MimarlıkAyvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

29.01.2024 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, kültür sanat dünyasına yeni bir müze daha kazandırdı.

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

YASEMİN ŞENER- İstanbul, Ankara ve Cunda’daki üç müzenin ardından Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi de dünya endüstri tarihinin seçkin örneklerini ziyaretçilerle buluşturuyor. 19 Ocak’ta kapılarını açan müzenin zemin katında klasik otomobiller, motosikletler, bebek arabaları, buharlı makine modellerinden oluşan kıymetli objeler yer alıyor. Binanın üst katta bulunan sergileme alanında ise birbirinden değerli lokomotif modelleri, oyuncaklar ve denizcilik ile ilgili eserler bulunuyor. İstanbul, Ankara ve Cunda Rahmi M. Koç Müzeleri’nde olduğu gibi oluşturulan koleksiyonda ayrıca çeşitli arkeolojik eserler de görülebiliyor. Müzenin bulunduğu bina, 200 yıllık geçmişiyle Ayvalık’ın en önemli endüstriyel mirasları arasında yer alıyor. 19’uncu yüzyılda kentte inşa edilen avlusuz tipteki fabrikaların mimari karakterini yansıtan fabrika binası, ızgara planlı yapı adaları ve birbirini dik kesen sokaklardan oluşan bir kent dokusu ile çevrili durumda bulunuyor. Yağhane ve sabunhane olmak üzere iki bölümden oluşan fabrika, kagir duvarlar içine ahşap döşeme kirişler yerleştirilerek inşa edilmiş. Kuruluşundan itibaren 1950’li yıllarda en gelişmiş haline ulaşan fabrika, 2000’li yılların başında kullanım dışı kalmış ve zamanla çeşitli tahribatlara uğramış. 2021 yılında RMK Kültür Faaliyetleri A.Ş. tarafından satın alınarak Ark İnşaat A.Ş. tarafından yapının özgün malzeme ve yapım teknikleri korunarak onarımı gerçekleştirilmiş. Ali Emrah Ünlü (EMR Mimarlık Restorasyon) tarafından yapılan kapsamlı bir restorasyonun ardından kültür sanat odaklı bir konseptle Ayvalık’a kazandırılan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi günleri hariç, 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müzenin deniz kıyısında yer alan kafesi ise gerek müze ziyaretçilerinin yorgunluk atmak için soluklanacakları gerekse dışarıdan gelen misafirlerin müzenin hoş ve keyifli ortamında vakit geçirip sunulan lezzetlerle günlerine keyif katacakları bir mekan olarak hizmet veriyor. Koleksiyona özgü tasarlanmış hediyelik eşyalar ise müze girişindeki mağazadan satın alınabiliyor. Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
www.rmk-museum.org.tr

Haberin Devamı
1/4

2/4

3/4

4/4

Kültür ve Sanat Odağı Mimari Proje Yarışması

stanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür ve Sanat Odağı Mimari Proje Yarışması’nın kazananları belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 22 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan yarışma, “İstanbul gibi bir metropolde inşa edilecek olan bir kültür-sanat yerleşkesi, içinde bulunduğumuz dönemin çok çeşitli gerekliliklerine yanıt vererek, hem alternatif üretimlerin hem de ana akım kültür-sanat pratiklerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanabilir mi?” sorusunu odağında bulunduruyordu.

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Sevince Bayrak, Cafer Bozkurt, Tülin Hadi, Hüseyin Kahvecioğlu ve Niyazi Parlar’ın jüriliğinde gerçekleşen yarışma 5 Aralık 2023 tarihinde sonuçlandı. Yarışmada Birincilik Ödülü, Ramazan Avcı (Ekip Temsilcisi, Mimar), Kutlu İnanç Bal (Mimar), Seden Cinasal Avcı (Mimar), Hakan Evkaya (Mimar), Altan Çakılyılmaz (İnşaat Mühendisi), Emrah Güravşar (Danışman, Elektrik Mühendisi), Alpaslan Sütbaş (Danışman, Makine Mühendisi), Elvan Ender Altay (Danışman, Peyzaj Mimarı)’ndan oluşan ekibe verilirken; Nil Bıçak (Ekip Temsilcisi, Mimar), Kemal Bal (Mimar), Erol Kalmaz (Danışman, Mimar), Onur Topönder (Danışman, İnşaat Mühendisi), Arzu Güler (Danışman, Peyzaj Mimarı), Ahmet Boybada (Danışman, Makine Mühendisi), Rıza İnce (Danışman, Elektrik Mühendisi), Başak Tekin’den (Danışman, Mimar) oluşan ekip İkincilik Ödülü’nün sahibi oldu. Üçüncülük Ödülü ise İbrahim Eyup (Ekip Temsilcisi, Mimar), Hakan Deniz Özdemir (Mimar), Olcay Ovalı Eyup (Mimar), İlhan Ergüney (Danışman, İnşaat Mühendisi), Aydın Kaya (Danışman, Mekanik Mühendisi), Eyup Sever (Danışman, Elektrik Mühendisi), Büşra Akgündüz (Danışman, Peyzaj Mimarı) ve Erkan Çelik’ten (Danışman, Ses ve Akustik Mühendisi) oluşan ekibin oldu.

