GündemAhlatlıbel'de sürpriz zirve! Kılıçdaroğlu'ndan 'kırgınlık' sorusuna yanıt

Ahlatlıbel'de sürpriz zirve! Kılıçdaroğlu'ndan 'kırgınlık' sorusuna yanıt

29.12.2022 - 15:28 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kemal Kılıçdaroğlu, 'Akşener ile aranızda kırgınlık var mı?' sorusunu yanıtladı, 'Altılı Masa'ya ilişkin yeni mesajlar verdi.

Ahlatlıbelde sürpriz zirve Kılıçdaroğlundan kırgınlık sorusuna yanıt

MEHTAP GÖKDEMİR / ANKARA Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluCHP’yi takip eden gazeteciler ile yıl sonu değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Ahlatlıbel’de bir araya gelmişti. Görüşme sonrası dikkat çeken fotoğrafla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu “Suratlarımız asık mı bilmiyorum, fotoğraflara bakmadım. Yok efendim ne kırgınlık var, ne şu var, ne bu var. Biz daha önce de görüşüyorduk.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"YOL HARİTASINDA BELİRLEYECEĞİZ"

Kılıçdaroğlu’nun bugün açıklamalarından en dikkat çekeni ise '6 liderden birisi aday olur mu?' sorununa verilen cevaptı. Kılıçdaroğlu, “6’lı masada karar verilirse olur. Belki artısı olabilir” ifadelerini kullandı. 6’lı masadan aday çıkarsa 'genel başkanlıktan istifa eder mi? sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Onu parlamenter sistemde yol haritasında belirleyeceğiz” İfadelerini kullandı.

"İKİ BELEDİYE BAŞKANI ÇALIŞIYOR"

Kılıçdaroğlu belediye başkanlarının Cumhurbaşkanlığı adaylığı ihtimalini de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “İki belediye başkanı çalışıyor. 6’lı masada belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

"SİYASİ PARTİLERİN KAPATILMASINI DOĞRU BULMUYORUM"

Bir diğer önemli başlık HDP’ye kapatma davası bu da yeni yılın en önemli gündem maddelerinden birisi olacak. Kılıçdaroğlu, “Ben siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. İnsan haklarına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

ALTILI MASA YOLUNA DEVAM EDECEK (Altılı masa yola nasıl devam edecek, ortay aday başlığı ne zaman gündeme gelecek): Hiç endişe etmeyin altılı masa kararlılıkla, azimle, yoluna devam edecek. Bir araya gelip konuştuğumuz zaman sürekli 'aman masa dağıldı, aman şöyle oldu, aman böyle oldu', bir dönem hatırlarsanız 'HDP masanın altında, yok masanın üstünde, yok masanın yanında' bunların tamamı asparagas haberler. Elbette ki farklı düşünebiliriz ama sonuçta oturuyoruz, uzlaşıyoruz. Ekiplerimiz mesela şu anda hükümet programı üzerinde çalışıyorlar. Altı partinin kadroları çalışıyor. Altı parti üzerinde kadroların aşağıdaki kadrolar üzerinde uzlaşma sağlanamayan bölümleri kırmızıyla yazıyorlar. Altı liderin önüne koyacaklar, altı lider oturacağız uzlaşacağız. Demokrasilerde dayatmaz olmaz, uzlaşma olur. Farklı düşündü diye 'eyvah masa bölündü, masa dağıldı' yok böyle şeyler.

KIRGINLIK YOK(İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ile yaptığı görüşme hatırlatılarak bir kırgınlık var mıydı, giderildi mi?): Yok efendim ne kırgınlık var, ne şu var, ne bu var. Biz daha önce de görüşüyorduk. Bir gün önce de Temel Bey’e gittim. Görüşüyoruz. Görüşmeyi de doğal karşılamak gerekiyor.

Haberin Devamı

ORTAK SÖYLEM: Biz beraber bir araya geliyoruz zaten, ikili görüşmelerimiz olur, üçlü görüşmelerimiz olur, telefonla olur, önemli olay olduğu zaman liderler birbirini telefonla ararlar. Demokrasilerde olması gereken tavır budur. Demokrasilerde bir olay olduğunda ve siz eğer bir ittifak oluşturmuşsanız ittifakın bileşenlerinin o olay konusunda ortak bir söylem geliştirmeleri gerekir. Biz de buna özen gösteriyoruz.

EKREM BEY’İN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYORLAR: Ekrem Bey 16 milyon insan tarafından seçildi. Daha doğrusu İstanbullulara hizmet ediyor, Ekrem Bey’in önünü kesmek istiyorlar, saray özellikle yaptığı toplantılar ve yargıyı yönlendirerek. Şimdi hazmedemiyorlar. 'Nasıl görevden alacağız' diye? İstanbul’u talan ettiler. Ekrem Bey’in kararı; hakim değiştirildi, iradesini saraya ipotek etmiş olan bir hakim atandı.

