Gündem22 yıl sonra döndü, ilk konserini Tunceli'de verecek

22 yıl sonra döndü, ilk konserini Tunceli'de verecek

29.07.2014 - 16:32 | Son Güncellenme:

Hakkında Türkiye'ye giriş yasağı bulunan Alevi müziğin öncü isimlerinden Metin-Kemal Kahraman kardeşlerden Almanya'da yaşayan Kemal Kahraman, 22 yıl sonra Türkiye'ye döndü.

22 yıl sonra döndü, ilk konserini Tuncelide verecek

3 gün İstanbul'da kalan Kemal Kahraman, bugün geldiği memleketi Tunceli'de düzenlediği basın toplantısında yaşadıklarını anlatarak, ilk konseri de Tunceli'de vereceğini açıkladı.

Kemal Kahraman kardeşi Metin Kahraman ve sanatçı arkadaşları Erdoğan Emir, Maviş Güneşer ile birlikte geldiği Tunceli'de basın toplantısı düzenledi.

Kemal Kahraman, 22 yıl öncesindeki Türkiye ile günümüz Türkiyesinin değerlendirmesini yaptı.

Fiziki gelişmelerin yaşanmasına rağmen demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusunda çok da fazla değişikliğin yaşanmadığını gözlemlediğini ifade eden Kahraman, her şeye rağmen Türkiye ve memleketi Tunceli'ye gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Almanya'da kaldığı 22 yıl içerisinde, uzak olmasına rağmen kardeşi Metin Kahraman ile Alevi müziğine onlarca eser kazandırdığını anlatan Kemal Kahraman, "22 yıldır Almanya'da yaşamak zorunda kaldım. 22 yıl sonra Türkiye'ye ve özellikle Dersim'e gelmek bana büyük bir mutluluk verdi. Ben Türkiye'den siyasi nedenlerden dolayı ayrılmak durumunda kaldım ve Almanya'ya iltica ettim. Almanya'da yaşadığım sürece hiçbir zaman Dersim ile Dersim müziğinden kopmadım. 22 yıl boyunca Dersim için kültürel çalışmaların içinde hep oldum. Kardeşim Metin, Türkiye'ye gidip-geldiği için ortak çalışmalarımız oldu ve 22 yıllık süre içinde Almanya'da olmama rağmen Alevi ve Dersim müziğine onlarca eser kazandırdık. Birçok çalışmamız oldu ve halen çalışmalarımız, kültürel ve müzik alanında devam ediyor ve bundan sonra da devam edecek. Birçok albüm çıkardık ve insanlarımıza, toplumumuza kültürel anlamda yararlı olmak için çalışmalarımızı asla aksatmadık" dedi.

İltica sürecini anlattı

Haberin Devamı

Türkiye'den Almanya'ya iltica etme sürecini de değerlendiren Kemal Kahraman şöyle konuştu: "Ankara'da ODTÜ felsefe bölümünde okuyordum. 22 yıl önce biz gençler bugünkü gibi toplumsal sorunlar ve dünyada yaşanan her türlü haksızlığa karşı mücadele ediyorduk. Polis her etkinlik ya da her basın açıklamasında ve protesto gösterisi sonrası bizleri gözaltına alıyor, işkenceden geçiriyordu.

Ankara'da üniversitede okuduğum sırada yine bugünkü gibi İsrail Filistin'e saldırıp yüzlerce masum insanı öldürmüştü. Biz ODTÜ'lü gençler olarak bu durumu protesto etmek için Ankara'da bir eylem yaptık, eylem sonrası polis beni yakaladı ve Dev-Genç örgüt üyeliğinden tam 10 yıl 4 ay hapis cezası aldım.

3 yıl 2 ay cezaevinde yattıktan sonra çıktım. Üniversiteye de devam edemedim ve daha sonra polis beni birkaç kez daha gözaltına aldı. Birçok baskı vardı üzerimde. Baskılara dayanamayarak Almanya'ya gitmek zorunda kaldım. Orada iltica ettim ve 22 yıl boyunca hiç Türkiye'ye giriş yapamadım.

Yakın zamanda avukatımın hukuksal girişimleri sonucu Türkiye'ye gelmeye karar verdim. İstanbul'a indim orada 3 gün kaldıktan sonra doğduğum topraklara geldim, çok mutluyum. Yıllar sonra vatanıma, insanlarımın arasına, doğduğum topraklara gelmek beni inanılmaz duygulandırdı."

Haberin Devamı

"Çok daha tehdit altında hissediyorum"

22 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye'yi değerlendiren Kahraman, siyasi ve demokratik anlamda bir değişimin yaşanmadığını savunup, "Aslında 22 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında çok fazla bir değişim yok. Yani demokrasi daha gelişmemiş, aksine demokrasinin geri gittiğini gözlemliyorum. Ben şu an kendimi özgür hissedemiyorum, nereye gitsem izlendiğimi, görüntülendiğimi düşünüyorum, dinlendiğimi düşünüyorum. Bu gelişmiş demokrasilerde yoktur. İnsanlar özgür ve rahat olmalı, ama burada özgürlükler her türlü kısıtlanmış durumda. Bugün geçmişe göre polis, asker sokakta daha az görünse de, birileri istediği zaman en şiddetli şekilde sokağa iniyor ve insanları baskı altına alabiliyor, gözaltına alabiliyor ve şiddeti en üst seviyede kullanabiliyorlar. Bunun en bariz örneği Gezi olayları sırasında yaşandı. Yani şu an insan buralarda 90'lı yıllardaki gibi sıkıntılı bir durum yok. Ancak ben şu an kendimi çok daha tehdit altına hissediyorum" dedi.

Kemal Kahraman, yıllar sonra döndüğü Türkiye'deki ilk konserini kardeşi Metin Kahraman ile birlikte Munzur Festivali'nde 3 Ağustos günü vereceğini söyledi.