DekorasyonOlağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

Olağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

Son Güncellenme:

.

Olağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

Doha'da bulunan Katar Milli Kütüphanesi (QNL), ana girişinden bakıldığında adeta bir bilimkurgu filminden fırlamış gibi duran bu fütüristik tasarımıyla, çok büyük bir elmas şeklini andırıyor. Büyük dalgalı cam paneller, binanın neredeyse her tarafını kaplıyor ve bina içindeki ısıyı korurken doğal ışığın da içeri girmesini sağlıyor.Kütüphanenin içine adım attığımızda ise oldukça geniş ve eğimli bir tavana sahip olan kütüphane binası, birbirinden ilgi çekici başlıklarla sıralanmış çok katmanlı kitap raflarına sahip büyük bir amfi tiyatroda bulunuyormuş gibi bir his yaratıyor.

Haberin Devamı

Ödüllü mimardan muhteşem bir tasarım

Olağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

2008 yılında Time dergisi tarafından en etkili 100 kişisi arasında gösterilen ve onlarca ödüle layık görülen, ünlü Hollandalı mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanan Katar Uluslararası Kütüphanesi, 2017 yılının Kasım ayında yaklaşık 45 bin metrekarelik bir alan üzerinde açıldı. O zamandan beri, koleksiyonuna kattığı akademik, edebi ve tarihsel cevherlerin evi olarak kabul ediliyor.

Edebiyat ve akademik çalışmaların kalbinin attığı yer

Olağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

Katar Mili Kütüphanesi üç bölüme ayrılmış. Bir bölüm, tüm çalışma alanlarındaki akademik araştırmaları ve gelişmeleri desteklemeyi amaçlayan Üniversite ve Araştırma Kütüphanesi'ne ev sahipliği yapıyor. Binanın başka bir kanadını da, halkın tümüne açık olan ve çocuklar ve gençler için özel mini kütüphaneler içeren Metropolitan Halk Kütüphanesi oluşturuyor. Son olarak, Miras Kitaplığı bölümü, eski Arap yayınlarını, değerli tez yazmalarını, tarihi haritaları, bilimsel enstrümanları ve bölgenin geçmiş döneme ait fotoğraflarını içeriyor.

Haberin Devamı

Olağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

Miras Kitaplığı bölümü, geçmişe ait büyüleyici ve çok değerli buluntuları korumak ve bunlar üzerinde çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuş. Toplamda ise Katar Uluslararası Kütüphanesi'nin üç bölümü bir milyondan fazla kitap, süreli yayın ve diğer öğeleri içeriyor. İlginçtir ki, binanın tasarımı bu üç kütüphaneyi ayırmamış, ziyaretçilerin bir bölümden diğerine serbestçe hareket etmelerini teşvik etmiş.Diğer yenilikçi özelliklerin yanı sıra Katar Milli Kütüphanesi, genel radyo frekansı tanımlama (RFID) olarak bilinen bir teknolojiyi kullanan, otomatik olarak görüntülenen otomatik kitap sıralama sistemi ile donatılmış. Bu yüksek teknoloji sistemi, kitapların raflardaki kitapların yerini almaması talimatını veriyor.

Gitmeden önce aklınızda olsun

Olağanüstü Bir Tasarım: Katar Uluslararası Kütüphanesi

Kütüphane tüm halka açık ve Katar kimliğine sahip herkes başvurarak ücretsiz üyelik hakkı elde edebiliyor. Kitap ödünç vermenin yanı sıra, üyeler çevrimiçi uluslararası akademik veri tabanlarına ve uzmanlık dergilerine de erişebiliyor. Çalışma odaları, bilgisayarlar ve fotokopi makinelerine ek olarak, ziyaretçiler müzik aletleri ve 3D yazıcılardan tam olarak yararlanabiliyor.