22.12.2020 - 09:02 | Son Güncellenme:
Mutasyon nedir? Koronavirüs mutasyona uğradı. Noel Bayramı nedeniyle Avrupa ülkelerinde Kovid-19 virüsünün mutasyona uğraması ve daha hızlı yayıldığının belirlenmesi panik havası yarattı. Peki, mutasyon nedir? Virüsün mutasyona uğraması ne anlama geliyor? İşte 'N501Y' adı verilen mutasyon ile ilgili bilgiler.
Bilim insanlarına göre, virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı “çıkıntılı protein”lerinde (spike protein) bazı mutasyonlar görüldü. İlk analizlerde “N501Y” adı verilen mutasyon sayesinde virüsün önceki döneme kıyasla yüzde 70 daha hızlı yayıldığı tespit edildi. Buna göre, söz konusu varyant İngiltere’nin başkenti Londra’da ilk kez 21 Eylül günü tespit edildi. Kasım ortasında gelindiğinde Londra’daki vakaların yüzde 28’inde, 9 Aralık günü ise başkentteki vakaların yüzde 62’sinde bu varyant saptandı. Virologlar, virüslerin kendilerini hayatta tutmak için sıklıkla mutasyon geçirdiğini, bunun bilim dünyası için normal bir durum olduğunu ve söz konusu değişimlerin salgın grafiklerinde dramatik etkilere çok nadir yol açtığını vurguladı.
Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak,
Kromozom yapısının değişmesini,
Kromozom sayısının değişmesini,
Genlerdeki değişiklikleri kapsar.
Bir yol şebekesi üzerinde, belli bir noktadan ayrılarak başka bir noktada aynı yolla yeniden birleşen ikinci derecedeki yol.