Emlak FırsatlarıKomşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir?

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir?

Son Güncellenme:

.

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir

Herkes yaşadığı apartmanda komşularıyla birlikte huzur ve uyum içerisinde hayatını sürdürmeyi arzu eder. Ancak bazı durumlarda bu huzuru ve uyumu bozabilecek komşularla da karşılaşabilirsiniz. Hem “komşuluk hukuku” hem de tüm nazik girişimlere rağmen bir türlü önlenemeyen komşu gürültüsü için yasalar çerçevesinde atabileceğiniz birkaç adım bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Önce "Komşuluk Hukuku"

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir

Sizi rahatsız eden, uykunuzu kaçıran, çalışmanızı engelleyen, apartman yaşantısını çekilmez kılan komşu gürültüsü problemi için ilk önce gürültüye sebep olan komşunuzla "komşuluk hukuku" çerçevesinde medeni bir konuşma gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bu konuşma komşu gürültüsüne çare olmazsa daha önceden belirlenmiş apartman kuralları çerçevesinde apartman yöneticinizle iletişime geçebilir, sorunu onun apartman kuralları çerçevesinde halletmesini isteyebilirsiniz. Gürültü yapan komşunuz kiracı ise, olayın önlenememesi durumunda ev sahibi ile de iletişime geçebilirsiniz.

Önlenemeyen Gürültü için "Kat Mülkiyeti Kanunu"

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir

Aynı apartman veya site içerisinde yaşanılan komşuları rahatsız etmemek kanunu bir yükümlülük olarak Kat Mülkiyeti Kanunu'nda açıkça yer almaktadır. Bu kanunun 18. maddesine göre; her hatta yaşayan maliklerin hem binanın bağımsız bölümlerini hem de ortak yerleri kullanırken birbirini rahatsız etmemek, kimsenin hakkını çiğnememek, apartman kurallarına ve yönetim planına uymak, doğru davranmak gibi yükümlü oldukları karşılıklı kurallar bulunmaktadır.Bu maddeye dayanarak şikayetçilerin oturdukları yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak gürültü yapan komşuların rahatsızlık verdiğini kanıtlayıp tedbir kararı aldırması da mümkün. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne şikayetçi bireysel başvuru yapabileceği gibi avukat aracılığıyla da başvuru yapılabilmektedir. Şikayetçi, açılacak davanın harç ve diğer masraflarını da ödemekle yükümlüdür.

Haberin Devamı

Son Çare Olarak Savcılığa Başvurmak Veya Daireyi Satın Almak

Komşu Gürültüsü Nereye Şikayet Edilir

Alınan tedbir kararına rağmen komşu gürültüsü devam ediyorsa, son çarelerden biri olarak savcılığa şikayet edebilirsiniz. Bu şekilde toplanan delilerin sonucuna göre bir ceza davası açılabilir, delillerin aleyhine olması durumda gürültü yapan komşunuz ceza alabilir. Komşu gürültüsü probleminde yapılabilecek şeylerden biri de gürültü yapan komşunun dairesini satın almak.Kat Mülkiyeti Kanunu'nun "Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti başlığı" altındaki 25. maddesine göre; şikayetçi olunan kat maliki, diğer malikleri rahatsız ediyor, haklarını ihlal ediyor ve bu davranışlar çekilmez bir durumda ise, şikayetçi olan kat malikleri, o malikin mülkiyet haklarının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.

Haberin Devamı

Bu maddeye uygun olarak apartmandaki diğer komşular birleşerek gürültüye sebebiyet veren ve apartman yaşantısını çekilmez kılan komşunuzun dairesini satın alabilirsiniz. Hukuki adımların doğru bir şekilde atılması için Kat Mülkiyeti Kanunu'nu inceleyebilirsiniz.