Gündem10 aylık bebeğin gelişimi

10 aylık bebeğin gelişimi

26.04.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

10 aylık bir bebeğin büyük değişiklikler geçirdiği görülmektedir. Öyle ki, bebeğin etrafta dolaşan, oyun oynayan ve bir profesyonel gibi iletişim kuran bağımsız bir küçük insana dönüşme hızı şaşırtıcıdır. Aynı zamanda ebeveynler bebeğin kişiliğinin oluştuğunu gözlemlerler. Şüphesiz bebeğin birkaç favori kitabı, oyuncağı, şarkıları ve oyunları sahiplendiği fark edilir.

10 aylık bebeğin gelişimi

Motor becerileri

Haberin Devamı

10 aylık bebek, birçok farklı yoldan keşfetme özgürlüğünden keyif alır. Bu çağdaki bebekler oturur pozisyonda dururlar, ayakta dururlar ya da oturarak çömelirler. Merak duyguları sebebiyle mobilya ya da ellerinizi tutarken etrafta gezinirler. Yürümek şimdilik sadece birkaç ay uzaktadır, bu yüzden bebeğinizin yakınınızda daha fazla hareket hâlinde olmasını sağlayabilirsiniz.

10 ayda bebeğinizin koordinasyonu çok gelişmiştir. Bu yaştaki çocuklar, küçük nesneleri toplarken oldukça ustadırlar. Ayrıca bu yaşta öğeleri kolayca tespit edebilir ve hızlıca bunlara ulaşabilirler. Sadece madeni para ve diğer küçük eşyalar gibi boğulma tehlikesi yaratacak kadar küçük bir şeye ulaşamayacağından emin olunmalıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca 10 aylık bebekler küçük nesnelerin daha büyük olanlara nasıl sığdırılacağını da keşfederler ki bu da iç içe geçirilen oyuncakları çok eğlenceli hale getirmektedir. Oyuncuklarla oynamak bir yandan da onların tutma becerilerini geliştirmektedir.

Uyku

10 aylık bebeğiniz gün boyunca tek bir şekerlemeye alışabilir. Öğle yemeğinden sonra yapılan bir şekerleme, bebeğin öğleden sonra uyanık kalmasına yardımcı olacak ve yatmadan önce meydana gelebilecek huzursuzluktan, uyumama isteğinden uzak tutacaktır. Bebeğiniz, gece bir ya da iki saat uyuyarak ve gece boyunca uyanarak kaybolan uykuyu telafi etmelidir.

Yeme

Çok çeşitli meyveler, sebzeler, tahıllar, yoğurtlar ve etler sunarak bebeğinizin damak tadınızı genişletmeye devam edebilirsiniz. Patlamış mısır, kuru üzüm, fındık, şekerleme, bütün üzümler ve sosisli sandviç gibi besinler boğulma tehlikelerini önlemek için uzak tutulmalıdır.

Daha kalın kıvamlar ve daha fazla sofralık yiyecekleri, küçük parçalara ayırmak gereklidir. Bu küçük parça besinleri kendisinin yemesine izin verilmesi, onun kavrayışını pratik etmesine izin verir ve yiyecekleri alıp ağzına koyarak koordine etme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

Henüz yapmadıysanız, bebeğinize bir kaşık vermeyi ve onu beslemeyi bırakmayı deneyin. Bebeğinizin kendi kendine yemesi ilk birkaç seferde dağınık olacaktır, ancak her karışıklık temizlenebilir ve bağımsız olarak yemeyi öğrenmek bebeğiniz için önemli bir beceridir. Daha kolay temizlik ve zeminlerinizi korumak için sandalyesinin altına bir örtü koymak mantıklı olabilir.

Haberin Devamı

İletişim

10 aylık bebekler taklit ederler. Bebeğinizin, saçınızı fırçalamaktan, telefonunuzu almaya kadar yaptığınız her şeyi kopyaladığını fark edebilirsiniz. Bebeğiniz sözlerin sesini dinleyecek ve durumlara karşı tepkilerinizi ölçmek için sizi dikkatle izleyecektir. Örneğin üzücü bir filmde ağlarsanız, bebeğinizin yüzünün de buruştuğunu görebilirsiniz.

On aylık çocuklar, “bye-bye” veya “alkış eller” gibi basit, tek adımlı komutları anlayabilir ve izleyebilirler. Ayrıca belirli kelimelere anlamlar da ekleyebilirler. “Araba” ya da “köpek” dediğinizde, bebeğiniz nesneye işaret edebilir ve kendi adına da cevap verebilir.

Bebeğinizin onuncu ayına ilişkin ipuçları

Bebeğiniz henüz konuşmadığı hâlde, gerçek konuşmalar ile meşgul edilmelidir. Cevap veremese bile anlayabileceği şekilde basit kelimelerden oluşmuş cümleler kurmak ya da oyuncak veya kukla kullanarak bir konuşma yapmak, bebeğinizi konuşmaya ve yeni kelimeler öğrenmeye teşvik edecektir.

Haberin Devamı

10 ay içinde bebeğinizin göz teması kurması, sözlerinize ve eylemlerinize yanıt vermesi gerekir. Bebeğinizin uygun şekilde iletişim kurmasından endişe ediyorsanız, bir değerlendirme için çocuk doktoruna başvurun.