06.07.2021 - 10:16 | Son Güncellenme:
İnşaat mühendisiyim 2011yılından bu yana inşaat sektörü içerisinde aktif rol alıyorum. Bunun yanında tarım ve hayvancılık ile ilgilenmekteyim. Üniversite hayatımın ilk yıllarından itibaren inşaat, hayvancılık tarım alanında projeler tasarlıyor ve geliştiriyorum.
"Hayalim tarımda ve hayvancılıkta yararlı, sürdürülebilir ve doğaya katkı sağlayan sıfırdan global bir marka yaratabilmek. Aynı zamanda Mezopotamya topraklarına özgü yöresel değerleri dünya çapında popüler hale getirmek. Buradaki toprağın ve doğanın ne kadar değerli olduğunu göstermek ve bunuda geleneksel ve moderni bir çizgide buluşturan bir şekilde sunmak"
"Bizi bir üçgen ev yapma fikrine yakınlaştıran öncelikli sebep hafta sonları gidebileceğimiz, istediğimiz an toprağa dokunabileceğimiz, şehrin karmaşasından ve gürültüsünden uzakta kafa dinleyebileceğimiz, zaman zaman burada dostlarımız ile keyifli zaman geçirebileceğimiz bir fırsat yaratmaktı. Bunu deneyimlemek için de doğa ile iç içe bir ev yapmayı hayal ettik ve harekete geçtik"
"4. günde biraz daha şekillenen evimizin yukardan görüntüleri. Bugün ahşap taşıyıcılarımız doğal yağlarla dış etkenlere karşı koruma altına alındı. Vernik gibi kimyasal işlemler kullanmak istemedik. Her şey tabiatına uygun olsun istiyoruz"
"Dün gece 2'ye kadar çalışarak ancak bu kadar ilerleyebildik. Bir kaç geceye ilk kaplamanın hepsini bitiririz diye umuyoruz. Niye gece derseniz, çünkü günler çuvala girdi sıcaklar bastırdı. Gündüz çalışmak artık çok zor"
Arsayı belirlerken özellikle bir şeylere dikkat etmedik zaten halihazırda elimizde mevcut olan bir yerdi. Fakat tabii ki tercihimizi bu yönde kullanmamıza neden olan bazı unsurlar oldu. "Örneğin bir tepe burnunda olması, çevresinde panaromik bir manzarasının olması ve doğal havasını bozacakherhangi bir yerin olmaması"
Herkes öncelikle iyi bir analiz ve araştırma ile kendi evini inşa edebilir. Örneğin bizler proje detaylandırma aşamasında eski ahşap ustalarına ulaştık, ahşabı uzun yıllar nasıl koruduklarını sorduk. Arkadaşlarımızla pek çok kez fikir alışverişi yaptık. Ve bu noktaya geldik. Fakat muhakkak teknik bilgi aşamasında bir miktar destek alınması gerekir"
Öncelikle bir evde zaruri olarak kullanım alanı içerisinde olan mekanlara karar verdik ve bu mekanları minimize ettik. Sonrasında evi hangi materyaller ile yapacağımıza karar verdik ve başladık."
"Üçgen ev tercih etmemizde ise öncelikle ahşap üçgen evlerin mimari çizgisini beğenmemiz etkili oldu. Ayrıca üçgen evler bağlantı noktalarının ve yalıtımlarının daha hızlı çözülmesi, üçgen ahşap duvarların çatı formatına daha uygun olması gibi sebepler ile bizim gibi kendi evini kendisi yapmak isteyen amatörler için daha kolay bir tekniğe sahip"
Şömine yapımında evin tamamen ısınması için ısı kazanı ve hava kanalları yapımı sırasında biraz zorlandık. Olabildiğince az malzemeden ve doğadan toplanan doğal taşlardan yapmayı hedeflediğimiz için ayrıca taş konusunda da bir uzmanlılığımız olmadığı için bu aşamaya ekstra emek harcadık diyebiliriz.
"Şömineyi tamamen kendimiz yaptık. Bu şömine eski tip ev şöminelerinden farklı olarak içinde bir hazne (kazan) barındırıyor."
