Gündem12 aylık bebeğin gelişimi nasıldır?

12 aylık bebeğin gelişimi nasıldır?

25.04.2018 - 10:36 | Son Güncellenme:

Bebek 12 aylık yani bir yaşını doldurdu. Koskoca bir yıl geçti ve bebeğiniz artık birçok şeyi yapabiliyor. Artık onun yaşını pastalar, süsler ve davetlerle kutlayabilirsiniz. Bu aydan sonra daha güzel günler sizi bekliyor.

12 aylık bebeğin gelişimi nasıldır

Bebeğiniz söylediğiniz bazı şeyleri anlamaya, yaramazlıklar yapmaya başlayacaktır. Yaptığı şirinliklerle hem hoş vakit geçireceksiniz hem de sizi güldürmeyi başaracaktır.

Haberin Devamı

12 aylık bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi

  • Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Yürümek için ilk adımlarını atmaya başlar. Önce 3-4 adım atarak yürür, daha sonra tamamen yardımsız yürümeye başlar. Yürüse bile hızlı hareket etmek için emeklemeyi tercih eder. Tek elini tutunca yürür.
  • Koltuklara veya kendi yatağına tırmanarak çıkıp inebilir. Dolapları çekmeceleri açıp içinde ne varsa hepsini dışarı çıkarıp ortalığı dağıtabilir.
  • Örtülere asılarak onları yere indirir, kendince anlaşılmayan bir dille konuşma çabaları başlar. Top oynar ve topu size getirir veya size doğru yuvarlar.
  • Anneden ayrılmak istemez, yabancılar onu kucağına aldığında ağlamaya başlar. Tam konuşamasa bile anne babanın ne olduğunu bilir. “Anne nerede?” diye sorulduğunda annesini arar ve annesine bakar. Anne ve babayı dikkatlice izler ve onların yaptıklarını taklit etmeye başlar.

Bebeğin gelişimi için neler yapılabilir?

Bebek yürümeye başladığı için ortalıkta sivri uçlu, küçük taneli ve benzeri eşyaların çocuğun ulaşabileceği yerlerden uzaklaştırılması gerekir. Bebek eğitimine bu ayda başlayabilirsiniz. Bebeğin yapmaması gerektiği bir davranışında ona “hayır” diyerek yaptığı şeyi yapmaması gerektiğini öğretebilirsiniz. Bu kelimeyi sadece yanlış yaptığında kullanın ki davranışının yanlış olduğunu anlasın. Gözetim altında bazı şeyleri yapmasına izin verebilirsiniz. Mesela kaşıkla kendisi yemek yemeyi istiyorsa ona gözetiminizde bunu yapmasına izin verebilirsiniz. Sabretmesini öğretmek için bir şeyi ağlayarak istediğinde onu geciktirerek öğretebilirsiniz. Örneğin sizi yanınızda istediğinde geç gidebilirsiniz.

Haberin Devamı

12 aylık bebeğin beslenmesi

Bebek bir yaşına geldiği için önceden yasak olan inek sütü, çilek, bal gibi gıdaları rahatlıkla verebilirsiniz. Bebek acıktığı zaman huysuzlaşır. Huysuz bir çocuk olmaması için öğünlerin mutlaka atlanmaması gerekir. Kalori değeri az, besin değeri yüksek gıdalar seçilmelidir. Örneğin sebzeler ve meyveler gibi. Bebek bu aylarda çok hareket ettiği için zayıf görünür. Önceki aylarda doyum hissi gelişmediği için çok yer ama bu aydan sonra doyum noktasına ulaştığı için fazla yemek yemez. Bu aydan sonra çatal bıçak kullanmaya başlar. Kendisini beslemeye çalışır. Bazen sevdiği yiyecekleri reddedip başka yiyecekleri denemek isteyebilir.