Son Güncellenme:
Hukuki bir terim olarak terkin; tapu kütüğü ve resmi defterlerde yer alan şerhlerin çizilmesi işlemidir. Tapu Sicil Tüzüğü'ne göre tapuya kaydı olan bir taşınmazın, kayda tabii olmayan bir taşınmaza dönüşmesi durumunda sicilden terkin işlemi yapılır.
Bir ayni hakkın sonlandırılmasında veya yolsuz hale gelmiş bir tapu sicilinin düzeltilmesi için yapılan işleme terkin adı verilir. Tescilin terkin işlemi için yazılı beyan, talep sahibinin tasarruf yetkisi ve geçerli bir hukuki şartın varlığı gibi bazı şartlar aranır.
İrtifak hakkının kurulduğu bir taşınmazın bölünmesi durumunda, irtifak hakkı her taşınmaz lehine devam eder. Ancak irtifak hakkından bir ya da birden çok taşınmazın yararlanması durumunda yüklü taşınmazın sahibi irtifak hakkının diğer taşınmazlardan terkinini talep edebilir. Böyle bir durumda terkin isteminin muhatabı durumundaki tapu müdürlüğü, talebi irtifak hakkı sahibine bildirerek, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 30 günlük süre içinde itiraz edilmemesi durumunda irtifak hakkını terkinler.
Bir gayrimenkulün kamulaştırma uygulamaları sebebiyle hak ve sorumlulukların devrine gerek olmaksızın, bir bölümünün ayrılması şekliyle sicilden terkinin yapılması gerekiyorsa, kütük sayfası taşınmazın geri kalanı için aynı şekilde bırakılır. Ayrışan kısmın yüz ölçümü, ayrılma tarih ve ayrılma nedeni gibi bilgiler yüz ölçümü bölümünde gösterilerek toplam yüz ölçümünden düşülür. İşlem kütükte yer alan tüm maliklere ve kamulaştırmayı gerçekleştiren idareye bildirilir.