01.01.2020 - 12:16 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
2019'un son gününde dünyanın gözü bir anda Irak'ın başkenti Bağdat'a çevrildi. Çoğunluğu Haşdi Şabi milisi olan binlerce gösterici, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ne baskın düzenledi.
Büyükelçilik binasının duvarını ateşe veren, ana kapıdan içeri girmeyi başaran protestocular, ABD'nin Irak ve Suriye'deki Hizbullah Tugayları üslerini bombardımana tutmasına öfkeliydi.
Gün boyu devam eden gösteriler sırasında ABD Büyükelçiliği'nden patlama sesleri duyuldu, gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi.
Akşamüstü açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, doğrudan ülkesinin Ortadoğu'daki bir numaralı düşmanı İran'ı suçladı.
Gece saatlerinde bir kez daha tweet atan ABD lideri, bu kez Tahran yönetimini açık şekilde tehdit etti: "Irak'taki ABD Büyükelçiliği şu anda ve saatlerdir emniyette.
Muhteşem savaşçılarımız dünyadaki en ölümcül askeri ekipmanla anında bölgeye gönderildi. Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na talep üzerine hızlı bir şekilde harekete geçtikleri için teşekkür ediyorum.
Ayrıca gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı'na, İran'la yaşanan gerilimin savaşa dönüşme ihtimali olp olmadığıyla ilgili bir soru yöneltildi:
"Bunu ister miyim? Hayır. Ben barış olsun isterim. Ben barışı seviyorum. İran da barışı herkesten daha fazla istemeli. Dolayısıyla böyle bir şey olacağını sanmıyorum."
Trump'tan sonra konuşan Savunma Bakanı Mark Esper ise, Pentagon'un ABD Başkanı'nın talimatıyla bir tabur askeri Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) bölgesine sevk edeceğini duyurdu:
Yaklaşık 750 asker bölgeye derhal intikal edecek ve Acil Müdahale Kuvvetinden ek güçler de önümüzdeki günlerde intikal etmek üzere hazır olacaklar.
Sevkiyat, Bağdat'ta şahit olduğumuz gibi ABD personel ve tesislerine yönelik tehdit seviyesinin artmasına yanıt olarak alınan tedbiri bir karardır."
Geceyi sakin geçiren Bağdat'ta ise, yeni yılın ilk ışıklarıyla birlikte kalabalıklar bir kez daha ABD Büyükelçiliği önünde toplanmaya başladı.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, elçilik binasına konuşlandırılan askerlerin İran destekli göstericilerin üzerine biber gazı sıktığını bildiriyor.
AP ayrıca, büyükelçilik önündeki resepsiyon bölümünün enkaza dönmüş halini gösteren fotoğrafı da dünyaya servis etti.
Elçilikten atılan ses bombaları zaman zaman patlarken, atılan gazdan etkilenenler ambulanslarla çevredeki hastanelere taşınıyor.
İlerleyen dakikalarda ise, Haşdi Şabi örgütü ABD Büyükelçiliği önünden ayrılmaları için milislerine çağrı yaptı.
Ancak Irak Hizbullah üyeleri söz konusu çağrıya bir süre uymadı, daha sonra ise büyükelçilik önünden tamamen ayrıldı.
Yeşil Bölge çevresinde üst düzey güvenlik önlemleri var, resmi yetkililer ve Haşdi Şabi'ye yakın çevreler dışında basın dahil kimsenin bölgeye girişine izin verilmiyor.
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, Amerikan savaş uçaklarının Hizbullah Tugayları üslerini vurup 25 militanı öldürmesini şiddetli bir şekilde kınadı.
Açıklaması resmi televizyondan yayınlanan Hamaney, "İran hükümeti, ulusu ve ben saldırıları şiddetli bir şekilde kınıyoruz" dedi.
Amerikan savaş uçakları, İran destekli Ketaib Hizbullah-Hizbullah Tugayları militanlarını Irak ve Suriye'de hedef almış, en az 25 örgüt üyesi ölmüştü.
Saldırının gerekçesi ise, Kerkük'teki bir Amerikan üssüne roket atılması ve ABD vatandaşı bir müteahhitin hayatını kaybetmesi.
ABD, İran destekli Şii milislerden oluşan Hizbullah Tugayları'nı 'terör örgütü' olarak kabul ediyor.
2007'de İran'ın desteğiyle kurulan grup, Irak'ta 2014'te IŞİD'e karşı savaşmak üzere bir araya gelen Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin içindeki en güçlü yapılardandı.
ABD, grubun asıl liderinin, İranlı Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani olduğunu savunuyor.
Washington'a göre Kudüs Güçleri, Ortadoğu'daki İran destekli gruplara para ve silah yardımı yapmak ve etkisini genişletmek için Lübnan'daki Hizbullah, Filistin'deki İslami Cihat örgütleriyle birlikte Hizbullah Tugayları'nı da kullanıyor.