Gayrimenkul HaberleriMücavir Alan Nedir?

Mücavir Alan Nedir?

Son Güncellenme:

.

Mücavir Alan Nedir

İlgili belediyenin sınırları dışında yer alan fakat imar mevzuatı gereği belediyelerin sorumluluğunda bulunan topraklara mücavir alan denir. Bu sayede belediyeler, çevresindeki alanlarda da imar denetimi yapabilmektedir. Bu kural ile plansız şehirleşme, kaçak yapı ve rant gibi hareketlerin engellenmesi amaçlanır.Mücavir alanlara komşu alan da denilir. Belediyelerin şehircilik bakımından gelişmesi bu alanlar sayesinde sağlanabilir.

Haberin Devamı

Mücavir Alan Sınırları Nasıl Belirlenir?

Mücavir alan sınırları İl İdare Meclisi tarafından alınan kararla belirlenir. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanan bu kararların sonucunda mücavir alan sınırları kabul edilmiş olur. Mücavir alanların belediyelerin tam sınırında olmasına gerek yoktur. Bu alanlara çevre köyler de dahil edilebilir. Bir bölgenin mücavir alandan çıkarılabilmesi için yine aynı prosedürün işleme konulması gerekir.

Belediye Sınırı ile Mücavir Alanı Sınırı Arasındaki Fark Nedir?

Belediye, kamu tüzel kişiliğine sahip olan ve belde sınırları içerisindeki halkın gereksinimlerini karşılamakla sorumlu olan bir yerel yönetim birimidir. Bir belediyenin kurulabilmesi için bölgede nüfusun 5.000 ve üzerinde olması gerekir. Belediyelerin birer idari sınırı bulunur. Bu sınır içerisinde mali ve idari konularda bağımsız olarak hareket edebilir.Belediye sınırları içerisindeki en küçük yerleşim yeri olan köylerde de tüzel kişiler bulunur. Mücavir alanlar ise bir idari sınır değildir. Bu nedenle mücavir alan içerisine alınan yerleşim yerinde tüzel kişilik varsa bu tüzel kişiliğin hakları devam eder.