06.09.2024 - 17:30 | Son Güncellenme:
Yalıçapkını kuşunun (Alcedo atthis) üreme zamanları bulundukları bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle Avrupa, Güneydoğu Asya ve Afrika’da görülen Yalıçapkınları Türkiye’nin tüm kıyı kesimlerinde ve sulak alanlarında görülebilirler. Alacalı renkleriyle, yalıçapkını kuşları hemen kendilerini belli ederler.
Alacalı renkleri olan Yalıçapkınının sırt kısmı maviye yakın bir yeşil, karınları kızıl, kuyrukları ise metalik bir mavi renge sahiptir. Uzun gagalı bu kuşun gagası siyah ve kuvvetlidir. Vücudunun belli noktalarında parlak beyaz şeritler bulundurur. Tüm bunların yanında kuyrukları bir o kadar kısadır. Ara ara bodur görünebilen yalıçapkınlarının dişisiyle erkeğini ayırt etmek bir o kadar zordur.
Yalıçapkınları salış konusunda yeteneklidir. Bu canlılar suya dalarak avlanırlar. Işık yansımalarından etkilenmeyen yalıçapkınlarının gözleri oldukça keskindir. Avlarını hemen fark eder ve suya dalarlar. Yalıçapkınları genellikle balıklarla beslenirler. Böcek de yiyebilen yalıçapkınları vücut ağırlıklarının yüzde 60’ ı kadar besin tüketirler.
Yalıçapkınları kil veya taştan yapılan duvarlara oyuklar açarlar ve burada yaşamlarını idame ettirirler. Yalıçapkınları, genellikle 15 ila 30 cm arasında değişen bu oyuklarda nisan ve ekim ayı arasında ürerler. Tek seferde altı yumurta bırakabilen türlerin kuluçka süreleri ile 18 – 21 gün arasında değişir. Bu kuşlar yaklaşık 15 sene yaşayabilirler.