22.11.2024 - 03:59 | Son Güncellenme:
MAA-Melike Altınışık Architects ofisinin 2019 yılında Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan uluslararası yarışmayı kazanan projesi "Seul Robot ve Yapay Zeka Müzesi" (RAIM), 20 Ağustos 2024 tarihinde Seul Büyükşehir Başkanı Mr. Oh katılımıyla resmi açılış töreniyle ziyarete açıldı. Dünyanın ilk öncü Robot ve Yapay Zeka Müzesi olan RAIM, Güney Kore’de Seul’un kuzeydoğusunda, Chang-dong Sanggye bölgesinde, 4. Endüstri Devrimi için bir üs olarak hizmet verecek bir bilim ve kültür merkezi olarak tasarlandı. 2019-2024 yılları arasında MAA ve Withworks iş birliğiyle hayata geçirilen öncü proje, ileri teknolojiye sahip mimari ve yapım tekniklerini bünyesinde barındırıyor.
MAA ’nın RAIM için geliştirdiği tasarım manifestosu; robotlar, yapay zeka teknolojileri ve ziyaretçiler için ilham verici bir dünya yaratmayı amaçlayan akıllı tasarım ve yapım metodolojilerine dayanan özgün bir mimari dil oluşturmayı hedefliyor. Müzenin küresel ve yönsüz formu, akışkan ve organik bir mimari estetik ile karakterize edilerek, müzenin içinde barındırdığı ileri teknolojilerle uyumlu bir şekilde tasarlanmış. Bina yüzeyinin organik formu, peyzajla birlikte kamusal alanı iç mekana entegre ederken, yaya ve araç trafiğini düzenliyor ve ara mekanlar oluşmasını sağlıyor. Bu çağdaş mimari ifade ile teknolojik yenilik arasındaki diyalog, RAIM’in tasarım felsefesinin temelini oluşturuyor. RAIM’in mimari formu, yalnızca bir dış kabuktan öte; müzenin anlatısının ayrılmaz bir parçası olarak robotik ve yapay zeka teknolojilerin akışkanlığı ve dinamizmini yansıtıyor. Mimari tasarımı, yenilikçi formuyla içinde sergilenen öncü teknolojiler arasında sürekli bir etkileşim sağlıyor.
RAIM; bilim, teknoloji, inovasyonun ilerlemesini ve yayılmasını sağlayacak bir katalizör olarak tasarlanmış. Seul’un yapay zeka endüstri ekosisteminin gelişimine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. Müze, çevresindeki üniversitelerden, araştırma enstitülerinden ve şirketlerden araştırmacıları halkla buluşturan stratejik bir konuma sahip; robotik ve yapay zeka üzerine sergiler, deneyim alanları ve eğitim programları sunuyor. RAIM, sadece robotların sergilendiği bir alan değil; tasarım ve yapımdan operasyonel hizmetlere kadar akıllı teknolojilerin entegre olduğu, teknolojik anlatının mekansal kurgunun kesintisiz bir parçası haline geldiği bir yapı. RAIM’de ziyaretçi deneyimi, girişte ziyaretçileri karşılayan misafirperver robotlarla başlıyor. Zemin kattaki karşılama, bilet gişeleri, kafe ve mağaza gibi işlevler, dış mekan ile iç mekan arasında sürekliliği ve etkileşimi sağlıyor. RAIM’in merkezinde bulunan, yürüyen merdiven ile erişilen dikey sergi tüneli, bu dünya ile yapay zeka teknolojileri dünyası arasındaki keskin sınırı bulanıklaştıran bir eşik olarak tasarlanmış. Bu tünel, ziyaretçileri üçüncü ve dördüncü kattaki kalıcı ve geçici sergi alanlarına doğru bilimsel, teknolojik ve yenilikçi bir yolculuğa çıkarıyor. Eğitim ve idari birimler ikinci katta yer alırken otopark ve teknik hizmet birimleri iki bodrum katında planlanmış. Bu bağlamda tasarım yaklaşımı, ziyaretçilere bilimsel ve teknolojik ilerleme anlatısı kapsamında keşif dolu bir deneyim sunmak üzere tasarlanmış.
RAIM, 4. Sanayi Devrimi ile uyumlu mimari tasarım teknolojileri ve ileri mühendislik tekniklerinin entegrasyonunu yansıtan bir yapım metodolojisi ile inşa edilmiş.