Son Güncellenme:
Merkezi ısıtma, bir kaynaktan alınan ısı enerjisinin binanın her bölümüne eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlayan bir sistemdir. Bina içerisindeki bağımsız bölümler de bu sayede ısınabilir. Merkezden borular vasıtasıyla alınan sıcak su ve buhar, ısıtılması hedeflenen alanlara yönlendirilir. Merkezi ısıtma, özellikle şehirleşmenin yüksek olduğu alanlarda tercih edilir. Bu sistemin, 2012 yılından itibaren binalarda belirli bir yönetmelikle kullanılması aynı zamanda önemli oranda enerji verimliliği de sağlıyor.
Bina içerisindeki merkezi ısıtma sistemlerinde iki ayrı oluşum çok önemlidir. Bunlardan ilki kaynaktan hedef noktalara aktarılan havanın sıcaklığını ölçen pay ölçer, diğeri ise termostatik vanadır. Termostatik vana, ısıtma sisteminde sıcaklığın artması durumunda gerekli önlemi alır ve ısıyı keser.
Isı pay ölçer, her dairenin ne kadar ısı harcadığını da belirler. Yüzde 40-50 oranlarında enerji tasarrufu da sağlar ve ısının eşit bir şekilde paylaşılmasını koordine eder.
Enerji Verimliliği Kanunu, tüketicilerin merkezi ısıtma sistemini verimli bir şekilde kullanabilmeleri için binaların içerisinde pay ölçer kullanılmasını zorunlu hale getiriyor. Bu sayede, apartman sakinleri evde bulundukları zaman veya ihtiyaç duydukları oranda merkezi sistemi kullanabiliyor.
Merkezi ısıtma sisteminin kurulum maliyeti bireysel ısıtma sisteminden daha düşüktür. Bunun yanında kullanım ömrü de daha uzundur. Ayrıca merkezi ısıtma sisteminde bireysel kombilerdeki gibi sınırlı sıcak su yerine sınırsız sıcak su veya sıcak buhar temin edilir.