GündemAntijen testine Avrupa talip

Antijen testine Avrupa talip

16.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Özer, 15 dakikada sonuç veren antijen kitinin kullanımıyla okullardaki Kovid-19’a karşı güvenliğin daha güçlü olacağını söyledi. Özer, “Ayda 10 milyon antijen kiti üretebilecek kapasite oluşturuldu. Onaylandığında kitin ihracatını yapmayı planlıyoruz” dedi.

Antijen testine Avrupa talip

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Bursa'da meslek liselerinin ürettiği Kovid-19 antijen test kiti için Almanya, Belçika, Kosova ve Macaristan'ın da aralarında olduğu Avrupa ülkelerinden talep geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bursa Mehmet Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üretilen kit, öğretmen ve öğrenciler tarafından kalıp tasarımları hazırlanarak, piyasadaki eş değerlerinin 3'te 1'i maliyetine üretiliyor. Seri üretimine yönelik çalışmaları başlatılan, Türkiye'de bu alanda üretilen tek çalışma olma özelliği de bulunan kitin "BRS-CA" adı altında marka tescil işlemleri ve Sağlık Bakanlığı onay süreci sürüyor.

15 dakikada sonuç

Kit hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Özer, testin tükürükten alınan numunelerden 15 dakika gibi kısa sürede sonuç verdiğini belirterek, "Üretimin ve otomasyonun tamamı, meslek lisesi öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirildi. Antijen kitinin maliyeti de piyasadaki muadillerine göre oldukça düşük. Ayrıca ayda 10 milyon antijen kiti üretebilecek kapasite oluşturuldu" dedi. Özer, hızlı antijen kiti için Avrupa ülkelerinden talep geldiğini belirterek "Onay işlemi tamamlandığında bu kitin ihracatını da yapmayı planlıyoruz. Tüm dünya bu kitlere büyük bütçeler ayırıyor. Meslek liselerimizin üretim gücü, ekonomimize de katkı sağlayabilecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

10 milyon adet üretim

Antijen kitinin kullanımıyla okullardaki Kovid-19’a karşı güvenliğin daha güçlü olacağını aktaran Mahmut Özer, şunları söyledi: “Test kitini okullarda kullandığımızda salgının yayılımını çok daha kısa sürede önceden önleyebilme imkânımız olacak. Böylece okullarımızdaki süreçleri çok daha rahat bir şekilde yönetebileceğiz. Diğer taraftan hızlı sonuç veren antijen kiti üretim kapasitesini artırmak için gerekli yatırımlarımızı da yaptık. Ayda 10 milyon hızlı antijen kiti üretebilecek durumdayız. Bu kapasitede üretilebilecek kitlerle kendi ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz gibi şimdiden talepte bulunan ülkelere de ihraç edebileceğiz.”

Yazarlar