26.12.2014 - 16:56 | Son Güncellenme:
Yamal 23 bin ton boş ağırlığı ve 48 mm gövde kalınlığı ile dünyadaki en güçlü buzkıran gemisi olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın kuzeydeki deniz rotalarını temizlemek için tasarlanmış bir gemi olan "Yamal" en kalın ve en ağır buzları kırıp içinden geçebiliyor.
Rusya Federal Deniz ve Nehir Ulaşımı Ajansı’nın talimatıyla Vıyborg Tersanesi’nde yapılan dünyanın en güçlü buzkıran gemisi Vladivostok, direğindeki Rus bayrağı ile şubattan beri Baltık Denizi ve Arktik Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor.Vıyborg Tersanesi’nin bağlı olduğu Birleşik Gemi İnşaatı Şirketi’nin (OSK) Basın Sözcüsü Dmitriy Sergeyeviç Zaharov, 21900 M projesi çerçevesinde üretilen Vladivostok gemisinin sadece Rusya’nın değil dünyanın en güçlü buzkıran gemisi olduğunu vurguladı.
Zaharov “21900M projesi çerçevesinde üretilen gemilerin yüzme alanı bakımından sınırsız, zira 1 buçuk metre kalınlığındaki buzları dahi kırabiliyor” dedi.
Zaharov'un açıklamasına göre Vladivostok gemisinde mürettebatın konforu da gözetildi.
Zaharov'a göre gemide büyük kamaralar, özel banyoların yanı sıra döşeme ve ışıklandırma da dikkat çekiyor. Rusya’da konfor bakımından Vladivostok ile yarışabilecek başka bir gemi yok.
Zaharov, 'Gemilerin yenilenmesinde Rusya’nın Arktik bölgesini araştırma ve keşfe yönelik artan ilgisinin etkili olup olmadığı' sorusuna da “Kesinlikle" yanıtını verdi.
Arktik bölgesine yönelik gelişmeler doğrultusunda gemi inşaatında da yönelimlerin meydana geldiğini belirten Zaharov "Sözgelimi Avrupa’dan Asya’ya giden en kısa yol olan Kuzey Deniz Yolu üzerindeki rolün güçlendirilmesi için OSK 60 MW kapasiteli üç buzkıran gemisi inşa ediyor" dedi.
21900M projesi kapsamında üretilen gemiler arasında Vladivostok’un yanı sıra Murmansk ve Novorossiyk gemileri yer alıyor. Fotoğrafta Vladivostok gemisinin suya indiriliş anları görülüyor.
Yuriy Dolgorukiy nükleer denizaltısı.
K-560 tipi Severodvinsk nükleer denizaltısı.
B-261 tipi Novorossiysk denizaltısı.
Kuzey Filosu’nun ağır nükleer füze kruvazörü Büyük Petro.
İgor Belousov kurtarma gemisinin St.Petersburg’da gerçekleşen bayrak çekme töreni.
Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun Sevastopol şehrinde Kommuna kurtarma katamaran gemisi.
Rusya Federasyonu Karadeniz Filosunun baş koruma gemisi Admiral Grigoryeviç.
Sovyetler Birliği Filosu Amirali Kuznetsov’un adını taşıyan uçak gemisi
Aurora kruvazörü St. Petersburg’daki Neva Nehri’nde.
İşte Sovyet Birliği ve Rusya yapımı en iyi savaş uçakları ve dev gemiler... Ağır askeri nakliye uçağı İl-76. Askeri birlikleri, donanım ve çeşitli amaçlı kargonun taşınması için tasarlanmıştır. SSCB'nin ilk turbojet motorlara sahip olan askeri nakliye uçağı.
İki koltuklu süpersonik uzun menzilli önleyici avcı uçağı MiG-31. Sovyetlerin ilk 4. nesil savaş uçağı.
Su-34 cephe bombardıman uçağı.
Sovyet/Rus süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip olan stratejik bombardıman ve füze taşıyıcı maksatlı Tu-160 uçağı. Dünyanın en ağır savaş uçağı olarak kabul edilmektedir.
Yeni çok amaçlı Su-30 M2 avcı uçağı. Yüksek manevraya sahip dünyanın ilk seri üretimi Su-30 uçağının geliştirilmiş versiyonu.
Stratejik bombardıman ve füze taşıyıcı Tu-96MS uçağı, dünyanın en hızlı pervaneli hava aracı. Günün her saatinde ve her hava koşulunda düşmanın cephe gerisinde kalan tesisleri seyir füzelerle vurmak için tasarlanmıştır.
Sankt Petersburg’da, Rusya Kuzey Filosu için üretilen yeni nesil buzkıran gemisi Ilya Muromets suya indirildi.
21280 projeli dizel elektrikli buzkıran Ilya Muromets, son 40 yılda Rusya Donanması için üretilen bu türden ilk gemi oldu.
Rusya Donanması için üretilen 21280 projeli dizel elektrikli buzkıran Ilya Muroments, Sankt Petersburg'daki "Admiralteyskie Verfi" tersanesinde...
Yeni geminin 5 bin 600 kilometre olan menzili, Kuzey Deniz Yolu'nun toplam uzunluğundan daha yüksek..
Geminin teknesi, 1 metre kalınlığında buz ile başa çıkabilir. Hızı 15 knota ulaşıyor.
Buzkıran, Kuzey Buz Okyanusu'nda kullanılacağı ve 2017'de filoya dahil edilecek.