14.04.2021 - 02:20 | Son Güncellenme:
Bugün başlayan 11 ayın sultanı Ramazan tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından sevinçle karşılandı. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar gece ilk sahura kalktı, bugün de ilk oruçlarını tutuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı imsakiyeye göre dünya genelinde en uzun ve en kısa süreyle oruç tutacak olan şehirler de belli oldu.
Ramazanın son günü olan 12 Mayıs esas alındığında dünyada en uzun en en kısa süre oruç tutacak olan şehirlerin her iki yarımkürenin en uç noktalarında yer aldığı sonucu ortaya çıkıyor.
Kuzey yarımkürede en uzun süreli oruç Rusya'nın Murmansk kentinde tutulacak. Murmansk'ın hemen ardından ise dünyanın en kuzeydeki başkenti Reykjavik geliyor.
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde küçük bir ada ülkesi olan İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te en uzun oruç süresi 18 saat 14 dakika olacak.
Bu süre en kuzeydeki başkent olan Reykjavik'te yaz aylarında çok daha uzun seyrediyordu. Haziranda güneşin neredeyse hiç batmadığı Reykjavik bu yönüyle dikkat çekiyor.
Ancak Ramazan tarihlerinin her yıl onar gün öne gelmesiyle bu süre giderek kısalıyor. Önümüzdeki yıl bu süre bir nebze daha kısa olacak.
Ramazan'ın Aralık ayına denk geldiği dönemde de en kısa oruç tutulacak olan kent de İzlanda'nın başkenti Reykjavik olacak.
Şimdi gelin kuzeyin yazın bile soğuk olan başkenti Reykjavik'i daha yakından tanıyalım.
İzlanda'nın batısındaki Flaxafoi yarımadasında bulunan Reykjavik, yaklaşık 130 bin kişilik bir nüfusa sahip. Burası siyasi yönetimin yanı sıra ülkenin ekonomik ve kültürel başkenti olarak da öne çıkıyor.
Bölgenin Viking denizciler tarafından milattan sonra 9. yüzyılda kurulduğu düşünüyor. Ancak bu küçük yerleşim, yüzyıllar boyunca herhangi bir gelişim veya büyüme kaydedemez. Bunda soğuk iklimin payı yadsınamaz.
Tarih kayıtlarında Reykjavik'in resmi kuruşu 1785 olarak kabul edilir. Bu tarihten itibaren Reykjavik giderek gelişmeye başlar. Şehir deniz ticareti, balıkçılık ve gemi yapı konusunda ilerlemeye başlar.
Günümüzde dünyanın en temiz, en güvenli ve aynı zamanda da en yeşil kentlerinden biri olarak kabul edilen Reykjavik, son yıllarda turizm konusunda da adından söz ettirmeye başlamış durumda.
Hallgrimskirkja, Reykjavik'in en önemli katedrali aynı zamanda da sembol yapısı olarak yükselmektedir. Kentteki en yüksek yapılardan biri olan Hallgrimskirkja,1986 yılında kapılarını açtı.
Sıcak su kaplıcaları da İzlanda'nın genelinde olduğu gibi burada da oldukça revaçta. 40 dereceyi bulan sıcak su kaynağına sahip olan Reykjavik'te Mavi Lagün, turistler arasında en çok tercih edilenlerden biri.
Reykjavik konumu itibarıyla dünyanın en kuzeydeki başkenti olma unvanına sahip. Yaz aylarında sıcaklığın 15 dereceyi pek aşmadığı Reykjavik'te, kışın sıcaklık -5 derece civarında seyreder. Bu dengeli iklimin bir nedeni denizin soğuk havanın etkisini kırmasında saklı.
Son yıllarda gelişen Reykjavik, çok katlı binalarla da ağırlıklı olarak bu dönemde tanışmaya başladı. Ünlü Rejkyavik Konser Salonu'nun yanı sıra sahil şeridi boyunca çok sayıda ofis kentin görünümünü değiştirmeye başladı.
Dünyanın en güvenli kentlerinden biri olan Reykjavik'te yakın döneme kadar 18 yaşından küçükler gece dışarı çıkmaları yasaktı. Bu yasağın temelinde çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutma iradesi vardı.
Türkiye'den doğrudan uçuşun bulunmadığı Reykjavik'e ağırlıklı olarak Danimarka'nın başkenti Kopenhag üzerinden gerçekleştirilen aktarmalı uçuşlarla ulaşmak mümkün. Yolculuk, aktarmalarla birlikte yedi saati bulmakta.
Deniz ürünlerinin ağırlıklı olarak tüketildiği kent, yüksek yaşam standartlarının yanı sıra hayat pahalılığıyla da ünlü. Bu durum özellikle turistler açısından es geçilmemesi gereken bir nokta.