Gündem21 Haziran Yaz gün dönümü nedir, ne anlama geliyor? 12 Haziran Yaz gün dönümü özellikleri nelerdir bu tarihte neler yaşanıyor?

21 Haziran Yaz gün dönümü nedir, ne anlama geliyor? 12 Haziran Yaz gün dönümü özellikleri nelerdir bu tarihte neler yaşanıyor?

21.06.2020 - 11:19 | Son Güncellenme:

21 Haziran yaz gün dönümü nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Bu tarihte Kuzey Yarım Kürede yaz ayının başlangıcı ve aynı zamanda en uzun gün yaşanacakken Güeny Yarım Kürede ise en kısa gece yaşanacak. Güneş Işınlarının Yengeç dönencesine en dik açı ile geldiği gün olan 21 Haziran tarihinden itibaren Kuzey Yarım Küre'de günler kısalmaya başlayacak. İşte 21 Haziran Yaz gün dönümü hakkında merak edilenler...

21 Haziran Yaz gün dönümü nedir, ne anlama geliyor 12 Haziran Yaz gün dönümü özellikleri nelerdir bu tarihte neler yaşanıyor

Kuzey Yarım Kürede yaz ayının (sezonunun) başlangıcı olarak kabul edilen 21 Haziran tarihinde Yengeç Dönencesine güneş ışınları en dik açı ile gelirken bugün Kuzey Yarım Kürede en uzun gün yaşanacak. 21 Haziran tarihinden itibaren Kuzey Yarım Kürede günler kısalmaya başlarken Güney Yarım Kürede ise günler bu tarihten itibaren uzamaya başlayacak. Kuzey Yarım Kürede Yaz ayı Güney Yarım Kürede ise Kış ayı bu tarihte başlıyor.

Haberin Devamı

21 HAZİRAN YAZ GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Yaz gün dönümü, güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez dik olarak geldiği zamandır. Yaz gün dönümünde kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarım kürede en uzun gece yaşanır. Yaz gün dönümünden sonra kuzey yarım kürede günler kısalmaya başlar. Yaz gün dönümü 4 yılda bir 20 Haziran'da kutlanır. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarım kürede yazın, güney yarım kürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

21 Haziran Yaz gün dönümünün Özellikleri

Güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik düştüğü zamandır.

1.Dünya'nın Kuzey Yarım küresi Güneş'e daha yakındır.

2.Kuzey Yarım kürede yaz, Güney Yarım küre'de kış mevsimi başlar.

Haberin Devamı

3.Aydınlanma çemberi; Kutup dairelerine teğet geçer.

4.Kuzey Yarım küre'de en uzun gündüz, Güney Yarım küre'de en uzun gece gece yaşanır ve ertesi gün kısalmaya başlar.

5.Kuzeye gidildikçe gündüzler, Güneye gidildikçe geceler uzar.

6.Kuzey Kutup Dairesinde ve Kuşağında 24 saat gündüz, Güney Kutup Dairesinde 24 saat gece yaşanır.
7.Kuzey Yarım kürede, saat 12:00'de cisimler yıl içindeki en kısa gölgesi, Güney Yarım kürede ise en uzun gölgesi oluşur. 8.Güneş ışınlarının atmosferdeki tutulmasının en az olduğu yer Yengeç Dönencesidir.