GündemAvcı dört farklı suçtan ceza aldı

Avcı dört farklı suçtan ceza aldı

20.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muhafazakâr ve milliyetçi olarak bilinen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında yazdığı ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar-Dün Devlet Bugün Cemaat’ adlı kitabın ardından birçok soruşturma başlatıldı. Avcı, yargılandığı ‘Devrimci Karargâh’ davasından 15 yıl hapis cezası aldı

Avcı dört farklı suçtan ceza aldı

Eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, tutuklu bulunduğu Devrimci Karargah adlı terör örgütü davası kapsamında 4 ayrı suçtan 15 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. “Örgüte yardım” suçlamasıyla 5 yıl 7 ay, “Vahim nitelikte ruhhsatsız tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak” suçlamasıyla da 5 yıl hapis cezası verilen Avcı’nın avukatı Refik Uçarcı karara isyan etti. Uçarcı, “Bir kitap yazdı, artık nerelere dokunduysa bunlar başına geldi” yorumunu yaptı.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 75 sanıklı Devrimci Karargah davası karara bağlandı. Karar duruşmasına Avcı’yla birlikte 8 tutuklu sanık ile Gezi olayları nedeniyle tutuklanan Ulaş Bayraktaroğlu da katıldı.
Sanıklara son sözlerinin sorulduğu duruşmada, Avcı, “Söyleyecek bir şeyim yok. Savunmalarımı tekrar ediyorum. Beraatimi istiyorum” dedi. Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Avcı’yı ‘Yasadışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek’ suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırdı. Mahkeme, “Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak” suçundan da Avcı’ya 5 yıl hapis ve 10 bin lira adli para cezası verdi.
Avcı, ayrıca yazdığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitabında, “Terör örgütleri ve bu amaçla yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda yargı görevi yapanları etkileme suçunu” işlediği gerekçesiyle de 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Devrimci Karargah örgütü “soruşturmasının gizliliğini ihlal suçu”ndan da 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırılan Avcı, toplamda 15 yıl 4 ay 5 gün hapisle cezalandırılmış oldu. Mahkeme Avcı’nın 3 farklı kişi adına kimlikler düzenleyip bunları yurtdışına çıkmak için kullandığını ancak bu eylemi nedeniyle Avcı hakkında ‘Resmi belgede sahtecilik’ten suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Mahkemenin açıkladığı karara Avcı’nın avukatı Refik Uçarcı tepki gösterdi. Uçarcı şu değerlendirmeyi yaptı: “Hanefi Avcı’nın örgüte yardım ettiğine dair hiçbir maddi delil bulunmuyor. Para vermek, araç vermek, yer tutmak ve benzeri yardımlar tespit edilmediği halde yine ceza verildi. Özellikle OHAL Bölgesi’nde görevliyken kendisine verilen silahlarla ilgili 6 yılın üzerinde bir cezanın verilmesini anlamak mümkün değil. Bu silahlar özel hükümlerle verilmiş ve Yargıtay’ın kararına göre de bunu kullanan kişiler hakkında işlem yapılamaz. En fazla bu silahlar geri alınır. Irak ve Suriye’ye giriş çıkışta kullandığı ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasına neden olan pasaportlar da özel hükümlerle kendisine verilmişti. Bunu ispatlayabilecek iki kişi vardı. Onlar da Hayri Kozakçıoğlu ve Necdet Menzir’di. Maalesef bu iki kişi de hayatını kaybetti.”

‘Bir kitap yazdı...’
Uçarcı, kararla ilgili “Mahkemenin, bu cezaları verirken tek amacı, Hanefi Avcı’nın dışarı çıkmasını engellemek. Haliç’te Yaşayan Simonlar - Dün Devlet Bugün Cemaat kitabını yazmasının ardından Avcı hakkında davalar açıldı ve yargılanmaya başladı. Bir kitap yazdı, artık nerelere dokunduysa bunlar başına geldi” yorumunu da yaptı.

Haberin Devamı

Polisti, örgüte yardımdan ceza aldı
Milliyetçi ve muhafazakar bir polis müdürü olarak tanınan ve adı işkence iddialarıyla anınan eski Avcı, yazdığı bir kitabın ardından birçok soruşturmaya uğradı. ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat’ adlı kitabın ardından Avcı, Devrimci Karargah örgütüne yardım ve yataklık suçlamasıyla tutuklandı. “Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım”, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme”, “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlamalarından hakim karşısına çıkan Avcı’nın mahkemelerce verilen dinleme kararlarına ve uygulamalarına ulaşarak bunları Devrimci Karargah terör örgütü şüphelisi Nejdet Kılıç’a bildirdiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

DURUOĞLU BERAAT ETTİ
Mahkeme, gazeteci Aylin Duruoğlu’nun da aralarında olduğu 23 kişinin “Devrimci Karargâh silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan beraatine karar verirken, bu davada tutuksuz yargılanan Ulaş Bayraktaroğlu’nu da güvenlik güçlerine taş atmak suçundan 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırıldı.
Avcı’nın eşi Şenay Avcı hakkında da “Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak” suçundan “kastı olmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verildi. Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile bağlantılı olduğu iddia edilen Nejdet Kılıç ise “Devrimci Karargah örgütü üyesi olmak ve ruhsatsız bıçak” suçundan 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırıldı. Tutuklu sanıklardan Cemal Bozkurt ise 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 251 yıl 2 ay hapisle ve 45 bin TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Tutuklu sanıklardan Ulaş Erdoğan’a ise, “Örgüt yöneticiliği, resmi belgede sahtecilik ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme” suçlarından toplam 17 yıl 11 ay hapis cezası verildi.

251 yıl hapis
Hanefi Avcı’nın eşi Şenay Avcı hakkında “Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak” suçundan “kastı olmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verildi. Hanefi Avcı ile bağlantılı olduğu iddia edilen Nejdet Kılıç ise 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırıldı.
Tutuklu sanıklardan Cemal Bozkurt’a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, toplam 251 yıl 2 ay hapis ve 45 bin TL adli para cezası verildi. Mahkeme, davada tutuksuz yargılanan Ulaş Bayraktaroğlu’nu da güvenlik güçlerine taş atmak suçundan 6 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncudan bebek sürprizi! Aşerdiği şeyleri paylaştı
Ünlü oyuncudan bebek sürprizi! Aşerdiği şeyleri paylaştı

Cadde | 21.04.2025 - 07:18

3 aylık hamile olduğu öğrenilen ünlü isim, aşerdiği atıştırmalıkları takipçileriyle paylaştı.

Yazarlar