GündemAnkara’da kritik Suriye zirvesi

Ankara’da kritik Suriye zirvesi

03.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara’da İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi’yi ağırlayan Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’deki olayları herhangi bir dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olur. İç savaşın daha da tırmanmasını istemiyoruz” dedi

Ankara’da kritik Suriye zirvesi

Suriye’de HTŞ öncülüğündeki muhalif gruplar ile Suriye Milli Ordusu’nca başlatılan operasyonlar ülkedeki tabloda anlık değişmelere yol açarken, Ankara dün kritik bir konuğu ağırladı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Şam’da yaptığı temasların ardından dün Ankara’ya gelerek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. İki bakan görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Suriye’deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Bu, Suriye’yle ilgili gerçekleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınaktır, hatadır. Suriye’de geniş çaplı çatışmaların tekrar başlamasının nedeni bu ülkenin birbiriyle bağlantılı sorunlarının 13 yılı aşkın süredir çözülmemiş olmasıdır. Sivillere yönelik kapsamlı saldırılar gerçekleştirilmesi iç savaşı yeniden alevlendirdi. Son gelişmeler Şam’ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Türkiye, bu yönde gereken tüm katkıyı sağlamaya hazırdır.”

“Milletimiz müsterih olsun” diyen Fidan, “Türkiye istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan terör örgütlerine asla ve asla geçit vermeyecektir. Ulusal güvenliğimize ve halkımıza yönelen her türlü tehdidi bulunduğu yerde yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘İç savaş tırmanmamalı’

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Fidan, bir soru üzerine Türkiye’nin gelişmelere bakış açısını ve pozisyonunu şöyle açıkladı:

“İlgili bütün kurumlarımız gece-gündüz Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmekte ve olası sorunlara ilişkin gerekli tedbirler alınmakta. Yakın zamanda bir Astana sürecini inşallah toplayacağız. İç savaşın daha da tırmanmasını istemiyoruz. Tekrar insanların yerlerinden edilmesini ve başka yerlere gitmesini istemiyoruz. Bundan sonra bütün bölgesel aktörlerin ve diğer aktörlerin yapması gereken, rejim ve muhalefet arasındaki diyalog kanallarının açılması ve sahici bir çözüm alanının bulunması, daha fazla kan ve gözyaşının ve yıkımın önlenmesi. Bizim Türkiye olarak pozisyonumuz bu, bu yönde çalışmaya devam edeceğiz.”

 

‘Siyonist rejimin rolü gözardı edilmemeli’

Erakçi, Suriye’deki terör gruplarının ABD ve İsrail’le ilişkileri olduğunu belirterek, “Bu gruplar dikkatleri Siyonist rejimin Filistin ve Lübnan’daki suçlarından uzaklaştırmak ve direnişe karşı başarısızlıklarını telafi etmek amacıyla Suriye’de güvensizlik ortamı yaratmaya teşvik etmişlerdir. Siyonizm rejiminin yolunu bu gerilimin çıkması hususundaki rolünü bölgemizde ve bölge ülkelerindeki gerilimin artırılması hususundaki rolünü göz ardı etmek büyük bir hata olur ve bunu unutmamak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye’ye destek verin’

AYDIN HASAN / Ankara - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO’nun bugün başlayacak Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriye’nin İdlib ve Halep bölgelerinde son günlerde yaşanan gelişmeleri terör unsurlarına verilen destek çerçevesinde gündeme getirecek. Fidan, özetle, “Terör unsurlarının mevcudiyeti başta olmak üzere Suriye’deki mevcut çok yönlü sorunlar istikrarsızlığı teşvik etmeye devam ediyor. NATO’nun güneydoğu kanadını oluşturan ülkemizin bölgede istikrarsızlığın yayılmamasını amaçlayan tutumunun desteklenmesi önem taşıyor” diyecek.

Erakçi, Esad’dan mesaj getirmedi

DİDEM ÖZEL TÜMER - İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin önce Şam’a gidip oradan Ankara’ya gelmesi üzerine en merak edilen soru Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan Türkiye’ye bir mesaj getirip getirmediğiydi. Edindiğim bilgi, Esad’dan bir mesaj getirmediği yönünde. Erakçi’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile birlikte düzenlediği basın toplantısındaki bazı ifadeleri de (Esad’a desteği sürdürecekleri ve olayların destekli olduğu), Esad’dan gelmeyen mesaj gibi, İran’ın ve Suriye’nin son gelişmelerden sonra da pozisyonlarında bir değişikliğe henüz hazır olmadıklarını ortaya koyuyor. Buna karşın Fidan’ın “Suriye’deki olayları herhangi bir dış müdahalede ile açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır” sözü, Suriye kadar İran’a da bir uyarı olarak değerlendirilebilir. Türkiye kasımda Astana’da yapılan 22. Yüksek Düzeyli Toplantı’da, Suriye’de sivillere saldırıların durmamasının olayları farklı boyuta taşıyabileceği uyarısında bulunmuştu. İki bakan bir sonraki Astana Süreci toplantısının Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılmasına karar verildiğini açıklarken, bunun için en yakın fırsat olarak 7 - 8 Aralık’ta Katar’da düzenlenecek Doha Forum görülüyor. Doha’da Rusya, İran ve Türkiye Dışişleri Bakanlarına ek olarak Birleşmiş Milletler (BM) katılımıyla toplantı yapılabilir. Dünkü basın toplantısında, Fidan’ın en az iki kez terörle mücadele konusunda mesaj vermesi de dikkat çekici. Fidan’ın “terör örgütlerinin zemin kazanmaması yani Suriye’de istikrarın olması önemli” ifadesi hem Esad’a “toprak bütünlüğün benim için de önemli” hatırlatması hem de Türkiye’nin kendine dönük terör riskini bertaraf etme yönündeki meşru hakkını koruduğu mesajı olarak değerlendirilebilir.