29.05.2023 - 01:00 | Son Güncellenme:
Yıllığa girmeye hak kazanan 39 projeden 11’i seçici kurulun moderatörlüğünü üstlendiği panellerde tartışıldı. Kültür yapılarının öne çıktığı, genç mimarların çoğunlukta olduğu 39 projenin yer aldığı sergi, 22 Mayıs tarihine kadar İPA Florya Tesisleri Hangar Binasında ziyaret açık kaldı. Son bir yıl içinde tasarlanan ve çoğunlukla kamusal yapıların yer aldığı 11 proje, tasarımı ve sağladığı faydalar kapsamında panellerde tartışıldı. Etkinlik sonunda ise Beyza Gürdoğan, Ege Sevinçli, Murat Şahin, Oğuzhan Aydın, Kerim Miskavi, Betül Ay, Büşra Al, Mert Uslu, Büşra Tunç, Jorela Karriqi, Doğu Kaptan, Merve Gedik, Mine Acar, Gökhan Çelikağ, Emre Kuzlu, SO? + MEF Üniversitesi AAP Yüksek Lisans Programı öğrencileri açık oturumda projeleriyle ilgili soruları yanıtladı. Yıllığa girmeye hak kazanmak için başvuran 199 proje, Bilge Altuğ, Aslı Arıkan, Süveyda Bayraktar Atagür, Ali Dur, Cem Sorguç’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi. Yıllıkta yer alan projelerin yüzde 53’üne İstanbul ev sahipliği yaparken bu sırayı 5 proje ile İzmir, 3 proje ile Muğla ve 2 proje ile Ankara ve Kocaeli takip etti. Projelerin illere göre dağılımı toplamda 11 kenti kapsadı. Bu sene Mimarlık Yıllığı’nda yer alan projelerin büyük çoğunluğunu sergi mekanları, müzeler, etkinlik alanları, geçici strüktür / enstalasyonlar oluşturdu.
Dünya’nın lider boya markalarından Nippon Paint, mimarların çözüm ortağı olma misyonuyla yaratıcılığı ve tasarımı destekleyen organizasyonlar gerçekleştiriyor. Türkiye’nin en geniş koleksiyonuna sahip resim ve heykel müzesi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin boya çözüm ortağı olan Nippon Paint, sanatçı ve tasarımcıların bir araya geldiği, bakış açılarını paylaştığı “Merakın Peşinde Harikalar Yaratmak” başlıklı sanat konuşmalarıyla da disiplinler arası görüş alışverişine olanak veren bir platform oluşturdu. Davet edilen mimari ofislerin, müze turu ve küratörlüğü Ebru Yetişkin tarafından yapılan her biri farklı içerikteki sanat söyleşilerini de içeren özel bir gün geçireceği “Merakın Peşinde Harikalar Yaratmak” programı, 10 etkinlikli bir seri olacak. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu’nun “Sanat, Mimarlık ve Ötesinde Merak Uyandıran Hareketler: Bir Deneyim Alanı Olarak Bauhaus” başlıklı söyleşisi geride kalırken grafik sanatçısı Murat Palta’nın “Merakı Kurcalayan Kara Mizah ve Kurmaca: Kiç, Pop ve Minyatür Arasında” söyleşisi 26 Nisan Çarşamba günü gerçekleşti. “Merakın Peşinde Harikalar Yaratmak” dizisiyle tasarım dünyasından uygulamaya giden süreçler arasındaki bağa dikkat etmeyi hedeflediklerini belirten Nippon Paint-Betek Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ şu değerlendirmelerde bulundu: “Yaratıcılık ve avangart yaklaşımlar sadece sanat için değil her sektör için önemli. Bakış açısını değiştirmenin, çeşitlendirmenin ve genişletmenin yolu; motivasyonu formu yenilemek veya yeniden yaratmak olan sanatsal düşüncenin ve hatta metotlarının kültürel bir yayılım alanı bulmasından geçiyor. Global bir boya markası olarak Nippon Paint’te mimarlarla birlikte çalışıyor, ikonik projelerde görev alıyoruz. Kendimizi mimarların çözüm ortağı olarak tanımlıyoruz. Merakın Peşinde Harikalar Yaratmak söyleşi programıyla, tasarıma en güncel yaklaşımları donanımlı sanat insanlarından dinleyeceğiz. 10 oturum boyunca oluşacak etkileşimin, mimarlarımız aracılığıyla iş ve yaşam alanlarımıza konfor olarak yansıyacağına inanıyorum” dedi.
