01.02.2010 - 11:52 | Son Güncellenme:
Yaşar ANTER/ BODRUM(Muğla) (DHA)
MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, alkol alıp Kerimoğlu türküsünü söyleyerek çevreyi rahatsız ettikleri iddia edilen Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ve avukat arkadaşı Metin Kesikçiler gözaltına alındı. İkili alkol ve sağlık muayenesinden geçmek istemeyince hastanede arbede çıktı. Dayak yediğini iddia eden Karahan ve Kesikçiler, polis memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Polisler de iki kişi hakkında polise mukavamet ve hakaretten şikayetçi oldu.
Bodrum’daki bir restoranda arkadaşlarıyla yemek yiyip alkol aldıktan sonra ayrılan Ayhan Karahan ve Metin Kesikçiler, Kumbahçe Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde yürümeye başladı. İddiaya göre, yürürken yüksek sesle Kerimoğlu türküsünü söyleyen ikili, bir süre sonra yanlarına gelen polis ekiplerince çevreyi rahatsız ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Alkol ve sağlık kontrolü için saat 00.30 sıralarında ekip aracına bindirilerek Bodrum Devlet Hastanesi’ne götürülen ikili ile polisler arasında tartışma çıktı. Muayeneden geçmek istemeyen Karahan ve Kesikçiler, yaşanan arbedede polislerce tartaklandıklarını öne sürdü. İki kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bir ara emniyetin bahçesine çıkıp basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karahan ile polisler arasında tekrar tartışma çıktı. İfadelerinin ardından birkaç saat sonra yeniden hastaneye götürülerek alkol ve sağlık kontrolünden geçirilen Karahan ve Kesikçiler, sabah serbest bırakıldı. İkisinin de alkol aldığı anlaşıldı. Metin Kesikçiler’in yüzünde, sırtında ve karnında morluklar saptandığı, bunun rapora da işlendiği belirtildi. Dayak yediğini iddia eden Karahan ve Kesikçiler, polis memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Polisler de ikili hakkında polise mukavemet ve hakaretten şikayetçi oldu.
‘KÜFÜR VE HAKARET ETTİLER’ Kumbahçe sahilinde Kerimoğlu türküsünü söylerken yanlarına polis ekibinin geldiğini belirten Ayhan Karahan şu iddiada bulundu: “Polisler Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapmak istedi. ‘Buyurun işleminizi yapın’ dedik. Hastaneye gitmemiz gerektiğini söylediler, kabul ettik. Acil serviste avukat olduğunu hatırlatarak, kanunlara uyulmasını ve savcıyı isteyen Metin Kesikçiler'e polis memurlarından birisi küfür ve hakaret ederek saldırdı, vurmaya başladı. Ayırmaya çalışırken beni de yere yatırıp boğazımı sıktılar, tekmelediler. Polisler hakkında suç duyurusunda bulundum. Alkollü olduğumuz için yasal işlem yapmaya hakları vardı, ancak darp etmeye, hakaret etmeye yoktu.”
‘EVİMİZE 10 METRE KALMIŞTI’ Avukat Metin Kesikçiler de arkadaşının iddiasını doğruluyarak şunları anlattı: “Kerimoğlu türküsünü söyleyerek yürürken yanımıza gelen polisler şikayet olduğunu ve Kabahatlar Kanunu’na göre işlem yapmak istediklerini söylediler, gözaltına aldılar. Hastaneye geldiğimizde avukat kimliğimi ibraz ederek avukatlık haklarımı kullanmak istediğimi, muayene ve ifade işlemlerinin savcı nezaretinde yapılmasını istedim. ‘Cumhuriyet Savcısı’nı istiyorum, avukat olarak en doğal hakkımdır’ dediğimde, sen Cumhuriyet Başsavcısı’nı görürsün diyerek polisler tekme tokat saldırdı. Evimize 10 metre uzaktaydık, gözaltına alınma nedenimizle ilgili hiçbir açıklama yapılmadığı için yasal haklarımızı kullanmak istedik. Türkiye’de herhangi bir yerde alkol kullanmak yasak değildir. Alkol ile birlikte herhangi bir yere veya kişiye zarar vermek yasaktır. Ortada resmi bir şikayetçi de yok. Yasal haklarımı kullanmama izin vermeyen, üstüne üstlük hastanenin acil servisinde darp ederek yaralanmama neden olan ve isimlerinin sadece Tuncay ile Mehmet olduklarını öğrendiğim iki polis memurundan şikayetçi oldum, maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Hastanenin acil servisindeki kamera kayıtlarını da davada delil olarak göstereceğim. Bodrum gibi Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden birinde alkol alıp yolda yürüdük, Kerimoğlu türküsünü söyledik diye gözaltına alınıp darp edildiğimize hala inanamıyorum.”
‘OLAY GEREKSİZ YERE BÜYÜTÜLDÜ’ Yaşanan olayın abartıldığını, büyütülmemesi gerektiğini belirten Bodrum Emniyet Müdürü Niyazi Turgay ise şunları söyledi: “Karahan ve Kesikçiler’i tanıyoruz. Herkes alkol alabilir, eğlenebilir. Vatandaşların rahatsız olduğuna yönelik bir ihbar nedeniyle olay yerine giden ekipler iki kişiyi ifadelerini almak için önce hastaneye, ardından emniyete götürmek istemişler. Kabahatlar Kanunu’na göre işlem yapılacağı için avukatın savcı istemesine gerektirecek durum yoktu. Adli bir vaka olsaydı o zaman durum değişirdi. Aşırı alkollü oldukları için ifade öncesi sağlık kontrolünü reddederek götürüldükleri hastanede zorluk çıkarıp, polislere hakaret, küfür etmişler, memurlar kendilerini güçlükle kontrol altına alabilmişler. Polislerimiz de kendilerinden memura mukavemet ve hakaretten savcılığa şikayette bulundular, ayrıca haklarında Kabahatler Kanunu uyarınca yasal işlem başlattık. Her iki tarafta birbirinden davacı oldu. Büyütülmeyecek bir olay gereksiz yere büyütüldü.” Emniyet Müdürü Turgay, Kabahatler Kanunu’na göre 70'er TL para cezası kesilecek olan Karahan ve Kesikçiler hakkında ayrıca ‘memura mukavemet’ ve ‘hakaret’ suçlarından dava açılabileceğini söyledi.