ADAYI KONUŞMADIK(Çoklu aday?): Şimdi o bana soruldu, çoklu aday olur mu? Biz hiç konuşmadık dedim, altılı masada konuşulmadı ama birisi gelir konuşursa konuşuruz, yani bu kadar basit. Sonra illa çoklu aday olacak, tekli olacak diye değil. Şu ana kadar altılı masada cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu da konuşulmadı. Sadece cumhurbaşkanlığı ile ilgili cumhurbaşkanının nitelikleri konuşuldu. Ve o nitelikler bir metne bağlandı.

Haberin Devamı

UMARIM, O KADAR KİRLİ BOYUTLARA TAŞIMAZLAR(İmamoğlu davası, terör soruşturması, görevden alma olabilir mi? Bu süreç için bir planınız var mı?):Ekrem İmamoğlu büyük lokmadır ve boğazınıza takılır. Umarım olayı o kadar kirli boyutlara taşımazlar. Umarım. Seçimle gelenin seçimle gitmesi lazım. Biz bütün darbelere karşıyız. Darbe hukukuna da karşıyız. Ekrem İmamoğlu büyük lokmadır, onların boğazına takılır.

ALTILI MASA İNDİRECEK(Grup Başkanvekiliniz Özgür Özel’in, İsmail Çataklı’nın kardeşi hakkında FETÖ suçlaması olmuştu, sizin görüşünüz nedir?):Bir numaralı adam zaten sarayda oturuyor. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor. Ben daha önce söylemiştim. Bir ipte iki cambaz oynamaz. Cambazlardan birisi düştü, diğer cambaz şu anda ipte oynuyor, onu da altılı masa indirecek.

Haberin Devamı

BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALSIN(İstanbul seçimlerinin yenilenmesini söylemiştiniz, İmamoğlu seçimlerin zamanında yapılacağını söyledi, ne söylersiniz?): Şunun için o çağrıyı yaptım. Hala ders almış değiller. Sen atanmış iradesi ipotek altına alınmış vereceği karar saray tarafından görüldükten sonra mahkemede okunan bir mahkemenin arkasına sığınarak Ekrem Bey’i saf dışı bırakmak istiyorsun. Yüreğin yetiyorsa gel kardeşim, bir daha seçim yapalım. Bu çağrıyı yaptım. Elbette ki normal seçimler zamanında yapılacak. Ama Erdoğan’a her türlü fırsatı veriyorum. Boyunun ölçüsünü alsın diye veriyorum. Boyunun ölçüsünü alsın.

SEÇİMİ KAYBEDECEĞİNİ BİLİYOR: Erdoğan artık seçimi kaybedeceğini biliyor. Ona çok şey yaptıracağım daha. Devletin nasıl yönetileceğini bilmiyor, benden öğreniyor. Daha ona yaptıracağım çok şey var.

ALTILI MASANIN ADAYI(Altılı Masa’nın aday takvimi belirlendi mi?):Cumhurbaşkanı adaylığını niye merak ediyorsunuz, kim olacak? En çok garipsediğim olay bu. Neden biliyor musunuz? Kim olursa olsun altı lider niteliklerini daha önce açıkladığı bir cumhurbaşkanı adayını belirleyecek. Bu kadar basit. Sorun sistem. Sarayın talebi şu; cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Dönüp ona diyoruz, sana ne kardeşim. Altı lider o kadar dikkatli bir çalışma yapıyoruz ki. Önce hükümet programını çıkarmamız lazım ortaya. Yargıda ne yapacağız, sağlıkta ne yapacağız, ekonomide ne yapacağız… Ne yapacağımızı önce millete anlatmamız lazım. Biz önce neyi nasıl yapacağız, bunun üzerinde anlaşmamız lazım. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme hangi yol haritasıyla geçeceğiz, bunu netleştirmemiz lazım. Altına imza attığımız metni sizlerle paylaşacağız. Hazırladığımız metni İngilizceye de çevireceğiz, bütün dünyaya duyuracağız. Toplumun gündemi başka. Sarayın gündemi toplumun başka konularla meşgul etmektir. Biz o tuzağa düşmüyoruz. Biz kamuoyu yoklamalarının hangi gerekçelerle yapıldığını, hangi isimlerin niçin konduğunu, kimlerin talebiyle konduğunu bütün bunların hepsini biliyoruz. Altı lideri lütfen güvenin. 'Yok kavga ettiler', bunların hepsi hikaye.

SEÇİMİN ERKENE ÇEKİLMESİ: 6 Nisan'a kadar yapıyorsanız, adı erken seçim olur, 6 Nisan'dan sonra yapıyorsanız, erken seçim olmaz, o zaman sizin elinizde, istiyorsanız Meclis'i feshederisiniz, seçimi yaparsınız.

Erdoğan'ın adaylığını tartışmaya açmayacağız. Onu hukukçular açacak, biz tartışmaya açsak ne olacak, YSK kimin emrinde, Erdoğan'ın emrinde, ne dersek diyelim Erdoğan'ın ettiği telefona göre onlar karar verecekler.