17.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
FERİT ZENGİN/ EREN KOCA
FERİT ZENGİN- İstanbul Beyoğlu’nda kaldığı otele gitmeye çalışan Tunuslu kadın turist E.M.M.E.’nin çantasından yolda yürürken yağmuru fırsat bilerek telefonunu çalan C.M.Ö. kendisini takip eden polise yakalandı. Daha önceki suçları nedeniyle bölgedeki polis ekipler tarafından tanınan çocuğu elindeki çaldığı telefonla yakalayan güven timlerinde görevli polis memuru kendisini işlem yapmak üzere karakola götürürken, çalınan telefonu da kadın turiste teslim etti.
6 yaşından beri...
Karakoldaki işlemleri sırasında 6 yaşından beri gerçekleştirdiği kapkaç, hırsızlık ve yankesicilik gibi suçlardan tam 361 suç kaydı olduğu öğrenilen C.M.Ö.’nün 5395 sayılı çocuk koruma kanunu gereği 12 yaşından küçük olduğu için ifadesi alınamayıp gözaltı ve mahkemeye sevkinin yapılamadığı öğrenildi. Tespit edilebilen 362’nci suçundan yakalanan C.M.Ö.’nün yine 6284 sayılı ailenin korunması kanunu gereği de benzer suçlardan sabıkalı ve kayıtlı anne ve babaya teslim edildiği öğrenildi.
Aile de sabıkalı
Kanun gereği 12 yaşından küçük olması nedeniyle ailesine veya çocuk esirgeme yurduna teslim edilmesi gereken C.M.Ö.’nün anne ve babası sağ olduğu için ve daha önce yerleştirildiği yurttan kaçtığı için yeniden ailesine teslim edildiği belirtildi. Tarlabaşı’nda yaşayan aile üyelerinin de çok sayıda sabıka ve suç kaydının olduğu öğrenildi.
Acil koruma kararı çıktı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, suça itilen çocuk hakkında acil koruma kararı çıkarıldı ancak kayıtlı adreste bulunamadı. Bakanlık ve emniyetin çalışmaları sürüyor. Ulaşılınca çocuk devlet himâyesine alınacak. -ANKARA Milliyet
‘ÇOCUĞUN VELAYETİNİN O AİLEDEN ALINMASI LAZIM’
EREN KOCA- İstanbul Bilgi Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer: Suça sürüklenen çocuklarla ilgili olarak kurumlar elindeki yetkileri, etkin ve doğru kullanması gerekir. Bir çocuk sık sık hırsızlık gibi bir suça karışıyorsa ebeveynlerin çocuğu suçta kullanması söz konusu olabilir. Kanunlarımıza göre, ana veya babası tarafından ihmal edilen, fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi tehlikeli kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve suça sürüklenenler korunma ihtiyacı olanlardır. Çocuğa hırsızlık suçu işletip ondan gelir elde eden ebeveynlerine karşı ilgili ve yetkili kurum suç duyurusunda bulunup, çocuğun velayetinin o ebeveynlerden alınması lazım. Suça sürüklenen çocukla ilgili mahkeme korunma, bakım, eğitim öğretim veya barınma tedbiri kararı vermelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da gerektiğinde çocuğu sosyal hizmet kuruluşlarına yerleştirir. Suça sürüklenen çocuklarla ilgili olarak kurumlar sahada olması gerekirken seyirci durumundalar. Çocuğun bakım ve gözetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen, çocuğu suçta kullanan ailelere karşı Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen suçlar var ama etkin uygulanmıyor. Çocuk Koruma Kanunu’ndaki koruma tedbirlerini etkin uygulayacak, kurum ve personel yok.
‘Velayeti nezih davası açılabilir’
Sosyal Hizmet Uzmanı Kahraman Eroğlu: Bu kadar suç kaydını bu yaştaki bir çocuk isteyerek yapmaz. Aile çocuğu suça sürüklüyor olabilir. Eğer böyleyse Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı velayeti nezih davası açabilir. Aile üzerindeki koruma hakkının kaldırılması bile sağlayabilir. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuğu rehabilitasyon merkezine alıp, suçları hangi koşullarda nasıl işlediğiyle ilgili sosyal analiz yapması gerekiyor.