Gündem12. OHSAD Kurultayı'nda ilk gün oturumları tamamlandı

12. OHSAD Kurultayı'nda ilk gün oturumları tamamlandı

26.03.2022 - 14:22 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük sağlık sektör buluşması olan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 12'ncisi gerçekleşen "Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları" başladı. OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, "Nakit akışımızı dengeleyemiyoruz ve batıyoruz. Nakit akışımızı bugüne kadar dengeledik ama şimdi o kadar büyük risk altında ki... Bizim siyasetten liderlik beklentimiz var" diye konuştu.

12. OHSAD Kurultayında ilk gün oturumları tamamlandı

Antalya'da düzelenen Kurultay'ın ilk gününde "Sağlıkta Dijitalleşme ve Yeni Dönem Sağlık Politikaları" temasıyla düzenlenen Ortak Akıl Toplantısına Sağlık Bakan Yardımcıları Şuayip Birinci, Sabahattin Aydın'ın yanı sıra, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Cevdet Ceylan, GSS Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyeleri Dr. Sema Ramazanoğlu, Zülfüye Füsun Kümet ile pek çok sektör temsilcisi katıldı.

Haberin Devamı

"ALNIMIZIN AKIYLA ATLATTIK"

Bakan Yardımcısı Aydın, pandemi sürecinde sağlık sektörünün geçirdiği süreci değerlendirirken, sektörün bu süreçten alnının akıyla çıktığını belirtti. Aydın, "Gelecekte sağlık sistemleri daha regüle edilecek ve otoritenin kurallarına daha da tabi olacaktır diye düşünüyorum. Pandemi döneminde bir şey daha farkettik. Bilimsel bilginin ne kadar tartışılır olduğunu gördük" diye konuştu. SGK Başkanı Ceylan da Kurumun bir genelge ile yayınladığı teminat paketine ilişkin şu ifadeleri kaydetti:

"Bu paket, dünyanın en kapsamlı teminat paketi. 2010 yılında sağlık hizmetlerine başvuru 270 milyonlardayken geçtiğimiz yıl 450 milyon başvuruya yaklaşmış. Özel sağlık hizmetsunucularına yaptığımız ödeme 14,5 milyar TL. SUT fiyatlarından bahsedildi. Bunun düzenli olarak artırılması gerektiği herkesin kabul ettiği bir gerçek. 26,27 milyarlık bir artış yapmış olduk son yapılan birkaç düzenlemeyle. Diyaloğa istişareye hep hazırız. Özel sağlık hizmet sunucuları bizim için vazgeçilmez. Onlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Bu alanı daha iyi hale getirmek hepimizin görevi."

Haberin Devamı

12. OHSAD Kurultayında ilk gün oturumları tamamlandı

"LOKAL FIRSATLAR YAKALAMALIYIZ"

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Ramazaoğlu da "Bundan sonraki süreçte dijitalleşen dünyada hastanelerimizin mimarileri değişecek, dönüşecek. Küresel riskler, pandemi, ekonomik krizler, savaşlar bütün bunlar lokal fırsatlara dönüşebilir. Yakın coğrafyamızda bir savaş yaşanıyor. Bütün bu küresel tehditlerden lokal fırsatlar yakalamalıyız. Bu fırsatları yakalayanlar fark yaratacaklardır. Sağlıkta yeni yol arama yeni çözümler oluşturma konusunda çok yoğun çalışıyoruz. Büyük istişarelerle sektörün her temsilciyle,yaptığımız yürüttüğümüz çalışmaları raporlaştırarak Cumhurbaşkanımıza sunuyoruz. Bakanlıklarımız oralardan yeni icra uygulamaları çıkarıyorlar. Verimli ve olumlu yeni ufuklar yeni yollar açılacağına bütün kalbimle inanıyorum" ifadelerini kaydetti.

"BÜYÜK BİR SINAVDAYIZ"

Kurultayın ev sahibi OHSAD Başkanı Bahat ise, konuşmasında özel hastanelerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Sağlıkta insan kaynağının çok zor yetişiyor. Bu anlamda büyük bir sınav içindeyiz. Bu kaynağın korunması için kamu ve özel sektör olarak herkese görevler düşüyor. Nakit akışımızı dengeleyemiyoruz ve batıyoruz. Nakit akışımızı bugüne kadar dengeledik ama şimdi o kadar büyük risk altında ki... Bizim siyasetten liderlik beklentimiz var. 15 yıldır parsiyel anlaşma dediğimiz bir anlaşma biçimi var. Bu kaldırılırsa hekimleri 3 bin 4 bin daha muayenehaneye zorlayacaksınız ve bir sürü oyuncu sahneden çekilecek. Bunu yapmanın zamanı değil. Seçime çok az zaman kalmış. Bu doğruysa bile bunu seçimden sonra geniş geniş tartışırız.

"GELECEK DİJİTALLEŞMEDE"

Bir tıp fakültesi kendi hastanesinin sahibi olmak zorunda mı? Şehir hastaneleri bu kadar güzel hizmet sunarken üniversite hastaneleri binasızlıktan, imkansızlıktan inlemeli mi? Kamu hastanelerini Sağlık Bakanlığı mı işletmeli yoksa Sağlık Bakanlığı mı denetlemeli? İşleten denetlerse sağlıklı olur mu? Yeni bir gelecek var; dijitalleşme geleceği. Dünya çok başka bir yere gidiyor. Artık basit analizler, görüntülemeler için hastalar hastanelere gitmeyecek. Türkiye dijitalleşmede dünyanın öncü ülkelerinden birisi. Dijitalleşmeden kazanılacak itibar, para ve bir sürü diğer kaynağa sahip olacağız."

Haberin Devamı

"BUGÜNÜN ÖTESİNE GEÇEMEZ"

Bahat, sağlık turizminin her zaman özel sektörde olacağını söyleyerek, "Ama bu planlama mantığıyla asla bugünün ötesine geçemez. Sağlıklı büyüme anahtarı sektöre verilmezse asimetrik büyümenin sektöre faydası olmaz. Bir insana ‘işletmeni, branşını, birimini büyütemezsin’ denmesini doğru bulmuyorum. 2018’den bu yana 400’e yakın hastanenin sadece bir başhekim kadrosu almış olmalarını çok üzücü, yıpratıcı buluyorum" dedi.