10.10.2024 - 17:32 | Son Güncellenme:
Ebeveynler bebeklerinin üşütmemesi için giydirdikleri kıyafetlere, ayakkabılara her zaman dikkat eder. Bu sayede daha dirençli olabileceğini düşünebilir. Yapılan bazı araştırmalar ise çıplak ayakla gezmenin bebeklerin gelişimine katkıda bulunduğunu gösteriyor. İşte detaylar.
Ebeveynlerin çocukları için aldığı bazı önlemler, daha iyi gelişebilmesi ve hastalıklardan korunması için faydalıdır. Ancak üşümemesi için ev içerisinde dahi ayakkabı giydirmek, aslında bebeklerin gelişimine set çekiyor diyebiliriz. Çıplak ayakla gezmesinin pek çok bilinmeyen faydası mevcut.
Henüz ayak kasları, kemikleri ve bağları gelişmediği için küçük çocuklar düztaban olarak kabul edilir. Bebeklerin ayakları yağ ile dolu olup oldukça esnek özelliklere sahiptir. Bu durumda çıplak ayakla yürümesi, zarardan çok fayda sağlar. Örneğin halı, sert zeminler ve çim arasındaki farkı algılayabilmesine yarar.
Bebekler gelişimini tamamlayana dek ayak tabanları çok hassastır. Bu dönemde çorap giydirmek bile bazı bebeklerin huzursuzlaşmasına neden olabilir. Aileler ise çıplak ayağının bir hastalığa davetiye çıkaracağını düşünüp tekrar giydirir. Ancak gelişmesi için çıplak ayakla durmasına izin verilmelidir.
Araştırmalara göre bebeklerin ayaklarını çıplak bıraktığınızda ayak kasları güçlenmeye başlar. Zamanla daha iyi bir duruş geliştirebilir ve kaslarını kontrol etmeyi öğrenebilirler. Doğum sürecinden sonra bebek ayaklarındaki kemikler oldukça yumuşaktır. Bu bağların daha hızlı gelişmesi için çıplak ayakla gezmesinde bir sakınca görülmüyor.
Bebeklerin ayakları erken yaşta yerle doğrudan temas etmeye başladığında, sinir uçları aracılığıyla nasıl uyum sağlayacağı öğrenilir. Ayakkabı giymesi ise koruma katmanını artırıp sertleştireceği için dengede durmasını zorlaştırır ve yürümeye daha zor adapte olabilir.
Bebekler, ilk defa bir yüzeye veya zemine temas edeceğinde kaçıngan davranışlar sergileyebilir. Bunun en temel nedeni, daha önce bu tür yeniliklerle karşılaşmamış olmasıdır. Bu durumda yalınayak gezmesi farklı yüzeylere güvenli bir şekilde temas etmesini sağlayacaktır. Duyusal motor gelişimleri için bu aktiviteye olanak tanımanız gerekir.