GündemAmfibi kolordudan Çanakkale mesajı

Amfibi kolordudan Çanakkale mesajı

10.08.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

Yeni kurulan Amfibi Kolordu Komutanlığı’nın karargâh merkezi olarak I. Dünya Savaşı’nda, dünya tarihinin sayılı amfibik harekâtlarından birinin durdurulduğu Çanakkale seçildi.

Amfibi kolordudan Çanakkale mesajı

Aydın Hasan - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, son dönemde önemli atılımlar gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile dün Resmi Gazete’de yayımlanan general-amiral atamaları içinde Deniz Kuvvetlerindeki atamalar dikkat çekti. Oramiral Kadir Yıldız, daha önce koramiral rütbesi ile yaptığı Donanma Komutanlığı’nı intibak ataması ile oramiral rütbesiyle icra edecek. 

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapısı içinde kolordu gibi önemli bir seviyede Amfibi Kolordu Komutanlığı kuruldu. Karargâh olarak da Çanakkale’nin Nara bölgesi seçildi.

Foça ve İskenderun’daki tugay seviyesindeki amfibi birlikler, bu kolorduya bağlı olacak. İzmir Foça’daki Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, tümamiralliğe terfi etmişti. Sözbir, Amfibi Kolordu Komutanlığı’na atandı. Foça’daki Amfibi Deniz Piyade Tugayı’nın adı Birinci Amfibi Deniz Piyade Tugayı olarak değiştirildi.  

İskenderun’daki İkinci Amfibi Deniz Piyade Komutanı olarak Tuğamiral Ali Yılancı atandı. Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal, Akdeniz Bölge Komutanı oldu. Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip eden Genelkurmay Başkanlığı Yunanistan-Kıbrıs ve Denizcilik-Havacılık Daire Başkanlığı görevine Tuğamiral Onur Kapçaklı getirildi. 

Haberin Devamı

TSK YENİLENDİ 

1 Ağustos’taki YAŞ toplantısında, terfi kararları alınmıştı. Dün 187 general ve amiralin ataması yapıldı. General-amiral sayısı 327’e çıkarken, komuta kademesi yaklaşık yüzde 60 oranında yenilendi. 

TERÖRE KARŞI ‘ÖZEL KUVVET’

Birinci Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Erman Kiraz, Malatya’daki İkinci Ordu’nun kurmay başkanı oldu. Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tümgeneral Mustafa Köksal, 7. Kolordu Komutan Yardımcılığı ile Barış Pınarı Harekat Bölgesi Komutanlığına getirildi. 47. Komando Tugay Komutanı Tümgeneral Ahmet Gülmüş, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat Bölgesi Komutanı olarak atandı.

ÖNEMLİ OPERASYONLARI YÖNETTİ

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İrfan Özsert, Ege Ordu Komutanı; Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kemal Yeni, Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Levent Ergün ile İkinci Ordu Komutanı Metin Tokel orgeneralliğe, Donanma Komutanı Kadir Yıldız oramiralliğe terfi ettirilmişti. Ergün, 2. Ordu Komutanlığı’na, Tokel 1. Ordu Komutanlığı’na tayin edildi. Balyoz davasının mağdurlarından Ergün, 2015’te Nusaybin’i hendeklerden temizlemişti. Ergün, Irak ile Suriye’nin kuzeyindeki harekatları yöneten İkinci Ordu’nun komutanı olarak terörle mücadelede kritik bir görev üstlendi.

Haberin Devamı

SANAT DAİRESİ BAŞKANI OLDU

YAŞ’ta son dönemdeki ilklerden biri hayata geçmiş ve Bando Albay Özcan Özhun, tuğgeneralliğe terfi etmişti. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bando Komutanı Özhun, tuğgeneral rütbesi ile Milli Savunma Bakanlığı Sanat Dairesi Başkanı olarak atandı.

15 TEMMUZ’DA DÖNÜP İSTİHBARAT BAŞKANI OLDU

Hava Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu, FETÖ kumpası nedeniyle emekli olduğu Hava Kuvvetleri’ne darbe girişimi sonrasında geri dönmüştü. Kadıoğlu, korgeneralliğe terfi ettirilerek Genelkurmay İstihbarat Başkanı olarak atandı. Kadıoğlu, 2017 yılında havadan erken ihbar ve kontrol uçağı ile inişe geçtiği sırada sabotaj şüphesi uyandıran bir arıza ile karşılaşmıştı. 

Yazarlar