24.04.2018 - 15:02 | Son Güncellenme:
Astım nedir?
Vücuttaki bronşlar bireyin aldığı nefesin ve havanın akciğere iletilmesini sağlamaktadır. Farklı nedenlerden dolayı bronşlar kasılır ve daralır. Bu sebeple kişinin nefes alıp vermesi zorlaşır. Özellikle nefes verme konusunda kişinin sık sık kontrolü kaybettiği görülmektedir. Zaman zaman nöbetlerin meydana gelmesi ve kasılmaların oluşması astım hastalığını akıllara getirmektedir.
Astım, solunum yollarında meydana gelen kasılmaların ve enfeksiyonların sebep olduğu bir akciğer hastalığıdır. Astımın temel belirtileri arasında öksürme, hırıltılı nefes alma, göğüste sıkışma ve ağrı yer almaktadır. Astım genellikle kendini kısa süreli nöbetlerle göstermekle birlikte ara ara belirti bile vermeyebilir. Kişinin astım nöbeti geçirmesine sebep olan bazı etkenler toz, kapalı alan veya korku olabilir. Bunun yanı sıra tetikleyici bir unsur olmadığında ciddi etkiler oluşturmayabilir. Astım hastalığını tetikleyen birçok unsur olabilir. Bunlardan bazıları soğuk algınlığı hatta basit bir alerji bile olabilir.
Birey, astım hastası olduğunda sürekli olarak değil aralıklarla problem yaşamaktadır. Birey, dilediği gibi nefes alamaz. Astım hastalığı, kişinin yaşam kalitesini düşürerek devamlı olarak tedirgin olmaya sebebiyet verir. Bu hastalık, bronşların çevresinde bulunan zarın şişmesinden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.
Astımın belirtileri
Bireyin nefes alırken zorlanması veya güçlük geçmesi, astımın en önemli belirtilerinden biridir. Birey, nefes alıp verirken zorlanmaktadır. Kişi, derin nefes almaya çalışır fakat aldığı nefesi bile vermekte güçlük çeker. Bu da hırıltı ve öksürüğe sebep olur. Özellikle gece yatarken baş gösteren öksürük, astım belirtisi olabilmektedir. Kişi yeterince nefes alamadığı için sık ve kesik kesik öksürür. Astımın bir diğer belirtisi ise hastanın sık sık nefes alma ihtiyacı duymasıdır. Hasta, nefesinin yetmediğine inandığı için hızlı hızlı nefes alıp vermeye çalışır. Astım hastalığı ilerlediğinde, kişinin nefes alışverişi zorlaştığı için atak anında kızarmalar ve morarmalar görülebilir. İleri seviyede astım hastası olan insanların yanak ve boyunlarında kızarmalar görülebilir.
Astımın nedenleri
Çevresel veya kalıtımsal faktörler astım hastalığına neden olabilmektedir. Ailesinde astım olan insanların bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır, bu nedenle düzenli olarak kontrole gitmekte fayda vardır. Bunun yanı sıra astıma sebep olan en büyük etken alerjidir. Eğer kişi astım hastasıysa, alerji testi yaptırıp alerjisi olduğu her şeyden uzak kalarak ataklarını azaltabilir. Polen, toz, sigara dumanı, çiçekler gibi alerjenler en büyük etkendir. Astıma sebep olan bir diğer etken ise rutubettir. Rutubetli ortamdaki nem kişinin nefes almasını zorlaştırmaktadır.