Haberin Devamı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

AURA İstanbul 2024 Bahar Dönemi Sertifika Programı

AURA İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nin Bahar’24 Dönemi Sertifika Programı başvuruları başladı. Tüm disiplinlerden lisans mezunlarına açık olarak düzenlenen sertifika programında katılımcılar kapsamlı araştırmalar yapmak, dönem boyunca devam eden seminerlerle araştırmalarını beslemek ve nitelikli bir tartışma ortamında bulunmak için benzersiz bir fırsat elde ediyor. Araştırmacılar, 16 hafta boyunca sertifika programının yürütücüleri ile geliştirdikleri araştırma çalışmalarını dönem içerisinde farklı akademisyenler ve farklı disiplinlerden uzmanlar ile zenginleştirme imkanı kazanıyorlar. Mimarlık ve şehirciliğin düşünsel boyutuna yeni pencereler açarken güncel kentsel sorunları disiplinler arası bakış açısı ile keşfediyor ve kendi seçtikleri bir konuda nitelikli bir araştırma ortaya koyuyorlar. 26 Şubat tarihinde başlayacak ve 16 hafta boyunca devam edecek olan sertifika programı için tüm disiplinlerden lisans mezunlarına açık olan başvurular, 11 Şubat 2024 Pazar günü saat 23:59’da tamamlanacak. Program kapsamında “Araştırma Tabanlı Tasarım Stüdyosu”nda, katılımcıların bireysel ilgi alanı ve deneyimleri doğrultusunda İstanbul’a yönelik belirleyecekleri proje ve araştırmalar, Mimar-Kent Plancısı Prof. Dr. Ufuk Doğrusöz ve Yüksek Mimar Hande Tombaz danışmanlığında geliştirilecek. Başvurular arasından seçilecek kişiler, ücretsiz olarak programa katılmaya hak kazanacak.

Haberin Devamı

aura-istanbul.com

Haberin Devamı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı



Artİstanbul Feshane, Tate’i Ağırlıyor

Artİstanbul Feshane, dünyanın en önemli sanat kurumlarından Tate’i ağırlıyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Tate’in, İBB Kültür ve İBB Miras’ın katkılarıyla Türkiye’ye gelen koleksiyonu, “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, aralarında Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi sanatçıların da bulunduğu çok disiplinli özel bir seçkiyi Artİstanbul Feshane’ye taşıyor. 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı serginin küratörlüğünü, Londra’da bulunan dünyaca ünlü sanat müzesi Tate Modern’in Sergiler ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor. Optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle yeniden ele alan, bu akımla yakından ilişkili sanatçıların yanı sıra modernist öncülleri ve çağdaş sanatçıları da bir araya getiren “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi, 20. yüzyıl sanatına bir yolculuk niteliği taşıyor. Sergi Artİstanbul Feshane’den önce Portekiz’in Porto şehrinde Atkinson Müzesi’nde ve Çin’in Şangay şehrinde Pudong Sanat Müzesi’nde sergilenmiş. “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi, Artİstanbul Feshane’de 23 Ocak-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Haberin Devamı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Salt Araştırma Fonları 2024 Başvuruları Başladı

