19.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN/ANKARA
AYDIN HASAN/ANKARA- Türkiye’nin Rusya - Ukrayna Savaşı’na rağmen son üç yıl içinde oluşturduğu fiili statüko ile Karadeniz bölgesinde Orta Doğu benzeri gerilim ortamınının oluşmasını engelledi.
Gerilim kontrol altına alındı
Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırısı üzerine “savaş değrelendirmesi” yapan Türkiye, Montrö Sözleşmesinin 19. maddesini uygulamaya koydu. Bu çerçevede yaklaşık üç yıldır, Ukrayna ve Rusya’nın gemilerine Montrö hükümleri gereği, ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin savaş gemilerine de fiili olarak İstanbul Boğazı tamamen kapatılmış durumda. Bu yolla savaşın denize sıçraması büyük oranda engellenerek, gerilimin Karadeniz’de tırmanması kontrol altına alındı. Türkiye, yürüttüğü etkin diplomatik çabalar sayesinde Karadeniz’e kıyıdaş diğer ülkelere ait askeri gemiler hariç olmak üzere NATO da dahil ilgili tüm taraflara bir sonraki uyarıya kadar “Boğazlardan askeri gemi geçirmemelerini” telkin etti. Böylece Boğaz geçişlerine dair bir gayri resmî statükonun oluşumuna liderlik etti.
Uygulama sürecek
Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ilan edilmesi durumunda bile Türkiye, Montrö Sözleşmesi’ni barış anlaşması imzalanana kadar uygulamaya devam edecek. Genelkurmay Başkanlığı’nın koordinasyonunda Ankara’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargahında 15-16 Nisan tarihlerinde Gönüllü Ülkeler Koalisyonu içinden 21 ülkeden yabancı temsilcinin katılımı ile Karadeniz güvenliğinin askeri boyutunun deniz planlamaları ile ilgili toplantı yapıldı. Toplantıda, Türkiye’nin kalıcı barış tesis edilene kadar Montrö’yü uygulamaya devam etmesinde mutabık kalındı. Böylece Türkiye’nin Karadeniz güvenliğiyle ilgili tutumu, uluslararası çapta önemli bir destek almış oldu.