zocam Kalibel, hem kolay uygulanması hem de ses yalıtım özelliği sayesinde yeni inşa edilmiş veya kullanımda olan her türlü konut ve binalarda etkili bir ses yalıtımı imkanı sunuyor. İzocam’ın, camyünü ile alçı levhayı bir arada sunduğu profesyonel ısı ve ses yalıtımı çözümü Kalibel, kolay ve hızlı uygulama avantajı sayesinde hastane, okul ve konut gibi yapılar başta olmak üzere tüm binalarda tercih ediliyor. Bir yüzü alçı plaka kaplı camyünü levhadan oluşan kompozit bir ürün olan İzocam Kalibel, dış duvarların iç yüzeylerinde, iç bölme ve komşu duvarlarda, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde ses ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılıyor. Aynı anda hem mineral yün hem de alçı levhanın uygulanmasına imkân sağlayan Kalibel ile yerinde uygulama süresi kısalıyor ve iş gücünde verim artıyor.
İnsanların sağlıklı, enerji verimli, güzel ve sürdürülebilir yapılarda yaşaması hedefiyle inovatif ürünler geliştiren Baumit, üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen tasarım yarışmasını tamamladı. “Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev" temasıyla gerçekleşen yarışmanın ödül töreni 10 Mayıs tarihinde Space’23 kapsamında Zorlu PSM’de gerçekleşti. Farklı disiplinlerden lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile “ev” meselesinin farklı açılardan tekrar masaya yatırıldığı yarışmada üç proje eş değer ödüle layık görülerek 25 bin TL’lik para ödülünü almaya hak kazandı. Eşdeğer ödüle layık görülen üç projeden biri aynı zamanda jüri özel ödülünün de sahibi olarak yapı malzemelerinin karşılaştırıldığı Avrupa’nın en büyük Ar-Ge merkezi Baumit Vivapark ve İnovasyon Merkezi’ni kapsayan 4 gün 3 gece Avusturya seyahati kazandı. Avrupa’nın mantolama devi Baumit, yaşam alanlarını daha sağlıklı hale getirmek için genç yeteneklerin hayal gücünü ortaya koyduğu tasarım yarışması ile lisans ve yüksek lisans öğrencilerini bir araya getirdi. Bu yıl yarışmanın jüri başkanlığını Mimar Kurtul Erkmen yürütürken, jüri heyetinde Mimar Abdurrahman Çekim, Mimar Adnan Aksu, Mimar Ece Ceylan Baba, Mimar Hilmi Güner, Mimar Sabri Paşayiğit ve Mimar Şebnem Buhara, danışman jüri heyetinde ise Yapı Biyoloğu And Akman, Baumit Türkiye Genel Müdürü Mimar Atalay Özdayı ve Baumit Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü İnşaat Mühendisi Erdil Dinçer yer aldı. Mimarlar, mühendisler, halk sağlığı konusunda çalışan tıp öğrencileri, sosyal bilimciler, psikologlar ve diğer disiplinlerden konuya ilişkin çalışmaları olanların katılım sağladığı yarışma sonuçları 22 Mart tarihinde yarışma web sitesi üzerinden açıklandı. Ödül almaya hak kazanan projeler Ödül almaya hak kazanan projeler ‘“Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” anlayışını inşa edecek yaratıcı ve çağdaş çözüm önerileri ile fark yarattı.
