Son Güncellenme:
Saksı bitkileri, evlerini doğanın güzellikleriyle renklendirmek isteyenlerin bir numaralı tercihi oluyor. Güneşin sıcak yüzünü gösterdiği bahar aylarının gelmesiyle birlikte evlerdeki saksılara sıcak mevsim çiçekleri dikilmeye başlanıyor. Nisan ayında çiçekli saksı bitkilerinin yanı sıra yapraklı bitkiler, kaktüsler ve sebzeler de saksılarda yetiştirilebiliyor.
Ilık havaları, nemli ortamı seven bitkiler ve çok yıllık otsu gövdeli ağaççıklar, nisan ayında evinizde yetiştirebileceğiniz bitkiler arasında yer alıyor. Yapraklı bitkiler; dayanıklı yapıları, albenili görünüşleri ve bakımlarının kolay olması nedeniyle evlerde sıkça yetiştiriliyor. Büyük yeşil yaprakları sayesinde eve tropik bir hava katan bu bitkiler; doğrudan güneş ışığı almayan, nemli ve ılık ortamları seviyor. Antoryum, kurt kulağı, eğrelti otu, kaladyum, duvar sarmaşığı, kolyoz, krofon, difenbahya, aralya, benjamin, kauçuk, paşa kılıcı ve tavşan ayağı gibi yapraklı bitkiler nisan ayında saksılara dikildiğinde hızla büyüyor. Bu bitkileri uygun sıklıkta sulamak ve yapraklarının tozunu almak gerekiyor.
Bitkiler nisan ayından itibaren çiçeklenmeye başlıyor. Bahar aylarında evlerde petunya, karanfil, cam güzeli, godetya ve mine gibi çiçekler yetiştirilebiliyor. Yaz boyunca çiçek açan gündüzsefası, aslanağzı,begonya, yıldız çiçeği, anbrietia gibi otsu gövdeli çok yıllık bitkilerin soğanları da nisan ayında dikilmeye başlanıyor. Olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklı olan bu bitkiler çok fazla bakım gerektirmiyor. Gül, leylak gibi ağaççıkları ise yaz mevsimine hazırlamak için budamak yeterli oluyor.
Kaktüsler ve sukkulentler bakımı en kolay bitkiler arasında görülüyor. Egzotik yapıları ve rengarenk çiçekleri sayesinde son derece sevimli bir görünüme sahip olan kaktüsler, minik saksılarda bile kolayca yetiştirilebiliyor. Işığı ve sıcağı seven kaktüs tipi bitkileri yetiştirmek için en uygun zaman bahar ayları oluyor. Kaktüs saksılarının; iyi havalanan odalara veya balkon, teras gibi evin açık bölümlerine yerleştirilmesi gerekiyor. Bakımı son derece zahmetsiz olan kaktüsleri 1-2 hafta aralıklarla sulamak yeterli oluyor.
Nisan ayında evde yetiştirebileceğiniz bitkiler arasında sebzeler ve yenilebilen otsu bitkiler de bulunuyor. Bahar ayları, ılık ve nemli ortamda çimlenen sebze tohumlarını ekmek için en uygun zaman olarak görülüyor. Nane, reyhan, roka, maydanoz gibi bitkilerin tohumları ekildikten sonra yaklaşık 2 hafta içinde büyümeye başlıyor. Nisan ayında kabak ve çilek fideleri de saksılara dikilebiliyor. Bu bitkiler için derin ve bol topraklı geniş saksılar kullanmak gerekiyor. Çilek, tıpkı diğer sarmaşık bitkileri gibi aşağı doğru büyüdüğünden genellikle cepli veya sarkaç tipi saksılarda yetiştiriliyor. Sebzeler, güneş ışığını doğrudan almayan, ılık ve havadar ortamlarda yetiştirildiğinde kısa süre içinde büyüyüp filizleniyor.