Son Güncellenme:
Birçok insanın düşündüğünden daha fazla maliyete neden olan plastik su şişelerinin doğa tarafından yok edilmesi ortalama 1000 yıl sürüyor. Ayrıca su şişelerinin en az yarısının sadece bir kez kullanılıp atılması da, durumu çok daha vahim bir hale getiriyor. İzlanda Sanat Akademisi'nde okuyan ürün tasarımcısı Ari Jonsson, plastik atıkların çevreyi tehdit etmesini önlemek amacıyla alglerden oluşan, biyolojik olarak çözünebilir bir su şişesi hazırlamaya karar veriyor.
Dünyada giderek artan plastik kullanımı, tehdit edici boyutlara ulaşıyor. Bu tehdidin önlenmesi için sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duyuluyor. Jonnson, her gün sadece bir kez kullanıp attığımız inanılmaz fazlalıkta plastik materyalin yerine alternatif bir ürün geliştirmenin acil bir ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Neden doğa tarafından yok edilmesi yüzyıllar süren tek kullanımlık malzemeler kullanıyoruz, düşüncesi ile yola çıkan Jonnson, çözünebilir su şişeleri ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Çalışmalarının ana ilkesi doğaya zarar vermeyen alternatifler bulmak olan Jonnson, yaptığı birçok deneme yanılmalarının sonucunda bir çözüme ulaşıyor. Jonnson’ın plastik kirliliğine getirdiği yenilikçi çözüm ise agar. Yosun bazlı bir madde olan agarın geçmişi ise 1650 yılına dayanıyor. Bu yıllarda Japon bir otelcinin çorbasının içine ekstra eklediği agarın gece boyunca bekledikten sonra jöle kıvamına gelmesiyle agarın bu özelliği keşfediliyor. Madde, 1800’lü yılların sonuna doğru mikrobiyoloji laboratuarlarına girerek, molekülleri ayırma işlemi için kullanılmaya başlıyor.
Yosun kullanarak bir şişe yapmayı planlayan Jonnson, toz şekline getirdiği agarı su ile karıştırıyor. Oluşan karışım titrek bir yapıya ve jöle benzeri bir kıvama sahip oluyor. Soğuk bir kalıba dökmeden önce karışımı ısıtan Jonnson, karışımı istenilen şekli alıncaya kadar buz dolu bir şişe kalıbı içinde döndürüyor. Birkaç dakika daha soğutulan agar karışımı kullanıma hazır hale geliyor. Yosun su şişesi, boş olana kadar eşsiz şeklini koruyor ve boşaldıktan sonra parçalanmaya başlıyor.Jonnson, plastik şişelere karşı tamamen doğal bir alternatif çözüm olan yosun şişelerinin tadını beğenenler tarafından çiğnenebileceğini de belirtiyor. Var oluş sebebi olan su depolama işlevini yerine getirdikten sonra çözünerek yok olan yosun şişeler, atık sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Ayrıca içerisinde yer alan suya hiçbir şekilde zararlı madde geçirmeyen yosun şişeler, kanserojen madde içermeyen mükemmel bir çözüm sunuyor. Agar genellikle vejetaryenler ya da veganlar için hazırlanan tatlılarda jelatin yerine kullanılıyor ve hem çevre hem de insan sağlığı için güvenli kıvam verici maddeler arasında yer alıyor.Halen proje üzerinde çalışmalarına devam eden Jonnson, İzlanda Tasarım Merkezi’nin desteği ile projesinin üretime geçmesini planlıyor.