09.08.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:
Artık evlerin her bir köşesi için ‘nasıl daha işlevsel’ olabilir diye düşünüyoruz? Açıkçası estetik kaygılar ikinci plana itildi. İşlevsellikle birleşen estetik ve konfor ise paha biçilemez! Bu hafta küçük evlerimizi, atıl alanlarımızı yönetmeye odaklanıyoruz. Bazen bir küçük tadilat ile bazen ise kullanışlı bir mobilya ile evlerimizde daha ferah alanlar oluşturabileceğimizi buluyoruz. Bu kullanışlı ürünlerin neler olduğuna daha yakından bakıyoruz. Bu sayede mutfağa, yatak odasına, salona gizlenmiş bir masa, bir yatak, bir çalışma alanı görebileceğiz!
Küçük alanların daha verimli kullanılması konusunda geliştirilen modüler mobilyalar yanı sıra inovasyonla buluşan sistemler her dönemin öne çıkanları oluyor. Bu alanda etkin çalışmalar yapan Hafele Türkiye ve Bölgesi’nin İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, hem yeni dönemin ihtiyaçlarıyla şekillenen trendleri, hem de ev içleri için düzenlemelerde ipuçları paylaşıyor.
Kullanışlı oluyor
“Küresel salgın dönemi boyunca çalışma hayatımızla da birleşen evlerde geçirdiğimiz zaman arttıkça bu alanlardan olan beklentilerimiz de yükseldi” diyen Uytun, gözlemlerine göre, temel motivasyonun estetik kaygılar değil, daha işlevsel ve konforlu bir yaşam alanına kavuşmak olduğunu söylüyor. Uytun, “Örneğin bir mutfakta tezgah ya da yemek masası alanı yoksa dolap içerisinden çekilebilen ek tezgah ya da masalar yerleştiriyoruz. Mutfaklarda eviye altı ya da kör köşeler kiler ve çekmece sistemleri sayesinde kullanışlı alanlara dönüşüyor. Bir giyinme alanında üst dolapların daha verimli kullanılabilmesi için çekilebilen asansörlü askılar kullanıyoruz, daha düzenli ve kolay ulaşılabilir olması için ise kravatlık, kemerlik ve çorapların ayrışmasını sağlayan organizasyon sistemleri sunuyoruz. Banyo kapısının daha az yer kaplaması ve açarken alanı daraltmaması için duvarların içine gömülen kayar kapı sistemleri kullanıyoruz. Bununla birlikte banyolara organizasyon sistemleri içeren işlevsel çekmeceler kurguluyoruz” diyor.
Her köşeye bir çözüm
Gerçekleştirdikleri ‘Gayrimenkulde 2020 ve Ötesi’ araştırması sonuçlarına ilişkin verileri paylaşan Hilmi Uytun, yeni konut alımının karar alma aşamasında en fazla önem verilen ilk dört kriterin mutfak, banyo, vestiyer ve gardıroptaki işlevsellik ve estetik, depreme dayanıklılık, lokasyon ve balkon olduğunu gördüklerini dile getiriyor. Uytun, “Alıcıların neredeyse tamamı pandemi sonrasında evin içinde çok daha yüksek beklentilere sahip. 30-34 yaş arası yetişkin kitle evin balkonlu olmasını daha fazla önemsiyor” diye konuşuyor. Veriler ışığında her köşesiyle işlevsel evlerin artık standart olarak bekleneceğini anlatan Uytun, şunları söylüyor:
“Bu gözle baktığımızda mutfakta yere yakın raflara ve köşe dolaplara ulaşmanın çok konforsuz olduğunu tespit ettik. Ayrıca her evde olan zeytinyağı ve sirke şişeleri için çözümün ihmal edildiğini gözlemledik. Tepsiler için yer düşünülmesi gerektiğini algıladık. Bu kullanılan donanım ve aksesuarların estetik görünüme katkısını belirginleştirdik ve ortamın görsel algısını iyileştirdik. Banyolarda aynaların buğulanmamasından tutun da ışıklı makyaj aynasına, mobilyaya monte edilmiş müzik sisteminden çekmece içi organizasyon kutularına kadar herkesin her gün kullandığı çözümler geliştirdik. Vestiyerlerde 25 ayakkabının sığacağı yere 50 ayakkabı sığan sistemler ekledik. Gardıropta aksesuar çekmecesi, çorap çekmecesi, tek pantolonlar için pantolonluk, kravatlık, ışıklı askı boruları, acil durumlar için çekmece içinden çıkan ütü masaları gibi birçok kolaylık sağladık.”
İlk önce mutfağa bakılıyor
Her evin konforlu bir yaşam alanına dönüşebileceğini kaydeden Hilmi Uytun, bu kapsamda bazı önerilerini de paylaşıyor: Evin içinde yaşayanların sayısı, bu kişilerin yaşam düzenleri, ev içinde nelere ihtiyaç olduğunu bilmek çok önemli. Örneğin evde hamile, yaşlı veya engelli bireyler yaşıyorsa özellikle mutfak ve banyoda buna uygun çözümlere yer verilmeli.
Yaptığımız çalışmalar ve mesleki deneyimimiz neticesinde evlerde mutfakların çok önemli olduğunu, hatta yeni ev alımlarında veya kiralamalarda kiralarken ilk olarak mutfağa bakıldığını biliyoruz. Bu nedenle mutfakta hem hazırlık, hem yemek yeme hem de temizlik safhalarında hayatı kolaylaştıran çözümler evleri çok konforlu yapıyor. Son bir tüyomuz da özellikle küçük metrekareli evler için.
Evinizin her metrekaresini akıllıca değerlendirip farklı ihtiyaçlar için daha geniş kullanım alanları yaratılabilecek çözümlerin de muhakkak değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Açılır kapanır yataklar, menteşeli kapı ve kapaklar yerine sürgülü sistemler, raylı, asansörlü, kumandalı çözümler hem ev konforunuzu hem de yaşam kalitenizi artıran çözümler.
Çalışma alanı ile ev birleşti
Uzaktan çalışma ile evler ve ofis alanları birleşince bu alanları daha konforlu hale getiren ürünlere de ilgi artmış.
Verilen bilgilere göre, uzun süre ekrana bakarak çalışanlar için doğru yükseklik ve açıda ekrana bakmayı sağlayan ekran tutucu, uzun süre masa kullanarak çalışanlar için yükselip alçalan masa sistemleri, tüm kullanılan cihazların kablolarının düzenli bir şekilde durmasını sağlayan kablo tutucular, mobilyalara entegre olabilen ve USB girişi bulunan şarj istasyonları, akıllı mobilya kilit sistemleri ilgi çekiyor.