Son Güncellenme:
Öncelikle kira sözleşmesi şart! Olur da bir anlaşmazlık olursa eğer, yasalar karşısında kendinizi savunmak için kira sözleşmesi yapmak zorundasınız. Çünkü bu sözleşme, sizin için kanıt niteliğinde bir belgedir.
Eğer bir kiracıysanız, işte haklarınız!
1. İmzaladığınız kira sözleşmesindeki süre dolmadan ev sahibi sizi çıkaramaz! Diyelim ki süre 1 sene. Ev sahibi onbirinci ayda size “evimi boşalt” anlamında ihtarname çekmezse, kontratınız otomatik olarak yenileniyor. Yani “Almanya'dan oğlum geliyor, hemen çık!” bahanesi artık işlemiyor.
2. Evi kiraladınız, evde hukuk diliyle bir “ayıp” varsa, mesela çatınız akıyorsa, bunun tamirini ev sahibinden talep etme hakkınız var. Baktınız oralı olmuyor, siz tamir ettirip kiradan düşebilirsiniz.
3. “Ayıp” yüzünden zarar gördünüz, mesala akan çatı mobilyalarınızı çürüttü. Ya kiradan indirim isteyebilirsiniz, ya da zararınızı ev sahibine fatura edebilirsiniz. Bu durumda sözleşmeyi fesh etme hakkınız da var!
4.Sözleşme tarihinden sonra kiraladığınız ev satılırsa, yeni ev sahibi bu sözleşmeye uymak zorunda. Kamulaştırma konusu farklı.
5.Eğer kiraladığınız yer konut ya da çatılı iş yeriyse, kiraya veren kişinin yazılı rızasını alarak, diğer durumlarda ise mülk sahibine zarar vermeden, kiraladığınız yeri tamamen veya kısmen devredebilirsiniz. Ama alt kiracı bu olayı amacından saptırırsa, mülk sahibine karşı sorumlu, elbette sizsinİz.
6. Diyelim bir dükkan ya da ev kiraladınız, ama hiç düşündüğünüz gibi olmadı. Kiraladığınız mekanın sorunları hiç bitmedi ve siz kirasını ödediğiniz halde yararlanamadınız. Bu durumda kontrat süresini beklemeden çıkabilirsinz, kanun sizden yana.
7. Kontratta yazılan duş kabini, mutfak dolabı gibi demirbaşların tadilatlarından ev sahibi sorumlu. Ama siz kendi zevkinize göre değişiklik yapacaksanız, mülk sahibinden hem izin almalı, hem de masrafları karşılamalısınız.
8. Kiracılar, apartman yönetiminde söz sahibi olamıyorlar. Ama mülk sahibinden vekalet alırsanız, yönetici bile olabilirsiniz!
9. Mülk sahibi her ne kadar vermek istemese de, siz eğer kiraladığınız yere zarar vermediyseniz, sözleşmeye uyduysanız, depozitonuzu elbette almalısınız.
Mülk sahibin de hakları var elbette!
1. Kiracıyla ilgili olumsuzluklar varsa, ihtarname çekip çıkarabilirsiniz.
2. Kirasını ödemiyorsa, birinci dereceden yakınınızın kiraladığınız mülke ihtiyacı varsa, tadilat yapmanız gerekiyorsa, evinizi sattığınız kişinin bu eve ihtiyacı varsa, tahliye davası açabilirsiniz. Her zaman kiracı haklı olmaz.
3. Kiracı aidatı ödemiyorsa, komşular şikayetçiyse ihtar çekebilirsiniz.
4. Muhitteki kiralar sizinkinin kat be kat üstünde artmışsa, kira tespit davası açabilirsiniz.
İster kiracı olun, ister mülk sahibi, www.milliyetemlak.com sitesinde aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.