04.07.2014 - 16:11 | Son Güncellenme:
Uzmanlar art arda sağlıklı oruç tutmanın yollarını anlatırken; ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, yine çok konuşulacak bir çağrıda bulundu. Karatay oruç açarken en sık tercih edilen yityeceklerden birinden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi.
Zeytinin dünyanın en yararlı meyvesi olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, "İftarda yiyeceğiniz birkaç tane zeytin midenize fayda sağlayacaktır" şeklinde konuştu. Sahurda da 10-15 zeytin yenilmesini öneren Prof. Dr. Karatay, şöyle devam etti: "Zeytinin yanına tereyağında pişirilmiş 2 yumurta, 1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çay bardağı ceviz içi, domates ve salatalık ekleyerek acıkmadan orucunuzu tutabilirsiniz."
İftar ile sahur arasında bol sıvı tüketmek gerektiğini anlatan Prof. Dr. Karatay, kola gibi asitli içecekleri ise yasakladı. Bunun yerine limonlu şekersiz çaylar, limonlu bol su, ayran ve süt içilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ramazan sofralarının baş tacı olan hurma için ise çok konuulacak bir uyarıda bulundu. Hurmanın yüksek oranda şeker içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Karatay, "Hurma yiyerek şekerinizi oynatmayın. Orucunuzu zeytinle açın. Eğer göbeğiniz varsa, karaciğeriniz yağlıysa, tansiyonunuz yüksekse, şeker hastasıysanız, kilo vermek istiyorsanız hurmadan uzak durun" dedi.
KELLE-PAÇAYI UNUTMAKalp-damar hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle birçok doktorun 'Uzak durun' dediği kelle-paça ve işkembe çorbasını da öneren Prof. Dr. Karatay, iftarda da kelle-paça çorbasının içilebileceğini vurguladı. "Çorbanın her türlüsü faydalıdır.
Özellikle iftar sofrasında zeytinle açılacak orucun ardından paça çorbası da içilebilir" diyen Prof. Dr. Karatay, hamur işlerinden de uzak durulmasını istedi. Prof. Dr. Canan Karatay, "Pilav, makarna, börek gibi aşırı hamur işi tüketmekle şekerimiz aniden yükselip aniden düşecek ve bizi rahatsız edecektir. Bu yüzden bunları yemeyin. Demiriniz düşükse çay ve kahve içmeyin. Bol su için" önerisinde bulundu.
İftarda ve sahurda 15-20 tane zeytin tüketmenin vücuda uzun süre yeterli minerali ve tuzu sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, aynı zamanda bol bol da yoğurt yenilmesini istedi. Prof. Dr. Karatay, "Yoğurt hazım sistemini de harekete geçirerek kabızlık sorununu önleyebilir" dedi.
Sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlığa zarar verdiğini anlatan Prof. Dr. Karatay, şu uyarıda bulundu: "Ramazan'da kimileri kilo vermek amacıyla oruç tutmaktadır. Bu son derece sakıncalıdır. Bilimsel olarak, bu olay karaciğer ve pankreası yorup yağlandırdığı için sağlığa zararlı olmaktadır."Karatay, sıcak yaz günlerinde oruç tutanların hangi mucize sebze ile susuzluktan kurtulacaklarını da anlattı.
SICAK ve uzun yaz günlerinde oruç tutmanın kişileri az da olsa zorlayabileceğini belirten Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, oruç tutacaklara şu önerilerde bulundu:
Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzuyla evde hazırlanan ayranın da faydalı bir içecek olduğunu vurgulayarak, "Tuz mağaralarından elde edilmiş doğal kaya tuzu 84 minerali ile halsizlik sorununun önüne geçer" değerlendirmesinde bulundu.
Sahura kalkmadan oruç tutmanın sakıncalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, bu durumun, karaciğer ve pankreası yorup yağlandırdığı için sağlığa zararlı olduğunu belirtti.
Sahurun kahvaltı gibi olduğunu anlatan Karatay, şöyle devam etti: "Kahvaltı 24 saat içinde en önemli öğündür. Son derece kuvvetli, sağlıklı doyurucu olmalıdır. Mutlaka sağlıklı ve güçlü protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlar doyuncaya kadaryenmelidir."
Prof. Dr. Karatay, sahurda tereyağında pişirilmiş 2 yumurta, 1 avuç içi kadar beyaz peynir, 1 çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek yenilebileceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yanında bol süt, şekersiz çay, ayran içilebilir. Bir Türk kahvesi fincanı taze sıkılmış meyve suyu karbonhidrat ve günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur. Ayrıca tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir. Susamaya neden olurlar."
Prof. Dr. Canan Karatay, iftarda neler yiyelim sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Oruç sulu çorbayla açılabilir. Sonrasında sulu etli tencere yemekleriyle devam edilebilir.
Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesi gün boyu yeterli enerjiyi de sağlayacak, ayrıca her türlü tencere yemeğimize unutulmaz lezzet katacaktır. Ayrıca cacık, bol sızma zeytinyağı, kristal kaya tuzu ve naneyle hazırlanabilir.
SUSUZLUĞU ALAN BİTKİ1 kase yoğurt, yemeğin yanında nane eklenerek tüketilebilir. Ayrıca salatalara, taze turp eklenip yenmesi de susuzluğumuzu alır."