Yaşam alanlarında enerji tasarrufuna sahip ürünler kullanmak, hem ekonomik açıdan hem de gezegenimizdeki enerji tüketimi bakımından fayda sağlıyor. Bu kapsamda enerji tasarrufuna imkan sunan çevre dostu ürünler geliştiren Günsan, gerek işletmeler gerekse konut projelerinde kullanılabilecek aydınlatma sistemleri ile hem enerji hem de bütçe tasarrufu yapmayı sağlıyor. Aydınlatma sistemleri denilince akla ilk gelen enerji tasarrufu sağlayan lambalar olsa da bu konuda anahtarlar prizler de önemli bir rol oynuyor. Bu kapsamda geliştirilen aydınlatmanın parlaklığını ve ışığın dozunu ayarlamayı sağlayan Günsan Dimmer anahtar serisi, krem, beyaz ve fildişi beyaz renk tercihleri ile her zevke hitap ediyor. Voltaj ayarı sayesinde daha az elektrik harcanmasına yardımcı olan Günsan Dimmer iç mekan aydınlatmada önemli ölçüde enerji tasarrufu yapılmasına imkan sunuyor. Bunun yanı sıra gereksiz enerji kullanımının önüne geçmek için tasarlanan Günsan Hareket Sensörü, özellikle kapalı ve ışık görmeyen yerlerde içerisindeki detektör sayesinde insan hareketlerini algılayarak daha tasarruflu bir kullanım sağlıyor. Günsan’ın bir diğer enerji tasarruflu tasarımı Energy Saver ise otel gibi insan giriş çıkışının yoğun olduğu işletmelerde hayat kurtarıyor. Energy Saver kullanımı yapılan cihazlarda kart takılı olmadığında enerji kesiliyor.
Yaşam alanları için tüm ihtiyaçları tek bir adreste toplayan Koçtaş, Akdeniz stili dekorasyon ile evlerini dekore ederek yıl boyu tatil gibi bir atmosferde yaşamak isteyenlere öneriler sunuyor. Sıcak renkler, doğal malzemeler ve rustik mobilyaların kullanıldığı Akdeniz tarzı dekorasyon, yaşam alanlarında rahat bir hava estiriyor. Akdeniz’in sıcak iklimini yansıtan bu tarzı, evlerde uygulayarak ferah bir atmosfer yaratmak mümkün… Kırmızı, yeşil, turuncu, mor gibi enerjik renklerin bej, krem gibi insana sakinlik veren nötr tonlarla birleştiği bu stil doğanın tüm renklerini sunduğu için huzur verici bir mekan yaratıyor. Yaşam alanlarında Akdeniz havasını estirmek için duvar boyası, mobilyalar, zemin döşemesi ve dekoratif eşyalar için birbiriyle uyumlu renk tonları arasında seçim yapılabilir. Cam, seramik, çini, ahşap, taş ve demir gibi doğal malzemelerle Akdeniz mimarisi iç mekâna taşınabilir. Salonda beyaz renkli ahşap mobilyalar, dokulu perdeler, keten, pamuk, ipek gibi doğal kumaşlara sahip kırlentler ve perdeler tercih edilebilir. Dekoratif obje olarak da kil heykeller, döküm objeler, toprak vazolar, el yapımı tabaklar ve seramiklerle dekorasyon tamamlanabilir. Bahçe ve balkon gibi açık alanlarda sallanan sandalye, beyaz döküm sandalye, yuvarlak kıvrımlara sahip beyaz ahşap sandalye ve masa takımı kullanılabilir. Akdeniz sokaklarının en sevilen özelliklerinden olan rengarenk çiçeklerle bahçe ve balkonlara da yaz ayının enerjisi yansıtılabilir. Mutfak ve banyoda açık renk rustik dolaplara, mermer tezgaha, döküm eşyalara, renkli seramiklere veya çini fayanslara yer verilebilir. Özellikle banyo dekorasyonunda deniz temasını yansıtan mavi ve yeşil tonlarda fayanslar, deniz kabukları, deniz taşları gibi aksesuarlardan faydalanılabilir. Koçtaş uzmanları tava, tencere ve bıçakların da bakır, seramik, cam gibi doğal ürünler olmasını tavsiye ediyor.