08.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN - Ankara - Dışişleri Bakanlığı ise bütün temaslarında, Afganistan'daki Geçici Hükümet'e, "Kız çocuklarına her düzeyde okula devam edebilme hakkının verilmesi" için güçlü telkinlerde bulunuyor.
Türkiye; kardeş ülke olarak gördüğü Afganistan'a yönelik çok boyutlu bir politika yürütüyor. Bu politikanın içinde, kadın hakları ve bu çerçevede kız çocuklarının eğitim hakkı ise ayrı bir önem taşıyor. Bu politikanın yaşama geçirilmesinde ise üç kurum öne çıkıyor; Dışişleri Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Maarif Vakfı.
DİNİMİZE TERS DÜŞMÜYOR
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konuya ilişkin Milliyet'e şu değerlendirmede bulundu:
"Afganistan'da kurulan Geçici Hükümete tedrici angajman politikamız kapsamında başından beri, kadın hakları da dahil olmak üzere temel insan hakları konularında güçlü telkinlerde bulunuyoruz. Bu bağlamda kadınların çalışma hayatına katılma ve kız çocuklarının her düzeyde okula devam edebilme hakları özel önem taşıyor. Temaslarımızda, bu alandaki hakların İslam dinimize de ters düşmediğine dikkat çekiyoruz. Son olarak 19 Aralık’ta İslamabad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Afganistan’da insani durum konulu Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, İİT ülkeleri olarak bu konularda ortak mesaj ve telkinlerimizin Taliban’a bir kez daha iletilmesi bakımından da yararlı oldu. Bu husustaki mesajlarımızı güçlü bir şekilde vermeye devam edeceğiz."
10 KIZ OKULU FAALİYETTE
Türkiye Maarif Vakfı, Afganistan'da 45 okul işletiyor. Bunların 14'ü kız okulu ve 10'u şu anda faaliyette bulunuyor. Maarif Vakfı okullarında bin 686 kız öğrenci eğitim görüyor.
Türkiye'de eğitim gören Afgan öğrencilerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Halen 6.686 Afgan öğrenci Türkiye'de yükseköğrenimini sürdürüyor. Türkiye Bursları kapsamında eğitim gören öğrenci sayısı ise 1.500 civarında. Türkiye Bursları kontenjanlarının belirlenmesinde, Afganistan öncelik tanınan ülkelerin başında geliyor. YTB yetkililerinin, Türkiye'de eğitim gören Afgan öğrencilere ilişkin Milliyet'e aktardığı bilgi ve değerlendirmeler şöyle:
"Türkiye Bursları Programı, son yıllarda 180’e yakın ülkeden 150 binin üzerinde başvuru ile dünyanın en çok rağbet edilen burs programları arasında. Afganistan içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve toplumsal koşullar gereği Türkiye Burslarına en yoğun başvuruların yapıldığı ülkelerden biri. Türkiye, başarılı Afgan öğrencilerin eğitim almayı en çok istedikleri ülkelerden. Türkiye Burslarına Afganistan’dan yapılan başvurular son beş yılda yıllık 20 bin civarında olup her yıl ortalama 300 başarılı Afgan öğrenci burstan faydalanmakta. Türkiye Bursları kontenjanları, başvuru sayıları ve ülkenin ihtiyaçlarına göre belirlenmekte, Afganistan bu açıdan Türkiye Bursları için öncelikli ülkelerin başında gelmekte. Afganistan burslandırmalarında sağlıktan mühendisliğe, sosyal bilimlerden fen bilimlerine kadar geniş yelpazede bir planlama yapılmakta olup özellikle lisansüstü düzeylerde kamu görevlileri ve akademisyenlerin yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmekte. Bu çerçevede lisansüstü düzey burslandırmalarında adayların eğitim geçmişi, akademik çalışmaları ve deneyimi göz önünde bulundurulurken lisans düzeyinde ise başvuran adaylara kitlesel skor sınavı yapılmakta. Ayrıca ülkede yapılan üniversite sınavında dereceye giren öğrencilerin Türkiye’de eğitimlerini sürdürmeleri için de çalışmalar yürütülmekte.
Bu kapsamda 2020 yılı üniversite giriş sınavı Konkur’da birinci olan Shamsia Alizada ile 2021 yılı birincisi Salgy Baran eğitimlerini Türkiye’de sürdürüyor. İki başarılı öğrenci de, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim alıyor. YÖK istatistiklerine göre halihazırda ülkemizde yükseköğrenimini sürdüren Afgan öğrencilerin sayısı 6 bin 686. Türkiye Bursları kapsamında eğitimlerine devam eden öğrenci sayısı ise bin 500 civarında. Bu öğrencilerden 400 kadarı kadın."