16.04.2019 - 11:45 | Son Güncellenme:
Notre Dame Katedrali, Paris kentinin en önemli simgeleri arasında yer alır. Gotik tarzda inşa edilen Notre Dame Katedrali, yüzyıllar boyunca Paris kentinin en önemli dini mabedi olma özelliğini de taşıyor.
Notre Dame Katedrali, Fransa'nın başkenti Paris'i ikiye ayıran Seine nehri üzerinde bulunan iki adadan biri olan Ile de la Cité'de inşa edilmiştir. 12 Bölgenin bulunduğu Paris'te 1. bölgede yer alan Notre Dame Katedrali, M.Ö. 3 yüzyıldan beri yerleşimin bulunduğu Ile de la Cité'deki en önemli yapıdır.
Paris dünyanın en iyi metro ağlarından birine sahip. Dolayısıyla bir yerden başka bir yere giderken hızlı bir şekilde erişim mümkün. Note Dame Katedrali'ne gitmek isteyenler 1 numaralı hatta Chatelet, 4 numaralı hatta St. Michel, 10 numaralı hatta da Cluny duraklarında inip en fazla 5 dakika yürüyerek ulaşabilirler.
Notre Dame Katedrali 1163 ile 1375 yılları arasında inşa edilmiş bir dini yapıdır. yapımı 212 yıl süren katedral dünyadaki en önemli Gotik mimari eserlerinden biridir. Ortaçağ'ın görkemli yapısı Notre Dame Katedrali'nin batı yönünde bulunan ön cephesinde iki adet kule bulunur. Benzeri mimari yapı yine Fransa'da bulunan Rouen kenti katedralinde de uygulanmıştır. Üç kapının bulunduğu batı cephesinde Notre Dame Katedraline girişler buradan gerçekleştirilir.
Hz. İsa ve Son Yargı'nın resmedildiği orta kapıdaki oymalar 1175 yılına tarihlendirilir. Notre Dame Katedrali'nin sağ kapısındaysa mabedi inşa ettiren Fransa kralı 7. Louis'nin Hz. İsa'nın önünde diz çökmüş bir tasviri yer alır. Sol tarafta bulunan Meryem Ana kapısı ise geçmişte taç giyme törenlerinde kullanılırdır.
Kral figürleriNotre Dame Katedrali'nin batı cephesinde buluşan üç kapının üstünde Galeries des Rois (Krallar Gallerisi) yer alır. Eski Ahit'te adı geçen 21 kralın heykelleri cephede yer alan diğer sanatsal eserlerdir. Krallar Galerisi'nin üstünde Chimeres Galerisi bulunur. Kuşlar ve korkunç yaratıkların grotesk heykellerinin bulunduğu bölüm, Notre Dame Katedrali'nin en çok fotoğraflanan yerleri arasındadır.
Notre Dame Katedrali'nin iç kısmı da Gotik mimari tarzında kemerli sütunlarla tasarlanmıştır. Ayinlerin gerçekleştiği Doğu cephesinde yer alan vitraylar Notre Dame Katedrali'nin en önemli sanatsal parçalarıdır. Burada aynı zanabda 110 takımdan ve 6 bin borudan oluşan Fransa'nın en büyük orgu yer alır.
Bazı boruları Ortaçağ'dan kalan orgun çoğu parçasıysa 18. yüzyıla ait. Yapının sol yani kuzey tarafından yer alan pencerenin yüksekliğiyse 21 metredir. Buralarda da Hz. Meryem'in hayatından tasvirlerin içlendiği vitraylar bulunur.
Notre Dame Katedrali tarihi bir yapı olmasının yanı sıra çok sayıda önemli olaya da tanıklık etmiştir. Kralların taç giydiği, Paris kentinin sıfır noktası olarak kabul edilen Notre Dame Katedrali, Napoleon'un imparatorluk tacını giydiği yer olarak da öne çıkar.
Notre Dame Katedrali, Paris kentinin en ünlü simgelerinden biri. Her yıl milyonlarca turistin geldiği Paris'te, Notre Dame Katedrali önünde çok sayıda insan içeri girmek için sırada bekler. Notre Dame Katedrali'ne giriş ücretsizdi. Ancak katedralin sağ tarafında bulunan hazineler kısmına giriş 1 euro.
Gotik bir şaheser olan Notre Dame'ın camlarını muhteşem vitraylar süslemekte. Ancak maalesef yangında büyük hasar gören katedralin vitrayları da kül oldu.
Notre Dame Katedrali'nin yüksek kulelerine çıkmak isterseniz 10 avro ödeminiz gerekiyor. Kalabalıkların oluştuğu bu bölüm, çoğunlukla düz bir zemin üzerine kurulu olan Paris'in eşsiz manzarasını izleyebileceğiniz yerlerden biridir.Hazırlayan: İhsan Dindar