21.09.2017 - 10:01 | Son Güncellenme:
DGS tercih işlemleri, ÖSYM tarafından yayınlanan DGS tercih kılavuzuna göre 19 Eylül - 26 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Başvuru işlemleri için adayların tablolarda belirtilen şartları taşıması gereklidir. Şartları taşınmayan lisans programları için tercih yapılamaz. Tercihler için adayların 30 hakkı bulunuyor.
DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
DGS TERCİHİ NASIL YAPILIR?
DGS tercih işlemleri, yapılmadan önce tercih kılavuzu dikkatlice incelenmelidir. Ardından tercih listesine eklenecek olan lisans programları, ÖSYM aday işlemleri sistemine giriş yapılarak eklenebilir. Adayların tercih listesi oluştururken, Tablo-1 ve Tablo-2 üzerinde yer alan bilgilere dikkat etmesi gereklidir. Tablo-1’de lisans programlarının kodları, adları, kontenjanları, öğretim süreleri ve koşulları bulunur. Tercih edilecek olan lisans programı için şartlar belirtilmişse, adayların bu şartları taşıması gerekir. Şartları taşınmadığı halde tercih yapılırsa, oluşabilecek sorunlar adaya aittir.
Tablo-2 üç bölümden oluşur ve ön lisans programından mezun olan adayların tercih edebilecekleri lisans programları bulunur. Adaylara toplam 30 tercih hakkı verilir. Tüm tercih haklarının kullanılma zorunluluğu yoktur. Tercih işlemlerinde adaylar sıralamayı, en fazla istedikleri programdan başlayarak yapmalıdır.
DGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?
DGS tercih işlemleri 26 Eylül’de son buluyor. Başvurular bittikten sonra yaklaşık bir hafta sonra tercih sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar, ÖSYM’nin sonuç sayfasından sonuç bilgilerine ulaşabilecek. Adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmeyecek. ÖSYM’nin internet sitesinde yapılacak ilan, tebliğ hükmündedir.
2017 DGS puanlarına göre yerleştirilen adayların kayıt hakları sadece 2017-2018 öğretim yılı için geçerlidir.
TERCİHLERDE ÖNCELİK KİMİNDİR?
Tercihlerde öncelik hakkı puanı yüksek olan adayındır. Aynı program için tercih yapan adayların puanları eşitse, daha büyük ağırlıkta katılan standart puanı yüksek olan adaya öncelik verilir. Eşitlik devam ederse sırasıyla ÖBP, tercih sırasına bakılır. Eşitliğin bozulmaması halinde de adayların doğum tarihlerine bakılarak yaşı küçük olan adaya öncelik tanınır.
EK YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
DGS yerleştirme sonuçlarına göre, adayların tercih etmemesi ya da yerleştirmesi yapılan adayların kayıtlarını yapmaması sonucunda boş kalan kontenjanlara gerekli görüldüğü takdirde ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılır. Ek yerleştirme tarihleri, ÖSYM internet sitesinde ilan edilir. Sınav sonrasında gerçekleştirilen ilk yerleştirmede adaylar ücret ödemezler ancak bu sınav sonucuna bağlı olarak yapılacak diğer yerleştirme işlemlerinde adayların 15 Türk Lirası ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücreti yatırılmadan yapılan tercihler geçersiz sayılır.