22.08.2023 - 14:11 | Son Güncellenme:
Dünyanın en büyük sayısı olan googolpleianth'ın bir insanın sayarak bitirmesi şöyle dursun, insanlık tarihinde yaşamış olan bütün insanlar hayatlarını sadece sayarak sürdürseler dahi bitiremeyecekleri bir sayı türüdür.
Basit bir ifade ile, 1'in yanına eklenen 100 adet sıfır dünyanın en büyük sayısını oluşturuyor. Googol isminin ise matematikçi Edward Kasner'ın o zamanlarda var olan 9 yaşındaki yeğeni tarafından konulduğu bilinmektedir. Ancak Googol ve googolplex bulunan ve isimlendirilen en büyük sayı değildir.
Dünyada görüp görebileceğiniz en büyük sayı Googolplexianth tır. Googolplexianth bilinen en büyük sayıdır. 10 üzeri Googol formülü ile googolplex bulunur. 10 üzeri 100 ise googol eşittir. Googolplex ise 10 üzeri Googol.
İngilizce'de adı olan ve en büyük sayı googolplex olarak geçse de, bu sayı bile aslında var olan en son sayı olmaktan uzak kalır.
10 üzeri Googolplex sayısı ile 10 üzeri 10 üzeri 100= Googolplexianth sayısıyla milyarlarca paralel evren var olsa bile onların da tüm parçacıklarını içine dahil edebilecek büyüklüğe sahip olan bir sayı olma özelliğine sahiptir.
Dünyanın en büyük sayısı kaçtır sorunun merak uyandıran cevabı ise Googolplexin bir üst sayısı olan Googolplexianth'dir. Googolplex bulmak için 1'in yanında 10 üzeri 100 adet sıfır koyulur. Bir başka deyiş ile 1'in yanında 1 Googol sıfır vardır. Sayının büyüklüğünü daha anlaşılır ifade etmek için şu şekilde anlatmak mümkün olmaktadır.
Gözlemlenebilir evren üzerindeki parçacık sayısının 10 üzeri 77 ve ya 10 üzeri 82 arasında olduğu tahmin ediliyor. Yani evrende var olan atom sayısı dahi bir Googol'dan daha az sayıdadır. Bu doğrultuda da şu şekilde bir manzara ortaya çıkar. 1 Googoldeki sıfır sayısı bile, evrendeki atom sayısından oldukça fazla.
Dünyanın en büyük sayısı olması ile bilinen sayı Googolplexianth olarak karşımıza çıkar. Googol sayısı 10 üzeri 100 şeklindedir. Googolplex sayısı ise 10 üzeri Googol olarak varlığını gösterir. Bu durumda;
10 üzeri Googol = 10 üzeri 10 üzeri 100 olur. Böylesi bir sayı inanılmaz büyüklüğe sahip olur ve bu sayıyı insan beyninin hemen algılaması elbette hiç kolay değildir.
Googolplex sayısının, evrenin tamamında olan parçacıkların, milyarlarca galaksinin içindeki gezegenlerin, yıldızların, hatta asteroidlerin içerisinde yer alan atomların, yani var olan her şeyin toplam sayısının bile 10 üzeri 77 ile 10 üzeri 82 arasında olduğu düşünülmektedir.
Bunun anlamına bakıldığında ise Googol sayısı bile evrenin tümünde var olan parçacıkların tamamından oldukça daha fazladır. Yeni olan Googolplex’in sayı değeri değildir, 1’den sonra var olan 0’ları bile evrende bulunan parçacıklardan daha fazla olduğu görülmektedir.
Bilinen en büyük sayı olan Googolplexianth tam 450 basamaklı bir sayı olarak karşımıza çıkıyor. Googolplex, çok büyük bir sayı olan Googol’dan bile çok daha büyük olan başka bir sayıdır. 1 rakamından sonra googol tane sıfır gelen bir sayı niteliğine sahip googolplex bir kağıt üzerine yazılabilir olsaydı, o kağıt bilinmekte olan evrene dahi kesinlikle sığmazdı.
Bu doğrultuda insan aklının oldukça gelişmiş olmasına rağmen algılamakta inanılmaz ölçüde zorlanacağı büyüklüğe sahip bir sayı olma özelliğini taşıyor.