Son Güncellenme:
Gayrimenkul sektöründe son yıllarda gerçekleşen düzenlemelerin yanı sıra konut kredisi faiz oranlarının ulaşılabilir olması ve kentsel dönüşüm projelerinin artışı, sektör dinamiklerini hareketlendiren etkenler arasında bulunuyor. Emlak piyasasında konut değerinin artışı bazı kriterlere göre değişiklik gösteriyor.Konut satın alırken seçilecek bölgenin metro, hastane, havaalanı, üniversite gibi ana noktalara yakın olması değer artışında önemli bir faktör oluyor. Ayrıca yeni düzenlemelere göre deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen projelerin değerinin katlanma süresi diğer konutlara göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Satın alınan evin değeri konusunda kira çarpanı oranı ise dengeyi belirleyen en önemli faktör oluyor.
Satın alınan evin kendini amorte etme süresi veya ev için ödenen bedeli geri alma süresi olarak açıklanan kira çarpanı, aynı zamanda gayrimenkulün gerçek değerini hesaplama açısından da kullanılıyor. Kira çarpanı oranı ülkemizde ilden ile değişiklik gösteriyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde ise semtler arasında kira çarpanı oranları büyük farklılıklara sahip olabiliyor. İstanbul'da özellikle yeni gelişen bölgeler, kira çarpanı olarak avantajlı koşulların yakalanabileceği yerler olarak dikkat çekiyor.
Ev satın alınacak bölgenin kira çarpanı bilindiği takdirde, ev fiyatı hakkında fikir sahibi olunarak doğru yatırım yapılabiliyor. Kira çarpanı düşük olan evlerin katlanma süresi daha kısa oluyor. Kira çarpanı 250'nin altında olan evlerde en geç 7 yıl içerisinde kira fiyatları ikiye katlanabiliyor. Gayrimenkulün yapısına ve türüne göre ideal kira çarpanı oranı değişiklik gösteriyor. Ülkemizde konut piyasasında ideal kira çarpanı oranı 120 ile 240 arasındayken, dükkan ve ofislerde ise bu oran 350'ye kadar yükselebiliyor. Kira çarpanı oranları arz talep dengesi, ekonomik koşullar ve beklentilere göre zaman zaman değişkenlik gösterebiliyor.
Kira çarpanı oranları aylık veya yıllık olarak hesaplanabiliyor. Satın alınan konut fiyatı aylık kira bedeline bölündüğünde kira çarpanı oranına kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ülkemizde kiralar aylık olarak ödendiği için hesaplamada aylık kira çarpanı yöntemi kullanılıyor. Örneğin 240.000 liraya alınan bir konutun aylık kira getirisinin 1.000 lira olması durumunda, kira çarpanı 240 oluyor. Kiraların aylık olarak ödendiği göz önüne alınırsa, 20 yılda konut bedeline ulaşılabiliyor. Kira getirisi yüksek olan semtlerde kira bedeli oranı artış gösterdiğinden, kira çarpanı da düşmeye devam ediyor. Bu durumda da satın alınan evin değeri ile birlikte katlanma süresi epey kısalıyor.Gelişmekte olan illerde ve bölgelerde bulunan konutları
www.milliyetemlak.comadresinden inceleyerek kısa vadede prim sağlayan yatırım fırsatlarını kolayca yakalayabilirsiniz.