DekorasyonTarihteki En Güzel Kütüphanelerden Biri: Brezilya Ulusal Kütüphanesi

Tarihteki En Güzel Kütüphanelerden Biri: Brezilya Ulusal Kütüphanesi

Son Güncellenme:

.

Tarihteki En Güzel Kütüphanelerden Biri: Brezilya Ulusal Kütüphanesi

Rio de Janeiro'da bulunan Brezilya Ulusal Kütüphanesi, Latin Amerika'nın en büyük ve dünyanın yedinci en büyük kütüphanesi. Brezilya Ulusal Kütüphanesi'nin büyüklüğünü, Lizbon'u neredeyse yok eden yıkıcı bir depreme ve sonrasındaki Napolyon istilasına borçlu.

Haberin Devamı

Hikâye Kraliyet Kütüphanesi ile başlıyor

Tarihteki En Güzel Kütüphanelerden Biri: Brezilya Ulusal Kütüphanesi

1 Kasım 1775'te büyük bir deprem Portekiz Krallığı'nın başkenti Lizbon'u neredeyse yok etti. En ölümcül depremlerden biri olarak tarihe geçen bu felaket, Lizbon'da 10.000 ile 100.000 arası insanın hayatını kaybetmesine ve bir çok binanın yıkıntıya dönüşmesine yol açtı. Depremde yok olan yapılar arasında Royal Ribeira Palace'da bulunan Kraliyet Kütüphanesi de vardı. Kraliyet Kütüphanesi, o dönemde Avrupa'nın en iyi ve en önemli kütüphanelerinden biri olarak biliniyordu.Depremden hemen sonra, Portekiz Kralı Joseph I, Kraliyet Kütüphanesi'nin tekrar yapımını sağladı ve sonraki 50 yıl boyunca kütüphane arşivine bir çok değerli kitap ve eser dahil oldu. Yeni bir deprem tehdidi devam ederken, Kraliyet Kütüphanesi'nin zengin koleksiyonunun o dönemde Portekiz kolonisi olan Brezilya'ya taşınması gündeme geldi.

Haberin Devamı

Lisbon'dan Brezilya'ya bir yolculuk

Tarihteki En Güzel Kütüphanelerden Biri: Brezilya Ulusal Kütüphanesi

Napolyon Savaşları, Kraliyet koleksiyonunun yeni dünyaya taşınması için etkili bir teşvik oldu. Jean-Andoche Junot komutasındaki Fransız orduları, Portekiz'i 1807 yılında işgal ettiğinde, o tarihte Portekiz Prensi olan Regent John of Braganza, Kraliyet ailesinin geriye kalan üyeleriyle birlikte Brezilya'ya kaçmaya karar verdi.John, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde Kraliyet Kütüphanesi'nin koleksiyonunu topladı ve ilk kısımla birlikte 7 Mart 1808 tarihinde Rio de Jeneiro'ya ulaştı. Koleksiyonun ikinci kısmı 230 paket halinde 1810 yılının ortalarında Brezilya'ya geldi. Böylece John, 29 Ekim 1810 tarihinde Brezilya topraklarında, daha sonra Biblioteca Nacional do Brasil olarak adlandırılacak yeni Kraliyet Kütüphanesi'ni kurdu.

Gün geçtikçe büyüyen koleksiyon

Tarihteki En Güzel Kütüphanelerden Biri: Brezilya Ulusal Kütüphanesi

Bugün, Brezilya Ulusal Kütüphanesi'nde yaklaşık 9 milyon kitap bulunuyor. Kütüphane, UNESCO tarafından dünyanın önde gelen ulusal kütüphanelerinden biri olarak kabul ediliyor. Genel eserler yaklaşık 2 milyon parçadan oluşuyor ve dikey olarak nerdeyse 18 km.lik bir raf alanı kaplıyor. Koleksiyonda, 19. yüzyıla ait 21.742 fotoğraf, 22.000 harita, 2.500 atlas, ve hatta müzik ve ses arşivinde sınıflanan 250.000 parça bulunuyor. 1907 yılında yayınlanan resmi bir karardan bu yana, Brezilyalı yayıncılar, yayınladıkları her eserin bir kopyasını Brezilya Ulusal Kütüphanesi'ne göndermek zorunda. Bu zorunluluk da koleksiyonun her geçen gün daha da büyümesini sağlıyor.Cinelândia Meydan'ında Avenida Rio Branco 219 adresinde bulunan kütüphane, hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ve Cumartesi günleri 10.30-03.00 saatleri arasında halka açık.