2013’ten bu yana toplam 74 projeyle bilgi üretimi ve paylaşımını, birlikte öğrenme ve tartışmayı destekleyen Salt Araştırma Fonları, yeni ve özgün araştırmalara alan açmaya devam ediyor. 19. yüzyıldan günümüze Türkiye’nin kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950 sonrası sanat, mimarlık ve tasarım alanlarında özgün belge edinimi ve araştırma hedefli projeleri teşvik eden Salt Araştırma Fonları’nın 2024 başvuruları 16 Ocak’ta başladı. Fonlar, toplumsal değişim ve dönüşümlerle ilişkili yerel örnekleri disiplinlerarası ve çok yönlü bakış açılarıyla inceleyen, yeni kaynakları görünür kılan veya genelgeçer kanıların güncel bulgularla sorgulanmasına olanak tanıyan çalışmalara yönelik. Kurumun arşiv koleksiyonlarını yorumlayacak veya uzun soluklu araştırmalarına eklemlenebilecek nitelikteki içerikler, değerlendirme aşamasında öncelikli tutulacak. İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 35.000 TL’lik fon desteği sağlanacak. 19 Şubat Pazartesi günü saat 18.00’e kadar devam eden ön başvurular ile konu, dönem ve araştırma alanı bakımından içeriğin uygunluğu değerlendirilecek. Bu aşamayı geçen aday projeler için son başvuru tarihi 18 Mart Pazartesi; sonuçların duyuru tarihiyse 26 Nisan Cuma olarak belirlenmiş. Bu yılki değerlendirme süreci Prof. Dr. Gülhan Balsoy (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Erek (Kadir Has Üniversitesi), Dr. Bilge İmamoğlu (TED Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh’un (Salt) yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülecek. Desteklenen projelerin çıktıları, Aralık ayında düzenlenecek bir sunum programıyla kamunun yorum ve katkılarına açılacak.

archives.saltresearch.org

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Modern Sanatçılar ve Osmanlı Geçmişi

Metropolitan Sanat Müzesi (The Metropolitan Museum of Art) Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, çağdaş ve modern Türk sanatçıların Osmanlı sanatı ile olan bağlarına ve modern Türk sanatına olan yaklaşımlarına mercek tutan “Diyaloglar: Modern Sanatçılar ve Osmanlı Geçmişi” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Deniz Beyazıt küratörlüğünde düzenlenen ve 30 Haziran’a kadar açık kalacak olan sergide Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Peter Hristoff, Gülay Semercioğlu, Elif Uras, Burçak Bingöl ve Aliye Berger’in eserlerine yer veriliyor. Müzede, Osmanlı dünyasının sanatına adanmış Koç Ailesi Galerileri 459 ve 460, İslam ve Osmanlı kültürel mirasıyla ilişki kuran yedi modern ve çağdaş eseri öne çıkarıyor. Bu eserler, Türkiye’den ve başka ülkelerden üç kuşak sanatçının Osmanlı geçmişine yönelik yaratıcı yaklaşımlarını yansıtıyor. Bazıları tarihi geleneklerle olan bağlarından gurur duyuyor; diğerleri ise bu mirası reddediyor ancak bilinçaltında Osmanlı kültürüne bağlı kalmaya devam ediyor. Modern meşguliyetler arasında hat ve süsleme sanatlarının yanı sıra el yazması resim, tekstil dokuma ve seramik üretimi gelenekleri de yer alıyor. Yirminci ve yirmi birinci yüzyılın bazı sanatçıları, Osmanlı sanatının bu özelliklerini yeniden kullanarak modern Türkiye’de toplumsal cinsiyet, tabular ve diğer unsurlarla yüzleşiyor. Bu müdahale, modern ve çağdaş eserleri Osmanlı’daki atalarıyla karşılaştırarak şu soruları soruyor: Modern Türk sanatını tanımlayan nedir? Özellikle Türkiye’nin zengin seramik ve tekstil gelenekleri ışığında “zanaat”tan nasıl ayrılır? Sergide yer alan sanatçıların her biri, Osmanlı geçmişinin üsluplarını, tarzlarını ve yaratıcı geleneklerini kullanarak, yenileyerek ya da onlardan farklılaşarak, aynı zamanda yirminci ve yirmi birinci yüzyıl Türk, Avrupa ve Amerikan sanatının yöntem ve ilkelerini de bünyelerine katarak farklı bir sanatsal kimlik geliştirmişler.
www.metmuseum.org

