18.04.2018 - 10:38 | Son Güncellenme:
Rumi takvime göre Nisan ayının ilk çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Iraklı Ezidiler, "Kırmızı Çarşamba Bayramı"nı kutlamak için Duhok iline bağlı Şeyhan ilçesinde yer alan Laleş tapınağında bir araya geldi.
Rumi takvime göre Nisan ayının ilk çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Iraklı Ezidiler, "Kırmızı Çarşamba Bayramı"nı kutlamak için Duhok iline bağlı Şeyhan ilçesinde yer alan Laleş tapınağında bir araya geldi. Ezidiler, kutsal mekanları Laleş'te mum ya da çıra yakarak dua edip ibadetlerini gerçekleştirdi.
Ezidilik, toprağın, güneşin, suyun kutsal sayıldığı, merkezine doğayı alan, tarihin en eski ve gizemli inanışlarından biridir. İnanışa göre sonradan Ezidi olunmaz, Ezidi olup da din değiştirmek en büyük günah sayılır. Kutsal kitaplar; ‘Kara Kitap’ ve ‘Cilve’ kayıp olduğundan, Ezidi inancı ve ibadetleri sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarılır. Tüm dini ritüel ve dualar, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle yapılır.
Ezidiler’in İki ÇarşambasıKara Çarşamba ve Kızıl Çarşamba (Çarşema Sor). Ezidilikte tanrı, Rumi takvime göre, Nisan ayının ilk Çarşambası dünyayı yaratmıştır. Miladi takvime göre, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşambaya, Kırmızı Çarşamba adı verilir. Ezidiler’de, yeni yılın ilk günü ve en büyük bayramdır. Aynı zamanda, tıpkı Newroz gibi bahar bayramı olarak da kutlanan bu bayramda, ‘toprak ananın’ bahara ve güzel günlere gebe olduğuna inanılır, ‘yılın gelini’ Kızıl Çarşamba varken, toprağa saygısızlık yapmamak amacıyla evlenmelere, düğünlere izin verilmez.Kırmızı Çarşamba, Mezopotamya’da zor hava şartlarının ve kötü koşulları bitişi, yeniden dirilme anlamı taşır.
Diğer Çarşamba ise: Kara Çarşamba’dır. Adından da anlaşılacağı üzere, bütün kötülüklerin yaratıldığı gün olarak kabul edilir. Kara Çarşamba’nın sahipleri, tüm kötüler, iyiliğin ve güzelliğin düşmanları olanlardır. Bu Kara Çarşamba yılın hangi ayında, ayın hangi haftasında olduğu bilinmediği için Kırmızı Çarşamba dışındaki bütün çarşambalarda elbise yıkamak ve yıkanmak yasaktır.
Çarşamba’nın ‘Kızılı’ – ‘Karası’Iraklı Ezidiler, bir süredir kutsal saydıkları Kızıl Çarşamba’yı, İslamcı terör grupları ve IŞİD yüzünden kutlayamıyorlar. Yani uzunca bir süredir kötülerin Kara Çarşambası hâkim, sadece Ezidilerin yaşadıkları coğrafyalara değil, tüm dünyamıza.Ezidiler, sadece evlerini, vatanlarını, çocuklarını kaybetmediler bu Kara Çarşambalarda, bir süredir bir daha Kızıl Çarşamba kutlamaya olan inançlarını da kaybettiler. Kolay değil tarih boyunca kardeşçe yaşayabilmek için çırpınmak, onlarca katliam atlatıp, gene de ‘yaşam’ demek...