09.06.2021 - 14:50 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ ÖZEL
TÜVTÜRK'ten AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, hesaplanan toplam gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarına ve aracın muayeneye geliş tarihine göre değişiklik gösterebilecek.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
31 Aralık 2021'e kadar geçerli yeni düzenlemenin tüm araç tipleri için geçerli olduğunu açıklayan TÜVTÜRK, gecikme süreleri için de bir sınır olmadığını duyurdu. Buna göre, düzenlemeden muayenesi 1 ay geciken araçlar gibi 5 veya 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçlar da faydalanabiliyor.
Öte yandan, araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik para cezası veya otoyol geçiş borcu da bulunmaması gerekiyor.
Yeni düzenlemeyle sadece araç muayene gecikme ücretlerine değil, söz konusu diğer borçların gecikmelerine de önemli indirim imkanı getirildi. Böylece yapılandırmadan faydalanan ve bu borçları nedeniyle uzun süre aracını muayeneye ettiremeyen araç sahipleri için önemli bir imkan doğuyor.
Her bir taşıt için MTV, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.
Araç muayene hizmeti randevularının "www.tuvturk.com.tr" internet sitesinden, "0 850 222 88 88" numaralı çağrı merkezinden ve e-devlet üzerinden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak verildiği belirtildi.
Öte yandan İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Onursal Başkanı Turusan Bağcı, milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni düzenlemeleri açıkladı.
Yapılacak olan değişikliğin ortada olan belirsizlikleri kaldıracağını söyleyen İSAD Başkanı Turusan Bağcı, "Sürücünün ceza puanı, ehliyetine el konulması gibi konular sigorta primini belirlemede etkin olacak. Bu sayede iyi sürücü kötü sürücü ayrımı yapılabilecek ve sigorta şirketleri tarafından primler daha adaletli belirlenebilecek." dedi.
Bağcı süreci şu şekilde özetliyor: Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılacak bir entegrasyon ile trafik kuralları ihlalleri sonucu uygulanan sürücü ceza puanları sürücü belgesine el konma süresi gibi bilgiler göz önünde bulundurularak birçok ülkede uygulanan sigortalı skoru hesaplanması projesi de getirilmesi düşünülmektedir.
Acentelerin kredi skoru verebildiği bu dönemde bütün dünyada bundan daha önemli olduğu düşünülen sigorta skoru kişiler için de önemli bir değerlendirme kriteri de olabilir.
Tüm bu düzenleme ve denetlemeler Sigorta Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( SEDDK ) başarı ile projelendirilip, takip edilip yapılmakta ve denetlene bilmektedir.
Trafik sigortasında kusursuz olan ve zarar gören sürücüler oluşan maddi ve bedeni zararlar için karşı tarafın trafik sigortasına başvurarak müşterisi veya bağı olmayan şirketten hasarına almak için uzun süren sıkıntı yasayabiliyor ve mücadele vermek zorunda kalabiliyordu.
Uzun süredir istediğimiz öneri ve tasarılarını taslaklarını getirdiğimiz Trafik sigortasında müşteri memnuniyetini en önemlisi fiyat odaklı değil hizmet odaklı yaklaşımı getirebilecek doğrudan Tazmin sistemi uygulamasına da geçiliyor.
Trafik kazalarında zarar gören araç sahiplerinin karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine hasarı kendi şirketinden almasına imkan tanıyacak bir sistem.
Bu durum zorunlu trafik sigortasında hizmet kalitesini yükselterek sigorta memnuniyetinin artmasına imkan sağlayacak bir durumdur.
Doğrudan tazmin sistemine ilişkin olarak dünya uygulamaları mevcuttur bunların incelenerek ülkemiz için en uygun modeli getirileceğini inanıyoruz.