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

VEKAM Araştırma ve Proje Destek Programı

VEKAM tarafından 2015 yılında yeni araştırmaların önünü açmak ve özgün araştırmaları teşvik etmek amacıyla verilmeye başlanan Araştırma Ödülleri programı, çalışmaların daha bütünleşik, görünür ve etki alanını daha geniş alana yayılabilmesine olanak sağlamak amacıyla VEKAM proje destek programı ile entegre edildi. VEKAM’a getirilecek olan proje ve araştırma önerilerinin disiplin ve alan kısıtlaması olmaksızın Ankara ve çevresi ile ilintili olması bekleniyor. VEKAM’a getirilmesi planlanan her türlü proje ve araştırma önerisinin, bir sonraki yılın etkinlik planları arasına alınabilmesi için; proje başvuru formunun bulunulan yılın en geç Mayıs ayı sonuna kadar VEKAM yönetimine sunulmuş olması gerekiyor. Merkeze getirilecek proje/araştırma önerileri çıktılarının VEKAM misyon ve vizyonuna uygun, özgünlüğü ile kuruma değer katacak çıktılar olması bekleniyor.

vekam.ku.edu.tr

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan

Sabancı Vakfı’nın destekleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla devam eden Metropolis Antik Kenti’nin kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Metropolis’te yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalarda 30 yılı geride bırakmanın anısına “Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan” kitabı Cumhuriyetin 100. yılında ülkemizin kültürel hafızasına eklendi. Metropolis Antik Kenti kazıları, 1990'lı yılların başından bu yana kesintisiz olarak sürdürülüyor. 2003 yılından itibaren Sabancı Vakfı çatısı altında devam eden bu kazı çalışmaları, Anadolu'nun tarihine ışık tutan önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor. Metropolis Antik Kenti kazıları; Geç Neolitik Çağ’ın ilk yerleşim döneminden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Türk Beylikleri’nden Osmanlı’ya uzanan beş bin yıllık bir mirası gün yüzüne çıkarıyor. Metropolis kazıları boyunca Akropolis, Tiyatro, Agora, Hamam Kompleksleri, Araplıtepe Kilisesi gibi birçok değerli yapının yanı sıra 11 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu çalışmaların 30 yılını geride bırakmasının anısına hazırlanan "Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan" adlı kitap Cumhuriyetin 100. yılında yayınlandı. Metropolis’teki kazı ve araştırmaların en güncel sonuçlarını arkeoloji bilimine ilgi duyan tüm okurlar ile paylaşmak amacıyla hazırlanan kitap yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın ürünü. Proje fikri, Metropolis’te farklı dönemlerde çalışmış araştırmacıların kendi uzmanlıkları ile ilgili yazıları, yalın bir dille hazırlayarak bir araya getirme düşüncesinden doğmuş. Her kesimden okuyucunun kenti ve kent yaşamını zihninde canlandırabilmesi hedeflenmiş. Kentte gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarını, burada yaşayan farklı medeniyetlerin izlerinden yola çıkarak okuyuculara basit bir dil ve anlatımla sunan kitap, 444 sayfadan ve 30 farklı bölümden oluşuyor. Kitapta, konusunda uzman 22 yerli ve yabancı araştırmacının da katkısı bulunuyor.

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

“Mimarlık Ne İşe Yarar?”

Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık ofisleri ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle 21 yıldır faaliyetlerini sürdüren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), kuruluş amaçlarına paralel olarak, mimarlık mesleğinin toplumdaki konumunu, algısını, etki alanını ortaya koymak, tartışmaya açmak, fiziksel çevrenin niteliğinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla, her yıl tekrar düzenlenmek üzere uluslararası bir etkinlik dizisi olan “Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansını hayata geçiriyor. İstanbulSMD Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar Ertuğ Uçar ve İstanbulSMD Danışmanı Y. Mimar Banu Uçak’ın küratörlüğünde, titizlikle hazırlanan konferans programında günümüz mimarlığı, bilinen en eski kaynaktan ilham alarak “Vitruviyen bir bakış açısı” ile ele alınıyor. Mimarlık Ne İşe Yarar? konferansı, savaş ve depremlerle büyük yıkımların yaşandığı parçası olduğumuz coğrafyaya odaklanarak bir yandan “mimarlığın iyileştirici rolü”nü vurgularken; bir yandan da insanlığın bu dönemdeki ihtiyaçlarını Amerikalı Psikolog Abraham Maslow’un 1943 yılında ortaya koyduğu “İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi”ni kullanarak mimarlık üzerinden okumaya davet ediyor. Vitruvius, M.Ö. 1. yy’da kaleme aldığı “De Architectura” adlı kitabında iyi bir mimarlık eserinin sahip olması gereken temel özellikleri “Firmitas/ Sağlamlık, Utilitas/ Kullanışlılık, Venustas/ Güzellik” olarak belirlemişti. Konferans programında yer alan oturumların her biri, Vitruvius’un iyi mimarlığı tanımlayan “utilitas, firmitas ve venustas” kavramlarından en az birinin karşılığını günümüzde arıyor.

