Son Güncellenme:
Son dönemlerde, evlerdeki ısıyı korumak ya da dışarıdaki sıcaklıktan evi korumak adına geliştirilen mantolama yapımı hakkında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Mantolama, kışın içerideki sıcaklığı muhafaza edip; ısınma için harcanan bütçeyi düşürmek ve doğal olarak doğaya verilen zararı aza indirgemek adına geliştirilirken; yazın da dışarıdaki sıcaklığın evin içine nüfuz etmesini hafifletme görevi görür. Son yıllarda, bu yöntem hemen hemen her binaya uygulanmaya başlanmıştır. Bu durum da mantolama hakkındaki merakı artırmaktadır. Peki mantolama yapılırken dikkat etmeniz gereken unsurlar nelerdir?
Mantolama işlemi başlamadan önce, yapılacak işlemin kalıcı olması için, yapıştırıcının etkisini azaltacak tüm etkenlerin yok edilmesi gerekir. Bunun için en yaygın yöntem binanın dış cephesindeki bozulmuş, yıpranmış ve kabarmış yüzeylerin fırça yardımı ile temizlenmesidir. Aynı zamanda uygulama yapılırken yağmurlu ve çok sıcak olmayan hava koşulları tercih edilmelidir. Çünkü yağmurlu havada, yapıştırıcı yüzeyde durmaz, sıcak havada da malzeme istenilenden fazla kurur.
Dış cephe kaplamalarında kullanılacak levhanın en az 5 cm. kalınlığında olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, yalıtım güçlü olmayacaktır. Aynı zamanda seçilen ürünün tanınmış markalarda olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü bilinen markalar, ürünün insan sağlığına bir tehdit oluşturup oluşturmayacağına dair tüm testleri yapar, ürün kalitesini defalarca test eder ve size ürün kalitesi ile ilgili garanti verir.
Isı yalıtım levhasının üzerine 6-12 arasında pvc dübel kullanılması gerekir. Kalınlığına bağlı olarak bu sayı değişim gösterebilir. Örneğin, eğer dübel 12 cm ise 4 adet de kullanılabilir. Bu işlem sırasında kullanılacak yapıştırıcının hem güç hem de sağlık bakımından kaliteli ve uygun olması gerekir.
Uygulama sırasında pimapen, balkon, ahşap pencere gibi yerlerin zarar görmemesi için, işleme başlamadan önce binanın kaplama yapılacak yerleri açıkta bırakılacak şekilde bina örtülür. Aynı zamanda balkon, çatının kenarları, balkon kapıları ve pencereler su sızmasını engelleyecek şekilde kaplanarak; kış koşullarında sorun yaşanması engellenir.
Son olarak dikkat edilmesi gereken unsur, mantolamanın iç cepheden yaptırılmamasıdır. Çünkü bu malzeme dış cephedeki hava koşulları göz önüne bulundurularak hesaplanmıştır ve iç cephede kullanıldığında duvarlarda terleme, rutubet ve küf yapar.
Tüm bu unsurlar dikkate alınarak yapılan mantolama işlemi size, uzun yıllar konforlu bir kullanım sunar. Aynı zamanda sağlığınıza da herhangi bir zarar vermez.
Milliyetemlak.com size yalnızca konut bilgisi sunmaz; aynı zamanda inşaat sektöründeki tüm gelişmelerden sizi haberdar eder. Mantolama gibi, tüm yeni gelişmelerden haberdar olmak, hayalinizdeki evi bulmak ya da daha genel anlatımıyla inşaat sektörü hakkında merak ettiğiniz herhangi bir konuyu öğrenmek için milliyetemlak.com adresini ziyaret edebilirsiniz.