Bir yapının ya da arsa, arazi gibi bir kara parçasının farklı bölümlerini gösteren, belirli bir ölçek dahilinde hazırlanmış çizimlere plan adı verilir. Kuşbakışı görünüm ile çizilen plan, büyük ölçeklerle hazırlanmış bir tür haritadır.
Plan türleri nelerdir?
Taşınmazlara ilişkin yasal olarak bir gruplandırma yapılmamakla birlikte uygulamada en çok karşılaşılan plan türleri bölge, mekan, strateji, çevre düzeni, imar, ıslah, mevzi ve koruma amaçlı imar planlarıdır. Bölge planlarının hazırlanmasında Devlet Planlama Teşkilatı yetki sahibidir. Sosyolojik ve ekonomik gelişmelerin, kentleşmenin, sektör bazlı hedeflerin ve alt yapı dağılımlarının belirlendiği bölge planları İmar Kanunu’na göre düzenlenir.
İmar planı nedir?
İmar Kanunu’na göre imar planları ölçeğine ve kadastral durumuna göre nazım ve uygulama imar planlarından meydana gelir. İmar planları çevre ve bölge planlarına uyum sağlamak zorundadır.
Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelikİmar planında yer almayan konular hakkında, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği esas alınır. Yönetmelikte düzenlenmemiş konular hakkında belediyeler yetkilidir.Islah imar planı nedir?
Islah imar planları gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma gibi sağlıksız ve düzensiz yapılaşma alanlarının revize edilmesini amaçlayan, mevcut planlar üzerinden düzenlenen 1/1000 ölçekli planlardır.Mevzi imar planı nedir?
Mevzi imar planları ise mevcut planların yetersiz kalması durumunda yeni yerleşim bölgelerinin kullanıma açılabilmesi için, mevcut planın dışında hazırlanan altyapısı ve diğer ihtiyaçları kendi içerisinde bulunan 1/1000 ölçekli plan türüdür.Koruma amaçlı imar planı nedir?
Kültür ve doğa varlıklarını korumak amaçlı hazırlanan Koruma İmar Planı nazım ve uygulama imar planlarına göre ölçeklenir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre bir bölgenin sit alanı olarak ilan edilmesi halinde bölgedeki tüm imar planı uygulamaları durur.