ismd.org.tr

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Zeyrek Çinili Hamam Söyleşi Dizisi

13 yıl süren kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda şehre yeniden kazandırılan Zeyrek Çinili Hamam’da, “Barbaros’un Çinili Hamamı: Sinan’dan Bir Başyapıt” kitabını merkezine alan bir söyleşi dizisi gerçekleştiriliyor. Zeyrek Çinili Hamam’daki söyleşiler, kitapta bulunan makaleler çerçevesinde hamam ve hamam kültürünün farklı yönlerini ele alıyor. 20 Ocak’tan bu yana her hafta hamamın erkekler soğukluk bölümünde, ücretsiz olarak, kitabın editörleri Aslı Özbay ve Aykut Şengözer moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşilerin her oturumu farklı bir konuğun katılımıyla hayata geçiyor. 3 Şubat Cumartesi günü saat 15.30’daki “Osmanlı İstanbul’unda Hamam Kültürü ve Çinili Hamam’ın Önemi” etkinliğinin konuşmacısı Leyla Kayhan Elbirlik. 10 Şubat Cumartesi günü saat 15.30’daki “Çinili Hamam’dan bir Kitap Yapmak” söyleşisinde ise kitabın tasarımcısı Yeşim Demir Pröhl ile fotoğraf sanatçıları Orhan Cem Çetin ve Murat Germen yer alıyor. 17 Şubat Cumartesi, 15.30’da İngilizce olarak gerçekleşecek “Çinili Hamam’dan Victoria ve Albert Müzesi’ne: Çinilerin Yolculuğu” başlıklı söyleşide ise Victoria ve Albert Müzesi (V&A) Ortadoğu Sanatı ve Tasarımı koleksiyonundan sorumlu küratör Tim Stanley, hamamın 19. yüzyılda sökülüp Avrupa’da satılan çinilerinden bir kısmının dolaylı yollarla V&A tarafından satın alınmasını ve bir süre yanlış bir kökenle bilinen bu çinilerin Çinili Hamam’a ait olduklarının nasıl anlaşıldığını anlatacak. 24 Şubat Cumartesi, 15.30’da “Çinili Hamam’da Şiir ve Hat Sanatı” başlığı ile Zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleşecek konuşmanın konuğu ise sanat tarihçisi ve İslam sanatı uzmanı Dr. Bora Keskiner olacak.

zeyrekcinilihamam.com

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri

TMMOB Mimarlar Odası tarafından bu yıl 19. kez düzenlenecek olan Ulusal Mimarlik Sergisi ve Ödülleri’ne katılım süreci başladı. Bu seneki seçici kurulu Buşra Al, Acar Avunduk, Neşe Gurallar, Cem İlhan ve H. Tansel Korkmaz’dan oluşan ödül ve sergi programına başvurular 1 Mart Cuma gününe kadar devam edecek. İlk kez 1988 yılında, Mimar Sinan’ın 400. ölüm yıldönümü anısına düzenlenen ve her iki yılda bir gerçekleştirilen programa geçtiğimiz 18 dönemde 2605 eser katıldı, seçkin nitelikleri nedeniyle 157 eser ve 60 kişi veya kuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi. Program, yeni ürünlere verilen ödüllerle yalnız güncele ve geleceğe yönelen bir boyutla yetinmiyor, uzun bir birikimi değerlendiren yaşam boyu başarı ödülü ve 2006’dan başlayarak aramızdan ayrılmış olan ustaların anılmasına aracılık eden anma programıyla ülkede mimarlık kültürünün yerleşmesine yönelik değerli bir katkı sağlıyor. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu gibi, Türk mimarlarının uluslararası tanınırlığına da olanak sağlıyor. Türkiye mimarlığını uluslararası ortamda temsil etmek üzere önemli mimarlık ödülü programlarına aday gösterilecek mimar ve eserler, ödül alanlar ve/veya ödül adayları arasından seçiliyor.

www.mo.org.tr/ulusalsergi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı



“Metropol Kayıtları”

