Son Güncellenme:
Kentsel dönüşümün etki alanının genişlemesi ile birlikte mevcut konutların yenileme öncesi hukuki durumları da merak konusu olmaya devam ediyor. Mülk sahipleri, yıkım ve yeniden yapım aşamalarını içeren dönüşüm öncesi müteahhitlerin tekliflerini değerlendiriyor. Teklif sonrası ise yeni binalarının özellikleri açısından verilen taahhütlere göre tercihlerini yaparak dönüşüm sürecini başlatıyorlar.Tüm bu süreç içerisinde "Yıkılacak evde oturan kiracı hak talep edebilir mi?" sorusu da öne çıkan konular arasında yer alıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında olan ya da olma ihtimali olan bir evin kira bedelleri genellikle düşük oluyor. Bu durumla birlikte böyle bir evi kiralayan kiracının yıkım durumunda hangi haklara sahip olduğu da merak ediliyor.
Kentsel dönüşüm çerçevesinde binası yenilenen daire sahiplerine inşaat sürecince yüklenici müteahhit tarafından kira yardımı yapılıyor. Bu kira yardımına ek olarak taşınma amaçlı yardım da müteahhitler tarafından yapılıyor. Yıkım kararı alındığında binada kiracı olarak oturan kişi ya da kişilerin ise kazanacağı haklar, öncelikle yıkımın sebebine bağlı oluyor. Eğer binada hasar tespitinden dolayı yıkım kararı alındıysa kiracının kontrat süresi üzerinden itiraz hakkı bulunmuyor.Riskli bina kararından ötürü yıkılan binada oturan kiracıya iki kira bedeli tutarında kira yardımı yapılıyor. Kiracının oturduğu binada yalnızca yeniden yapım amaçlı bir yıkım kararı alındıysa bu durumda kiracı bazı ilave haklara sahip olabiliyor. Kontrat devam ederken yeniden yapım amaçlı yıkılan binadan ayrılırken taşınma yardımından faydalanıyor. Kontrat süresi dolmadan çıkmamak için de itirazda bulunabiliyor.
Kentsel dönüşümde müteahhitle yapılan anlaşmada en öne çıkan konu, daire sahiplerinin yeni binadan alacağı pay oluyor. Daire sahipleri müteahhitle yüzdelik pay üzerinden bir anlaşma imzalıyor. Buna göre ev sahipleri kimi zaman bir ya da birden fazla daireye sahip olabiliyor. Kimi zaman da eskiden sahip oldukları daireden daha küçük bir daire ile yetinmek durumunda kalabiliyorlar.Peki, yıkılacak evde oturan kiracı hak talep edebiliyor mu? Bu sorunun yanıtı aslında "Hayır." Ancak daire paylaşımı sonrasında geriye kalan fazla daireler için binada oturan kiracılara satın alma önceliği tanınıyor. Dolayısıyla yıkılan binada oturan kiracının taşınma yardımı dışında yeni binada eğer fazla daire varsa avantajlı satın alma hakkı bulunuyor.
Kentsel dönüşüme tabi olan binalarda kiracı olan ya da yeni kiracı olarak girecek olanların mevcut durumun öngörüsüyle hareket etmelerinde fayda bulunuyor. İki aylık kira bedeli karşılığı ödenen taşınma yardımı dışında kesin hakların bulunmaması nedeniyle planlı hareket etmek yaşanılması muhtemel mağduriyetlerin de önüne geçmeyi sağlayabiliyor.Kentsel dönüşüm çerçevesinde kiralık ya da satılık yeni daireler arıyorsanız
üzerinden size en uygun projeyi seçebilirsiniz.