GündemAğır okul çantası sağlığı bozuyor

Ağır okul çantası sağlığı bozuyor

20.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Öğrenciler, her sabah ağır yüklerle okul yoluna düşüyor. Defter, kitap ve kalem kutularının olduğu sırt çantalarından resim çantalarına, beslenme çantasından su matarasına çocukların taşıdıkları yükler bazı günler 7-8 kiloyu aşıyor.

Ağır okul çantası sağlığı bozuyor

OZAN ÖMER KADÜKER- Bu nedenle çantaları, kilolarının yüzde 40’ına kadar ulaşırken bu şekilde 30 dakika yürüyen çocuklar dahi var. Bu oran yetişkinler için bile çok ağır. Örneğin tam teçhizatlı bir askerin dahi taşıdığı malzemeler kilolarının yaklaşık yüzde 22’si.

Haberin Devamı

Ağır okul çantası sağlığı bozuyor

2-3 KİLOYU AŞMAMALI

Ağır çantalar taşıyan çocuklar, omurga eğriliği, sırt ve boyun ağrıları, kas-iskelet problemleri gibi birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Okan Özkunt “Çocukların okul çantaları yaştan ve kilodan bağımsız olarak 2-3 kiloyu geçmemeli. Ağır çanta taşıyan çocuklarda postür bozuklukları ve kronik sırt ağrıları gelişebilmekte. Ağır yük taşınması, çok uzun süre sabit pozisyonda öne eğik bir biçimde oturmak, hareketsiz yaşam biçimi, kilo gibi sebeplerle hem skolyoz, kifoz gibi omurga hastalıkları riski artmakta hem de çocuğun beden algısı kötü etkilenmekte” dedi.

Çocuklar için en uygun sırt çantası modeliyle ilgili de Özkunt şu bilgileri verdi: “Hafif ve sağlam malzemeden yapılmış hem de dizayn olarak askı ve ana gövde sırtla mümkün olduğunca geniş yüzeyde temas eden çantalar uygundur. Çocuklarımız düzenli egzersiz yapmaya teşvik etmeli ve sürekli hareketsiz bilgisayar ve telefon basında kalmalarını engellemeliyiz.”