11.08.2021 - 02:00 | Son Güncellenme:
Uruguay, Latin Amerika'nın güneyinde, mevsimleri bize göre tam tersi bir biçimde yaşayan küçük bir ülke. Yani Türkiye'de yaz mevsimi yaşanırken Uruguay'da, soğuk kış günleri hakim. Türkiye'den Uruguay'a doğrudan uçuş bulunmaması ve halihazırdaki uzaklığı nedeniyle bu ülkeye ulaşmak bir günden uzun sürmekte.
Uruguay, bölgede yaşayan yerlilerin dilinde Uru kuşlarının nehri anlamına geliyor. 3 buçuk milyonluk bir nüfusu barındıran ülkede insanlara ait ilk izler 13 bin yıl öncesine kadar uzanmakta. Kolomb öncesi döneminde yerli kabilelerin bulunduğu Uruguay, 16. yüzyıldan itibaren İspanyol hakimiyetine girmeye başlar. Ardından da bölgeye çok sayıda Avrupalı göçmen yerleşir.
Resmi adıyla Republica Oriental del Uruguay, Latin Amerika'nın güneyinde 176 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip bir ülke. Ülkenin başkenti ve en önemli şehri olan Montevideo, Uruguay nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapmakta. Bir buçuk milyonu aşan nüfusuyla Montevideo, aynı zamanda Latin Amerika'nın en Avrupai şehirlerinden biri olma özelliği taşır. Montevideo'nun bu konudaki en önemli rakibi ise Arjantin'in başkenti Buenos Aires'tir.
Kuzeyinde Brezilya, batısı ve güneyinde de Arjantin ile komşu olan Uruguay'ın doğusunda ise Atlas Okyanusu yer alır. Latin Amerika'da, İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını elde eden ilk ülke olan Uruguay, 25 Ağustos 1825 tarihinde İspanya'dan ayrılmıştır. Bu yönüyle Uruguay, kıtadaki diğer ülkelere de örnek olmuş. Sonrasında da diğer ülkeler bağımsızlığını ilan etmiştir.
Atlas Okyanusu boyunca uzanan sahilleriyle ünlü olan Uruguay, Ekvator'un güneyinde yer alması nedeniyle yaz ve kış mevsimlerini bize göre tam tersi bir biçimde yaşamakta. Yeni yıla yaz mevsiminde giren Uruguay, Temmuz ve Ağustos aylarında ise yılın en soğuk günlerini yaşamakta. Uruguay aynı zamanda kıtanın Şili ve Arjantin ile birlikte en soğuk iklimine sahip.
Nüfusunun neredeyse tamamına yakınının Avrupalı göçmenlerin oluşturduğu Uruguay, bu yönüyle kıtanın en homojen ülkelerinden biridir. İspanyolca'nın resmi dil olduğu ülkede Portekizce de bölgesel olarak resmiyete sahiptir. Bununla birlikte Uruguay'da İtalyanlar önemli bir göçmen nüfusu teşkil eder.
Bol yağış alan ve dört mevsimi de yaşayan Uruguay'ın topraklarının dörtte biri çayırlarla kaplıdır. Bu da Uruguay'ı hayvancılık bakımından önemli bir ülke haline getirmekte. Hem büyükbaş hem küçükbaş hayvan üretiminin önemli bir seviyede olduğu ülkenin mutfağında da et ciddi bir yer kaplamaktadır.
Ülkede yaşayanların üçte birinden fazlasına ev sahipliği yapan başkent Montevideo, Uruguay'ın dünyaya açılan kapısıdır. Hava ve deniz limanlarıyla Uruguay'ı dünyaya bağlayan Montevideo, ülkenin yönetim merkezi olmasının yanı sıra kültürel ve ekonomik bakımdan da lokomotif gücü olma özelliğine sahiptir.
Düzenlenen ilk iki Dünya Kupası'nın kazananın olan Uruguay, eski güçlü konumundan bir nebze uzak olsa da futbol, hâlâ ülkenin dansla birlikte en önemli aktivitelerinden biri. Büyük bir ilgi ile takip edilen futbol, Uruguay'ın her zaman önemli gündem maddelerinden biri haline gelmeyi başarıyor. Dünya çapında çok sayıda ünlü futbolcusu bulunan Uruguay, Türkiye'de de bu sayede daha yakından tanınıyor. Bir dönem Fenerbahçe'de forma giyen Diego Lugano ve on yıldır Galatasaray'ın kalesini koruyan Fernando Muslera Uruguaylı.
Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da Noel olarak kutlanan 24 Aralık akşamına Aile Gecesi demeyi tercih eden Uruguaylılar, bunun gibi daha pek çok dini bayrama farklı isimlendirmeler yapmış. Bir karnaval ülkesi olan Uruguay'da Ocak ayında yaz mevsiminin gelişini kutlamak için çok sayıda festival düzenlenmekte. Üstelik bu festivaller esnasında ülkede işletmelerinin neredeyse tamamı kapanır ve halk kendisini eğlenceye verir.
Montevideo dışında ülkenin en önemli kenti olan Colonia, Arjantin'den Uruguay'a feribotla gelenlerin ilk durağı olma özelliği taşıyor. İspanyol sömürgesi döneminden kalma yapılarıyla ünlü olan Colonia, tıpkı başkent Montevideo gibi Avrupai görünümüyle dikkat çekiyor ve turistlerin beğenisini topluyor.
Latin Amerika'nın en gelişmiş ekonomisine sahip ülke olan Uruguay'da kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 25 bin dolar. Kıtada okuma yazma oranının en yüksek olduğu ülke olan Uruguay, yasaları ve hayat standardıyla da Latin Amerika'nın oldukça ilerisindedir.
Sanayi, denizcilik, turizm ve tarım ülkenin önemli gelir kaynakları arasında yer alır. Latin Amerika'nın en uzak noktalarından birinde bulunması nedeniyle zaman ve mesafe sorunu yaşayan Uruguay, buna karşın eğitimli nüfusu ve güçlü altyapısıyla diğer Latin Amerika ülkelerinin önüne geçmeyi başarıyor.
Son olarak tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı hızlı bir aşılama çalışması yürüten Uruguay'da toplumun neredeyse tamamı aşılandı. Yapılan resmi açıklamaya göre Uruguay nüfusunun %75'inden fazlası aşılanmış durumda. Salgın başından bu yana 5.898 kişinin hayatını kaybettiği ülkede normalleşme adımları da atılmaya başlandı.