Gayrimenkul HaberleriMüstakil Tapu Nedir?

Müstakil Tapu Nedir?

Son Güncellenme:

.

Müstakil Tapu Nedir

Bir taşınmaz üzerindeki mülkiyeti gösteren tapu senetlerinde, mal sahipliği müstakil ve hisseli olmak üzere iki türlü olabilir. Tapu senedinin malik bölümünde pay 1/1 ya da pay belirtilmesi halinde müstakil tapu söz konusudur. İmara uygunluk, ruhsat, pay sahiplerinin onayı gibi gerekli şartların sağlanması halinde hisseli tapudan müstakil tapuya geçilebileceği gibi, müstakil tapulardan da hisseli tapulara geçilebilir.

Haberin Devamı

Müstakil tapu nasıl alınır?

Tek bir sahibi olan ve kadastral paftalarda hissedarı bulunmayan tapuya, müstakil tapu adı verilir. Kısaca taşınmaz üzerinde tek bir hak sahibinin bulunması durumudur. Müstakil tapu sahibi gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de bulunabilir. Kişiler gibi şirketler ve kurumlar da müstakil tapu sahibi olabilir.

Hisseli tapu nedir?

Hisseli tapu, bir taşınmaz üzerindeki pay sahiplerini, sayılarını ve hisse oranlarını gösteren, bu özelliği ile bağımsız yani müstakil tapudan ayrılan paylı tapudur. Hisseli tapularda, pay sahiplerinin toplam taşınmaz üzerindeki yerleri tapu kayıtlarında görünmez. Hisseli tapularda taşınmazın kullanımı, genellikle hissedarlar arasında anlaşma sağlanarak yapılır. Ancak bu anlaşma tapu kaydında yer almaz.

Haberin Devamı

Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?

Taşınmazın imara uygun olması, ruhsat koşullarını sağlaması ve tüm pay sahiplerinin onayının olması halinde, ayırma işlemine belediyeler tarafından onay verilir. Onay aşamasından sonra tapuda bölünme işlemi yapılarak, her bir pay sahibi müstakil (bağımsız) tapulara sahip olur.