Erhan Coral’ın ikinci kişisel sergisi “Metropol Kayıtları: Kentsel Mimariyi ve İnsanlığı Yakalamak” 25 Şubat tarihine kadar Galeri 77’de ziyaretçilerle buluşuyor. “Metropol Kayıtları”, mimari ve insan hikayelerinin iç içe geçtiği, izleyiciyi kentsel peyzajın kalbine taşıyan bir fotoğraf sergisi. Bu seçkide yer alan çalışmalar salt görselliğin ötesine geçiyor; modern şehirlerin hikayelerini şehircilik, mimari harikalar ve bu mekanları evi olarak gören bireylerin gözünden anlatıyor. Bu sergideki her fotoğraf kent yaşamı kayıtlarından bir bölüm. “Metropol Kayıtları” sergisiyle izleyicilerin çağdaş mekanların şık çizgilerinden tarihi binaların köklü cephelerine kadar kentsel dünyayı şekillendiren mimari tarzların farklı coğrafyalardaki evrimlerine tanıklık etmeleri hedefleniyor. Bu mimari diyalogların ortasındaki sergi, odağını aynı zamanda bu mekanları canlandıran insanlara da çeviriyor. İnsanlığın çevre ile olan etkileşimi; yalnızlık, mutluluk, inanç, korku gibi ortak duyguların aktarıldığı kadrajlarda karşımıza çıkıyor. Fotoğraftaki bireyleri mekana yerleştirmektense doğal ve samimi bir halde, sadece şehrin içerisindeki var olan halleriyle yansıtıyor. İnsanın içinde yaşadığı çevre ile ilişkisi; modern yapıların büyüklüğü, heybetli etkisi ve soğukluğu ile insanın naifliği ve sıcaklığı arasındaki zıtlık üzerinden inceleniyor. Erhan Coral’ın büyük metropollerdeki sosyal yoğunluk ile bireylerin bu yoğunluk içinde hissettikleri yalnızlık duygusu arasındaki tezatı ele alan bir önceki kişisel sergisi “Şehirde Bir Başına”nın devamı niteliğindeki bu yeni seçkide, sanatçı bu sefer insan ve şehir ilişkisinin bir alt detayı insan ve mekan ilişkisini merceğine oturtuyor.

www.galeri77.com

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Modern İşlevsel Yapı

Adolf Behne’nin 1926 yılında yayımladığı, modernist mimarlık yazının öncü çalışmaları arasında yer alan Modern İşlevsel Yapı, Arketon Yayınları’nın 25. kitabı olarak raflardaki yerini aldı. Mimarlık yazınının temel klasiklerinden biri olan Modern İşlevsel Yapı, özgün görselleri, özenli çevirisi ve nitelikli basımıyla Türkçe mimarlık kitaplığına önemli bir katkı oluşturuyor. Aykut Köksal’ın yayın yönetmenliği ve editörlüğünde hazırlanan kitabın çevirisini Hüseyin Tüzün, metin ön okumasını Erdem Ceylan gerçekleştirdi. Adolf Behne, kitaba yazdığı önsözde şöyle diyor: “Avrupa mimarlık tarihinin son yüzyılları için, biçim ile işlev arasında bir dengenin varlığından söz edilemez. Üstün olan biçimdi ve ev biçime karşın işlevsel kalabildiği, yani biçim işlevi tamamen ortadan kaldırmadığı sürece bu, işlev için pekala yeterliydi. Herhalde bir şekilde insanın ilgisini çeken, bir çitten ya da bir sundurmadan fazlası olan yapı, biçim olarak yapıydı: Bir sanatçının emeğiyle ortaya koyduğu yapı. Onun amaca uygunluğu tamamen ikincildi. Bunun yanında işlevsel yapılar da vardı tabii; çit, sundurma, kütükten yapılmış ev, ahır: Bunlar da herhangi birinin emeği. Biçim ve işlev birbirinden ayrı olmakta direndiğinden, biçimsel yapıyla işlevsel yapı da birbirinin çok uzağındaydı. Oysa uygulamada, varsayıldığı gibi, işlevsel yapının biçime yabancılığı estetik olarak hiç de o kadar kötü değildi, biçimsel yapının da özellikle basit işlevsel yapıya olan üstünlüğünün hiç de beklendiği kadar hayranlık uyandırıcı olmadığı görüldü. Bu kitapta, esas olarak belli bir yapılar grubunun tanımlanmasıyla yerleşmiş olan eski işlevsel yapı kavramını izleyeceğiz, ama aynı zamanda burada diğer görev çevrelerindekinden daha güçlü olarak sözünü geçiren mimarlığın yapıyı nasıl yeniden belirlediğini göstereceğiz.”