08.11.2024 - 03:48 | Son Güncellenme:
2023 yılında Burak Pekoğlu tarafından hayata geçirilen Idea to Product projesinden ve amaçlarından söz eder misiniz?
Burak Pekoğlu Idea to Product, fikir aşamasından sonuç ürünün üretimine kadar olan süreci kapsayan bir eğitim projesi. Mimarlık öğrencilerinin sadece teorik bilgiye değil, aynı zamanda pratiğe dayalı bir beceri setine de sahip olmalarını sağlamak amacı ile ortaya çıktı. Bu proje sayesinde öğrenciler bir fikri geliştirme, üreticilerle görüşerek somut bir ürüne dönüştürme ve uygulama imkanı buluyor. Proje, genç mimarların meslek hayatına başladıklarında karşılaştıkları malzeme bilgisi ve uygulama becerisi eksikliklerinden yola çıkarak doğdu. İstanbulSMD’nin, içinde çeşitli üniversitelerin dekanları ve bölüm başkanlarının da yer aldığı eğitim komisyonunda konuyu değerlendirdik. Yaptığımız toplantılar neticesinde eğitim ve pratik arasında köprü oluşturabilecek I2P projesinin temelleri atılmış oldu. MEF Üniversitesi ile programı geliştirip 2022-2023 bahar dönemi içinde bir seçmeli derse dönüştürdük. Projemiz daha ilk dönemden itibaren akademiden ve yapı sektöründen ilgi görmeye başladı. Şu anda farklı üniversitelerden bu dersin kendilerinde de açılması adına talepler alıyoruz.
Dersin kapsamından bahseder misiniz?
BP Projede üniversitelerden sonra, fikrimizi sektördeki malzeme üreticisi firmalar ile paylaştık. Firmalar ürün ve malzeme tedariği ile işçilik desteği sağlayabileceklerini, üretim tesislerine teknik geziler düzenleyebileceklerini belirttiler, bu destekler dersin çerçevesini de belirlemiş oldu.
Erhan Vural I2P projesi, gördüğü ilgi nedeniyle 2024 güz yarıyılında, MEF Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde “Design Fabrication” adıyla müfredata alınarak seçmeli ders formatında açıldı. Proje süreci şu şekilde ilerliyor; belirlenen tema ekseninde atölyede yürütülen teorik tartışmaları, hafta sonları gerçekleştirilen teknik geziler takip ediyor. Üretim tesislerine düzenlediğimiz bu geziler ile öğrenciler malzemelerin teknik ve tektonik potansiyellerini öğreniyorlar. Teorik tartışmalar ve çizimler ile fikir geliştirilirken, bir yandan da teknik geziler ile bu fikirlerin üretim yöntemleri sorgulanmaya başlıyor. Destekçilerin malzemelerini kullanarak, üniversitenin bize gösterdiği mekan özelinde, dönemin teması çerçevesinde bir fiziksel ürün üretmeye, üretimi koordine etmeye başlıyoruz. Bu ürün öğrenciler ve profesyonel ekiplerle birlikte inşa ediliyor. Dönem sonunda dernek üyeleri, akademisyenler ve destekçi firma temsilcilerinin davet edildiği jüri oturumu ile süreç sonlandırılıyor.
Derneğin dersi oluşturmakta veya yürütmekteki motivasyonu nedir?
BP Proje yürütücülüğü gönüllülük esasına dayalı olacak şekilde kurguladık. Mimarlık eğitimimi yurtdışında aldığım için, ülkemizdeki malzeme bilgisi ve pratikteki uygulama eksikliğini daha net gözlemliyorum. İstanbulSMD olarak bu projeyi hazırlamaktaki motivasyonumuz, ülkemizdeki mimarlık eğitiminin daha iyi hale getirilmesine katkı sağlamak oldu.
EV Uzun süredir üniversitelerde davetli öğretim üyesi olarak proje derslerine veya jürilerine katılıyorum. Akademide, sahadan gelen pratikle bilgi paylaşmanın kıymetli olduğunu gözlemliyorum. Bu sebeple mimarlık eğitimine katkı sağlamayı, içinde bulunduğumuz fiziksel çevreyi dolaylı yoldan iyileştirmek adına bir sosyal sorumluluk ve vefa borcu olarak görüyorum. İstanbulSMD Genel Kurul Toplantısı’nda, I2P dersinin videosunu izlemek bende büyük heyecan uyandırdı. O gün, sonraki dönem dersi devam ettirmek istediğimi derneğe aktardım. Akabinde “Self-Criticism / Öz-Eleştiri” teması altında oluşturduğum ders içeriğini MEF Üniversitesi onayına sunarak, dersi sürdürebilmek adına ilk adımları atmış oldum.
Projenin destekçileri kimler? Dersin sürdürülebilir olması için paydaşlara bir mesaj iletmek ister misiniz?
BP Projenin 2022-2023 bahar dönemindeki destekçileri Ahşapsan, Alimoğlu ve Kasso’ydu. Bu dönemki destekçilerimiz ise Atelier TAS, Feltouch, Kasso ve SilkarStone. Ayrıca İstanbulSMD tüm kaynaklarıyla destek veriyor.
EV Bu eğitim programı üniversiteler, firmalar, mimarlar ve mimarlık öğrencileri arasında bir kesişim kümesi oluşturuyor. Öğrencilerin meslek hayatları boyunca kullanacakları malzemeler, detaylar, üretim yöntemleri ve üreticiler ile organik bir ilişki kurmalarını sağlıyor. Dersin öncelikle derneğimizin farklı üyelerince gönüllü olunarak sahiplenilmesi, ardından farklı üniversitelerce müfredata alınması ve olabildiğince çok malzeme üretici firma ile temas halinde olunmasını amaçlıyoruz. Mimarlık mesleğinin iyileştirilmesi adına bu programın devam etmesini son derece önemli buluyoruz.
İ2P proje dersi teknik gezileri, 2024.