"Bu haznede havanın kendi hareketinden faydalanarak daha iyi ve uzun süre sıcaklık sağlaması amaçlanıyor. Teknik olarak soğuk hava haznede ısınıp yükselmek isteyecek sıcak hava taş bacalardan içeriye dolacak. Şimdilik hava akımını sağladık"
"Yoğun bir iş hayatımızın olması sebebiyle sadece boş zamanlarımızda ve akşamları evimiz için çalışma fırsatı bulabildik. İşçiliği tamamen kendimiz üstlendiğimiz için de evimizi yaklaşık 6 ayda tamamlayabildik"
Şu anda sadece hafta sonları ve tatilleri geçirmek amacıyla üçgen evimizde kalıyoruz.Ahşap evimizi inşa ederken yüzde yüz doğal bir yapıya sahip olabilmesi için yerleri doğal ahşap ile kaplamıştık. Aslında çok güzel de oldu fakat kimyasal kullanmadığımız için ahşapları belirli aralıklarla doğal yağlar ile beslemek gerekiyor. Belki bu konuda daha çok araştırıp daha farklı bir çözüm bulunabilirdi.
Evimizi inşa ettiğimiz günün şartlarında yaklaşık 150bin TL’ye mâletmiştik. Tabii işçiliğin %80’ini üstlenmemiz maliyetimizi belli bir oranda düşürürken evi yaparken kullandığımız doğada çözülebilen doğal materyaller, yaz kış yaşamaya elverişli yalıtım sistemioluşturulması ve panoromik cam cephe tasarımının olması gibi sebepler ise arttırdı. Buayrıntıları göz önünde bulundurmak gerekiyor.
"Dış aydınlatmada iki tane aplik aydınlatma kullandık. Hava karardığında çok şık duruyor. Kapının üstü de kapandı. Alüminyum doğramalarla aynı renkte alüminyum parçayla kapattık. Karanlıkta aydınlatmamız bu şekilde"
Evet vardı fakat bu bütçeye uyamadık. Çünkü yapım aşamasının her evresinde öncesinde ön göremediğiniz farklı detaylar ortaya çıkıyor. Ayrıca tamamen doğal malzemeden, kimyasal kullanmadan bir ev yapmak istediğinizde maliyetiniz bir miktar artıyor.
Malatya merkeze yaklaşık 20 km uzaklıktayız ulaşımı ise kendi araçlarımız ile sağlıyoruz.
Yaşadığınız ev, mevsimsel olarak tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu?Karşılıyor.
İnsan içgüdüsel olarak hayatta kalmaya programlanmıştır bu nedenle kendine barınacak bir yerbulma, yapma özelliği veya beslenebilmek amacı ile hayvan besleme veya sebze yetiştirme özelliğigenetik mirasımız. Geçmişten kodlanan bu özelliklerimizi açığa çıkarmak ise tamamen bize ve buişleri hangi ölçülerde yapmak istediğimize bağlı. En önemlisi istemek ve bir şekilde başlamak.
İlerleyen dönemlerde üçgen evimizi inşa ettiğimiz bölgede organik tarım ve hayvancılık ile uğraşmayı planlıyoruz. Amacımız burada katkı maddesi olmadan ,doğal olarak yetiştirilen, üretilen zehirsiz ürünleri 1.elden tüketici ile buluşturmak"
"Organik tarımın gerekliliğini ve yaşadığımız dönemde insan yaşamı üzerindeki zaruriliğini ortaya koymak. Geleneksel tarımın yapılabilirliği noktasında deneyimlerimizi paylaşarak çiftçilerimize veya bu iş ile ilgilenmek isteyen eko bilince sahip bireylere ilham olmak"
"Şunu unutmayalım ki organik üretim sadece organik tarımdan ibaret değil bu nedenle hayatımızın her alanına entegre etmemiz gerekiyor. Biz de elimizi attığımız herişte elimizden geldiğince bu bilinçle hareket edeceğiz"
"Eşyalarımız geldi, temizliğimiz yapıldı henüz eksik çok ama buna şükür diyelim halıyı denemek için getirdik "
"Toprak ne kadar bereketli.. daha bir yıl önce ektiğimiz ağaçlar büyümüş, canlanmış. Son videodaki İki sene önce ektiğimiz badem ağacının bademi bile tutmuş maşallah Toprak bu kadar cömertken insanoğlu hep daha fazlasını elde etmek için ilaçlarla tohumun, toprağın kimyasını bozdu senelerce. Ne zaman uyanacağız? Toprak bize küsünce mi?"