01.05.2018 - 12:33 | Son Güncellenme:
7 haftalık bebeğin durumu
7 haftalık bebekte ağız ve dil şekillenmesi başlamıştır. Bağırsaklar gelişmiştir. Kol ve bacakları oluşmaya başlamıştır. Böbrekler de oluşmuştur. Kafatası hala oluşmaya devam etmektedir. Derisi hala çok incedir, beyin ve sinir sistemi hala gelişmeye devam etmektedir. Bebekte kan dolaşımı başlamıştır, göz ve kulak yapısı oluşmaya başlamıştır. Bebeğin beyninde sinir hücreleri oluşmaya devam etmektedir. Yemek ve soluk borusu oluşmaya başlamıştır. Bu hafta içerisinde bebeğin kalp atışları duyulabilir.
7. haftada anne adayının durumu
7. haftada olan anne adayında henüz tam olarak bir değişime uğramamıştır. Ancak halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, sık idrara çıkma, şişkinlik, tiksinti gibi durumlar başlamıştır. Özellikle sabahları mide bulantılarında artış vardır. Anne adayının rahmi büyümeye başladığından idrara çıkma hissi artış göstermektedir. Hamilelik dönemi demek anne adayının kendine iyi bakması demektir. Bu da gerekli vitaminleri alması demektir. Beslenme düzenine dikkat etmelidir. Bu dönemlerde östrojen hormonu da salgılandığından hamilelik modu artık iyiden iyiye belirginleşmeye başlamıştır. Anne adayı bu dönemlerde son derece hassas olduğundan soğuk algınlığı bile kapmaması gerekir ki; böyle bir durum karşısında ciddi halsizlikler yaşar. Bulaşıcı hastalıkları olan çocuklardan uzak durmalıdır. Hayvanlarla olan temas durumuna çok dikkat edilmelidir.
7. haftada;
· hamilelik belirtileri başlamıştır.
· annenin beslenme düzeni çok önemlidir.
· artık bebeğin kalp atışları duyulmaya başlar.
· bebekte hızlı değişimler söz konusudur.
· annenin artık bebeğiyle bağlantısı başlamıştır.
Gebelik döneminde beslenme düzeni
Gebelik döneminde bir anne adayı için süt ürünleri önemlidir. Kalsiyum kemik sağlığı açısından önem taşımaktadır. Aynı zamanda bebek için de kemiklerin gelişiminde etkilidir. Kalsiyum alımı sayesinde yüksek kan basıncı oluşumu da engellenir. Gebelik sırasında demir eksikliği de çok yaşandığından eksikliği tamamlanmalıdır. Demir eksikliği özellikle gebeliğin 2. yarısında önem taşır.